Divat

Divatkörkép Kongóból

5182

Kongóból, mint ahogyan Afrika legtöbb területéről csak rossz híreket hallunk, de most az egyszer nem az éhezés és egyéb súlyos problémák miatt került a fekete kontinens országa számos magazin hasábjaira. Nem más ez, mint a divat, ugyanis elegáns öltönyben járó kongói úriemberek képei árasztották el a világsajtót és a blogokat.

A színes öltönyökben, elegáns zakókban és színes, élükre vasalt nadrágokban feszítő helyiek egytől-egyig a SAPE, azaz a Société des Ambianceurs et Personnes Elegantes tagjai. Ha saját magunkat vesszük alapul, már nem is olyan meglepő, hogy egy fejlődő országban a SAPE tagjai az öltözködést igenis fontosnak tartják, hisz még nyomorúságos körülmények között is jobban érezzük magunkat, ha megadjuk a módját.  Ők pedig megadják...

Klikkelj a képre a sorozatért!

A klub eredete az első francia telepesek megjelenéséig vezethető vissza, akik hamisítatlan francia eleganciával érkeztek a területre - nemcsak személyiségük, viselkedésük, modoruk, hanem öltözködésük is azt sugallta a kongóiaknak, hogy a fehér ember sokkal műveltebb és kifinomultabb mint az őslakos feketék. Nem kellett azonban sokáig várni, hogy a feketék között is követőre találjon a franciák stílusa, persze rájuk jellemző, jóval színesebb kivitelezésben. Andre Bernard Matsoua volt az első férfi, aki 1922-ben Párizsba utazott, majd onnan tetőtől-talpig úriemberként tért vissza. Ettől kezdve mind többen igyekeztek a legutolsó európai designerek ruháiba öltözködni amolyan harsány, afrikai módon.

Persze Kongóban, ahol a legtöbb családfőnek még munkája sincs, akinek pedig van, nem keres többet háromszáz dollárnál havonta, nem is olyan könnyű feladat, mint nálunk, ahol bármelyik turiba besétálva pár forintért szerzett márkás cuccokkal jöhetünk ki. Nekik nem telik ténylegesen a méregdrága tervezői darabokra, ám ezen nem keseregnek, hiszen napi huszonöt dollárért könnyedén bérelhetnek csinos, szemkápráztató öltözékeket, így egy-egy alkalommal valódi úriembernek érezhetik magukat.

A majd száz éves kongói jelenség azért csak most keltette fel a világ érdeklődését, mert egy fotós, Francesco Giusti nemrég díjat nyert a róluk készített felvételeivel. 

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások