Szépség

Kit érdekel a szimmetria?!

5146

Mindig is rajongva csodáltam Cate Blanchett szépségét. Viszonylag gyorsan kiderült, hogy nemcsak én viszonyulok efféle elragadtatott érzelmekkel a színésznőhöz, azt viszont egyikünk sem tudta megmagyarázni, hogy konkrétan mit tartunk szépnek Cate-ben. Az Egy botrány részletei című film után végleg rájöttem, hogy Blanchett egyáltalán nem az a tipikus mérnöki pontosságú szépség, holott köztudott, hogy a szimmetrikus arcokat találjuk a legvonzóbbnak. Sokáig nem hagyott nyugodni a kérdés, hogy mégis miért vonzódnak oly sokan ehhez az aránytalanul nagy szájjal és orral megáldott nőhöz. Íme a válasz.

A göttingeni egyetemen végzett kutatások nem várt eredményt hoztak - Dr Bernhard Fink, a kutatás vezetője, és nem mellékesen a fejlődéspszichológia egyik szaktekintélye elmondta, hogy a női vonzalom a bőrben, egészen pontosan a bőr tónusában keresendő. Eddig is tudtuk, hogy bőrünk sokat elárul az egészségi állapotunkról, de arról fogalmunk sem volt, hogy arcbőrünk árnyalata befolyásolja azt, hogy másik mennyire tartanak attraktívnak minket. Pedig erről van szó, jóllehet ez az attitűd már a kezdetektől belénk kódolt, hiszen az ősember is azzal az ősasszonnyal óhajtott párosodni, amelyik küllemében teljesen egészségesnek tűnt. Sosem felejtem el a Schindler listája című film azon jelenetét, amikor a kápók előtt sorakozó nők gombostűvel szúrták meg az ujjukat, hogy aztán a kicsorduló vérrel tegyék élettel telivé és egészségessé arcbőrüket.

Dr Fink azon nézeteit is kifejtette, miszerint a női termékenységet is nagymértékben közvetíti az arcbőr állapota. Ezt bizonyára ti is tapasztaljátok magatokon, méghozzá havi szinten, hiszen az ovuláló nő arcbőre simább és ragyogóbb, mint az épp menstruáló társáé. A kutatás során százhetven, 10 és 70 év közötti nőről készítettek fotókat, amiket aztán számítógéppel manipuláltak, hogy tökéletes legyen az arcbőrük tónusa. A 430 megkérdezett rendre azokat a nőket tartotta attraktívabbnak, akiknek arcszíne életteltelibb volt. Mindegy, hogy egy hamvas arcú tizennégy éves lányról, vagy egy ráncosodó ötvenes nőről mondtak véleményt, hiszen ha az illető arcbőre egyenletes színű volt a fotón, akkor a megkérdezettek egyhangúan vonzó jelenségnek titulálták.

Dr Paul Matts, aki nem mellékesen a Procter & Gamble kutatója, elmondta, hogy a bőr tónusára a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hiszen a kutatásból egyértelműen kiderült, hogy ez a legfontosabb faktor, ha a vonzalomról beszélünk. És hogy miért rajongunk ennyire Cate Blanchettért? A kutatók őt, és Halle Berry titulálták a legvonzóbb bőrtónusú nőknek, jóllehet egy porcelánfehér és egy karamellszín párosításról beszélünk, egy valami azonban közös: az egyenletes szín.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások