Közösség

Ha egy nő szeret

5159

Takáts Eszter december 1-jén megjelenő albumának címe - Ha egy nő szeret - jelzi, hogy súlyos önvallomásokat hallhatunk újra. Eszter harmadik korongja, de a második szólólemeze, a Rövidtáv egyenes folytatása. Bár a második szólólemezt is a szerelem inspirálja, mégis az első lemez élénksége, néhol profán szövegei után most valamivel érettebb anyagot hallhatunk. Különösen szeretjük Esztert, maga írja a szövegeit, ő szerzi a zenét hozzá, és még mielőtt fellépett volna a nagy színpadokra, profivá vált. Hitelesen, nőként sok nehézségbe ütközik, de ez teher édes számára. Tiszta szívvel ajánljuk őt nektek!

A harmadik albumod készült el, ami már cseppet sem nevezhető egy csupán "tehetséges" előadó teljesítményének. Hogy érzed magad ma,énekesnőként Magyarországon?
Ez az első olyan album, amit elejétől a végéig levezényeltem, vagyis önállóbb teljesítmény, mint a régebbiek, és az első, ami önfinanszírozású néhány szponzorral, pályázat nélkül. Számomra olyan, mint annak idején az államvizsga munkám, az eddigi tapasztalatok összességéből, és érettebb oldalról prezentálok. Nagyszabású munka. És teljesen mezítelen vagyok benne lelkileg.

A második lemez a Gumi Zsuzsival, most már állandó zenekaroddal készült, ahol te is mint egy az 5 (?) közül vagy. Mi a különbség egy szóló lemez és egy zenekari munka elkészítése között, főleg úgy, hogy a szóló albumon is a Gumizsuzsi kísér leginkább?
A személyessége, és az akusztikája, mélyebb tartalmakat szólítok meg az emberekben. Azonban az elmúlt években összerázódtunk a zenekarral. Eleinte azért álltunk össze, hogy kijjebb kerüljek a klubokból, lássak „nagyvilágot”, nagy színpadot, azonban az évek munkája során csiszolódtunk annyit, hogy közelebb tudtam hívni őket a belső világomhoz. Míg a Kaucsukon a dühömet harsogom szkeptikusan a világba, ez az album a Rövidtáv folytatása. Annak elkészítésében még tapogatóztam, hagytam sodródni a dolgokat, itt határozottabban vezettem a munkálatokat, sok harc, és konfliktus árán akár. Mégis a lemezből érzem azt a szeretetet, ami mindnyájunk hozzáállása a zenéhez és a világhoz.

Milyen inspirációk szülték a harmadik album dalait?
Hasonlóak, mint az elsőt. A szerelem, a csalódások, a szépség, a mélység, a belső El Caminók. A kivitelezés alatti drámai helyzetek teszik erőssé, és a nem mindennapi életszituációim bensőségessé. 

Híresen nyílt vagy. A koncertjeiden és a dalszövegeidben is nyitott könyvként vagy jelen. Nem zavar ez néha? Nincs kedved időnként egészen visszahúzódni?
Volt, hogy megtettem volna, de most már így maradok. Megbarátkoztam ezzel. Nincs alku.

Rengeteg férfiemberrel dolgozol együtt. De korábban zenéltél már csajokkal is, tehát van összehasonlítási alapod. Tényleg a tenyerükön hordanak a srácok és tényleg riválisok a nők?
A nőket is csodálatos teremtéseknek tartom. Van akit akár, mintha férfiszemmel nézném, szépnek látok. Sokfélék. Mind emberek vagyunk, még ha a nemünk más is. Több a férfi barátom valóban, de nők között is sokan vannak. Hasonlóan karakánok. Korlát nélküliek, vagy csak bolondosak, mint én. Tényleg, sokszor nem nézem azt sem, ki hány éves, vagy milyen a neme, ember és kész, egy ügyért vagyunk a világon elvileg, csak van, aki még alszik...

Magánéleted szereplői hogy viselik, ha meghallják magukat egy-egy dalban? Kaptál már ilyen reakciókat?
Az a fura, hogy az a ritkább, ha észreveszik. Inkább ha elmondtam valakinek, hogy neki írtam, örömmel konstatálta, vagy nagy ritkán voltak meghatódott emberek is. Sokan úgy élik meg, hogy nekik írtam a dalt vagy róluk, ez mélyen megérint bennük valamit. Volt egy időszak, amikor több embernek is adtam a Rövidtávból, és két hét múlva teljesen megváltozott az életük, szembenéztek önmagukkal.

Biztosan te is hallottad már a Szomorú vasárnap című dal legendáját. Dalszerzőként, énekesként, ilyen mélyen lenyúló dallamokkal, szövegekkel biztosan elgondolkodtál már azon, hogy sokaknál velőig hatolsz. Hogy lehet szerinted elviselni ezeket a nagyon erős hatásokat, amiket egy-egy ilyen mélylélektani dal okoz? Felelősséget érzel előadóművészként?
Igen, ezt azt hiszem az előző kérdésnél már kifejtettem. Olyan dolgokról van szó, amikkel sokan nem bírnak szembenézni és bele is őrülhetnek, ha felszakad bennük ez a dolog. Viszont mindenképpen az az első, hogy az ember tisztában legyen magával és a lelkiismeretével, legyen felelőssége, még ha ennek felismerése akár bénító is. De igaz.

A Ha egy nő szeret album szintén szerzői kiadás. Milyen nehézségekkel kell szembenézned kiadó nélkül, és milyen előnyökkel jár, hogy nincs kiadó mögötted?
Igazából egy jó menedzser hiányzott mellőlem már jó ideje, aki leszervezi mindazokat a dolgokat, amiket kell, de ezeket megtettük mi magunk. A turnéhoz felkértem egy szakembert, hogy ebből a lemezből koncertek is lehessenek, az ő munkája eredményeként tavasszal indul majd a turné. Szeretek képben lenni, átlátni a dolgokat, és azt tapasztaltam, hogy akkor van kész valami, ha az csinálja, aki hisz benne. A partnereket nehezebb megtalálni erre, azokat az embereket, akik ugyanekkora energiával hisznek benne és még segíteni is tudnak. Az önmenedzselésnek egy részét szeretem, másrészt olykor stresszt okoz. De szerintem minden előadónak önálló a receptje, aki más hangon szólal meg, mint ami beilleszthető valahová, vagy nem populáris műfaj, ezért inkább próbáltam átszűrni - akár a szakmán belüli beszélgetéseken keresztül is -, mi az, ami passzol a saját elképzeléseimhez, mi az ami nem. Mi az ideális, mi az ami nem. Meg kell egy jó adag szerencse, és a jó kapcsolatok másokkal, és ennek az ápolása is. Ez az, ami időigényes, de ezt élvezem jobban, mert szeretek beszélgetni, és erre sosem sajnálom az időt. Fontos, hogy sokféle emberrel vegyem körül magam.

Mesélj arról a varázslatról, ami a színpadon van, amikor mögötted van a Gumi Zsuzsi és milyen, amikor egy szál gitárral, esetleg duóban meztelenkedsz?
Akkor vagyok a legboldogabb, amikor zenélhetek, amikor zenélünk. Duóban fegyelmezetlenkedhetek, illetve spontán lehetek, a zenekarnál több emberre kell figyelni, ugyanakkor ad egy biztos talajt is az ember lába alá.

December 1-jén megjelenik a Ha egy nő szeret… második szólókorongod. Mik várnak rád 2010-ben?
Remélhetőleg megvalósul a turné. Tervezek egy látogatást Franciaországba is, a dalok fordítás alatt vannak, van amelyikkel már dolgoztunk is, szeretik arrafelé a zenémet, csak eddig nem értették a szöveget. Most szerencsére megtaláltam azt az embert, aki ezeket meg tudja valósítani franciául. Promóciós körút is lesz, ezt szeretni fogom, mert utazni jó. Sok koncert legyen!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások