Közösség

Ember az ilyen?

5154

Sokkoló hírre bukkantunk, amivel iszonyú nehéz úgy foglalkozni, hogy közben ne ragadjon el az indulat és ne írjam le kétszázszor, hogy te embertelen, beteg állat. Naponta hallhatunk a világban feszülő ellentétekről, háborúkról és mészárlásokról, de sajnos sokkal kevesebb szó esik az állatkínzásról. Miért van ez így? Radikálisnak tűnhet ezt mondani, de ha az ember kirobbant egy háborút, akkor viselje annak minden következményét. Miért van kevesebb létjogosultsága egy állatok kínzásáról szóló hírnek, mint mondjuk egy kabuli pokolgépes merényletnek?

Tiltakoznak a litvánok

Svajunas Beniukas, huszonkét éves litván állampolgár tudományos kísérletet tett, ugyanis be akarta bizonyítani, hogy a kutyája képes repülni. Két barátjával karöltve, Kaunas város egyik hídjáról egyszerűen lehajította a kutyát. A kísérők természetesen kamerás mobillal felszerelkezve érkeztek a helyszínre, így végig dokumentálták a kegyetlenkedést, ezzel óriási galibát okozva barátjuknak. A videó ugyanis felkerült egy megosztóra, ahol óriási tiltakozást váltott ki: nemcsak az állatbarát felhasználók követelték a srác azonnal felelősségre vonását, hanem minden jóízlésű internetező.

Beniukas-t nem volt nehéz kézre keríteni, ugyanis rablás miatt már szerepelt a helyi rendőrség nyilvántartásában. Miután elfogták azzal próbálta magyarázni tettét, hogy az eb rátámadt, majd megfojtott több, az édesanyja farmáján élő tyúkot. Az incidens után egyszerűen ellopta a kutyát, majd ledobta a hídról, mondván, hogy az állat tette bosszúért kiált. A kegyetlen videó futótűzként terjedt a neten, a Facebookon például külön csoport alakult a litván kutyák megmentésére. Az ügy kapcsán természetesen a PETA is hallatta a szavát, és most hogy az elkövetőt nyakon csípték, bizonyára minden lehetőségükre álló eszközzel azon lesznek, hogy a lehető legnagyobb kiszabható büntetésben részesüljön. Hiába az este kegyetlen mivolta, nem lesz könnyű dolguk, hiszen itthon is tapasztalhattuk már, hogy az állatkínzással vádoltak végül mindig megússzák, némi pénzbírság ellenében. Lényegtelen, hogy mekkora összegről van szó, a kutyában kialakult traumát biztosan nem lehet vele orvosolni. Bár a litván kutyus túlélte a zuhanást, több csontja is eltörött és belső sérülései is vannak, így a gyógykezelése több hónapig is eltarthat. A felvétel önmagáért beszél, így nem célom üres frázisokat puffogtatni, de vajon elfelejti ez a kutya valaha is, hogy nem egy idegen, hanem a saját gazdája hajította a mélybe? Minden bizonnyal nem. Ha találkoztatok már megkínzott, és hasonló szörnyűséget átélt kutyával, akkor tudjátok, hogy hiába közelednek barátságosan, a félelem mindig ott van a szemükben, miközben bizonytalanul szagolgatják a kezünket.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások