Közösség

Szaporodjatok és sokasodjatok!

5172

A bibliai idézet bizonyára sokak számára ismerősen cseng, habár ma, a korszerű fogamzásgátlás korában a szaporodás és az élvezet helyet cserélt a prioritások listáján. Köztudott, hogy Európában a briteknél a legmagasabb a leányanyák száma, épp ezért külön programot indítottak a nem várt tiniterhességek megfékezésére. Ami végül történt, arra senki sem számított...

Aki már járt Nagy-Britanniában, tudja, hogy hiába emlegetik folyton a jóléti államok között az északi országot, hiszen ott is, mint minden nagyvárosban, akadnak lecsúszott és elmaradott városrészek. És bár teljes bizonyossággal nem állíthatjuk, de a leányanyák többsége, ilyen vagy ehhez hasonló családi háttérrel rendelkezik, hiszen a korai gyerekszülés nem újkeletű jelenség. A mechanizmus igen egyszerű, hiszen bármely kamasz mondhatja, akár már tizenöt-tizenhat évesen, hogy "Anyám is ennyi idősen szült engem, így nem vetetem el a babát". Ezeknek a fiataloknak elég csekély kiugrási lehetőségeik vannak, hiszen nem járhatnak jó iskolába ezáltal kisebb eséllyel jutnak jó munkahelyhez, ezért a gyerekszülés afféle vészmegoldásként funkcionál. Sajnos az ördögi körből nehéz kilépni, hiszen a korai gyermekvállalás jóllehet ma még csak fenyegető, de néhány generáció múlva már igen komoly társadalmi problémává nőheti ki magát.

A Fiatal Felnőttek Fejlődéséért elnevezésű program majd' hat milliárd fontos büdzsével indult, bár mint utóbb kiderült a busás anyagi háttér még nem egyenlő a sikerrel. A program célja az volt, hogy a már említett társadalmi jelenséget megfékezzék, így 2004 és 2007 között, Anglia huszonnégy pontján állítottak fel irodákat, és vontak be tiniket a kezdeményezésbe. A már-már kiapadhatatlannak tűnő pénzkeret, és a résztvevők lelkesedése úgy tűnt, hogy célravezető párosítás lesz, legvégül viszont furcsa és nem várt eredménnyel zárt a program. Azok a tinik, akik részt vettek az akcióban nagyobb eséllyel estek teherbe - közölte nemrégiben British Medical Journal. Elég kínos szituációról van szó, már csak azért is, mert több kérdést is felvet, hogy vajon a 2007-ben lezárult program eredményességét, miért két évvel később hozzák napvilágra? Lehet, hogy a szociális munkások ide-oda sakkoztak az eredményekkel Excel tábláikban, a végeredmény azonban magáért beszél. Már csak az a kérdés, hogy mégis miért alakult így eme óriási beruházás vége?

Bár az amerikai mintára kialakított program kiváló szakemberek vezetésével folyt, akadt olyan tényező, amire még az igazán kiművelt szociológusok sem gondoltak - a csoportos befolyásolás és a csoport pszichológia nem várt működése az, ami végül derékba törte az amúgy pozitív kezdeményezést. Összesen 2.371 kamasz vett részt a programban, akik társadalmi státuszuk miatt és családi hátterük miatt nagyobb eséllyel nyúlnak droghoz, alkoholhoz, és akiket gyakrabban rúgnak ki az iskolából. A három évig tartó "átnevelés" emberenként kettőezer ötszáz font kiadást jelentett a brit államnak, holott a végső statisztika igen siralmas, hiszen a programban résztvevők tizenhat százaléka esett teherbe. Akárhogy is nézzük, a kiadások tekintetében ez igen magas szám, pláne ha azt is hozzávesszük, hogy a csoporton kívüli leányanyák száma csupán hat százalék. Nagyon keményen próbáltuk felderíteni az egyes csoportok közötti különbségeket, azonban vannak olyan tényezők, amikkel nem számoltunk - mondta Meg Wiggins, a londoni egyetem elemzője. A csúfos bukáshoz az is hozzátartozik, hogy a programban való részvétel csupán heti néhány órát vett el a tiniktől, akik így maradék idejükben továbbra is azt tették amit jónak láttak, vagyis szexeltek, méghozzá védekezés nélkül. Az elemző azt is elmondta, hogy bár a szakemberek megpróbálták az átnevelést, de a társadalmi gyökerek és a rossz beidegződések még mindig nagyobb hatással vannak az alacsony társadalmi státuszú tinik életében, mint bármely átnevelő kampány.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások