Lélek

Kocsmai karantén

5177

Az alkohol fertőtlenítő hatása nem újkeletű infó, az viszont ennél jóval meglepőbb, hogy New York elegáns bárjai speciálisan a sertésinfluenza ellen kevert koktélokkal próbálnak kedveskedni az alkoholra szomjazóknak.

A múlt század elején Baltimore-ban, nyílt levélben szóltak a város egészségügyi intézetének vezetőjéhez, hiszen a lakosság olyannyira hitt a szesz vírusölő erejében, hogy egészségkárosító hatásáról már-már megfeledkezett a mindig kapatos köznép. Bár már nem 1918-at írunk már jóval kevesebben bíznak pusztán az alkohol erejében, ha az influenzáról van szó, ettől függetlenül néhány manhattani bár speciális koktéllal várja a járvány elől betérőket. Az Avenue A egyik bárjában például újragondolták a békebeli, whiskey-ből, mézből és citromból álló mixet, amit Flue shot néven kínálnak. A lötty fokhagymából, mézből, tequilából, narancs-citrom-gyömbér püréből és néhány csepp echinacea cseppből áll. És ami a legfontosabb: húzóra isszuk és nem kortyolgatjuk órákig! A koktél kiötlője, Signe Grant megmagyarázta a mixtúra lényegét: "A fokhagyma és a gyömbér vírusölő, sőt az utóbbi immunerősítő is. Ez a koktél egy vitaminbomba." Az itallapon szerepel egy másik vírusgyilkos frissítő is, Throat Coat néven, ami mézzel és borssal ízesített vodkából, francia likőrből és egy evőkanálnyi mézből áll. Ez a koktél állítólag olyan jól sikerült, hogy még azok is örömmel fogyasztják, akiknek egyébként nincsenek torokbántalmaik.

Ms Grqant persze nincs egyedül a sajátos receptjeivel, pályatársa, a Chinatown-ban ténykedő Albert Trummer szintén gyógyitalra hajazó koktél készített, ami kíméli és fertőtleníti a torkot. Ha otthon próbálkoznánk a mixerkedéshez, a Trummer-féle koktélhoz szerezzünk be levendulát, fahéjrudat, hibiszkuszt, csipkebogyót, majd öntsük nagyon felmelegített rummal. Hiába a sok-sok vírusölő és immunépítő összetevő, ha emellett a rendszeres alkoholizálással jól legyengítjük a testünket. Dr Roland B Turner, a Virginia Egyetem egyik professzora elmondta, hogy egyértelmű, hogy a gyógynövények, a citrusfélék és a méz jótékony hatással bírnak az egészségünkre, azt azonban butaság kijelenteni, hogy pusztán ezen koktélok segítségével megúszhatjuk az influenzát. Egyértelműen placebohatásról van szó, de ha bárki jobban érzi magát ezektől az italoktól, hát fogyassza őket egészséggel - mondta a szkeptikus professzor.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások