Test

Eladó a petém!

5125

Olvastam egy hirdetést a világhálón: „Nyári munkára” kerestek szőke hajú, kék szemű magyar nőket Indiába – petesejtdonornak. A jelentkezőknek 3 ezer dollárt ígértek, az pedig nem kevés pénz. A magyar jog a magyarországi elkövetést írja elő. Ha azonban itt történik maga az előkészítés és levélben egyeztetsz a részletekről, mielőtt kiutaztatod a petédet (és magadat) szervkereskedő leszel és szabadságvesztéssel sújthatják bűnödet. A donorkodás (bár tiltott) komplett és jövedelmező iparággá nőtte ki magát az utóbbi években. Texasban például megháromszorozódott azoknak a száma, akik eladásra kínálják petesejtjeiket. A legtöbbjük munkanélküli vagy diák.

Adni jó (ha engedik)

A hirdetés kapcsán eszembe jutott, mi lennék, ha másoknak jót tennék? Sőt – fűztem tovább gondolataimat – meglehetősen sok a fiatal férfibarátom. Őket is rábeszélem majd e nemes tettre, ily módon büszkén adományozhatunk, és tehetünk ezáltal boldoggá olyan párokat, akiknek a terhesség vagy nemzés természetes úton nem adatik meg. Ám a fiúk beszari alakok, a végsőkig ragaszkodnak saját magjaikhoz. (Mintha úgy egyébként meg nem szórnák nyakra-főre az úszóikat). Odáig ugyan eljutottak (puszta gondolatban), hogy ha egy izgató és bögyös nővérke segítene nekik a mintavételben, akkor dobnának bőséges mennyiséget a műanyag pohárnak. De ha ez egy bonyolult és komplett vizsgálat, semmi erotika, ráadásul több ízben, azt már nem!

Így terveimmel magamra maradtam és már eljátszottam a gondolattal, hogy születik majd valahol egy kisbaba, aki létezését – ha ismeretlenül is –de nekem köszöneti. A gondolat egészen felvillanyozott, különös érzéseket gerjesztett bennem és valahogy nem gondoltam úgy a saját termésemre, mint egy 100%-ban kész gyerekre. Megkezdtem a keresést és így az első lépést: meddőségi klinikák, petesejt intézetek. Izgulva tárcsáztam, majd a vonal végén egy női hang arról tájékoztatott, hogy hiába szeretném, de nem lehetek petedonor. Az ehhez szükséges két alapkritérium egyike hiányzott nálam. 35 év alatti nő jöhet számításba, akinek már született gyermeke. Nekem meg még nincsen.

Törvényi rendelkezések

A terhesség és a szülés az egyik legszebb és legtermészetesebb dolog a világon. Sokaknak igen. De nem jut mindenki alanyi jogon ehhez az élményhez. Nem olyan rég még a nőt tekintették a meddőség fő forrásának. Amerikában már 1977 óta működnek óriási donorbankok, hogy segítsenek férfiaknak, nőknek, melegeknek, leszbikusoknak szülővé válni. Az eltelt évek és kutatások azonban bebizonyították, hogy a meddőségért legalább 40%-ban a férfiak felelősek. Az utóbbi években a férfiak ondó paramétereiben egy fokozatosan romló tendencia figyelhető meg, a WHO legalább 106 olyan okot tart nyilván, ami önmagában is előidézheti ezt. Egy érdekes információ, hogy a férfiak körében divatossá vált szűk alsónadrágok (amik persze roppant szexisek) is előidézhetnek hosszú távon meddőséget, mert elszorítják a vérkeringést, konstans meleget idéznek elő, holott a herék azért vannak ott lenn gyárilag, hogy hűvösben legyenek. Magyarországon jelenleg kb. 100-150 ezer meddő házaspár van. A donorral kapcsolatos jogi hátteret 2005-ben változtatták meg. A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy családtagok és közeli hozzátartozók az általuk meghatározott donor részére tegyenek felajánlást, de csakis családtagok, Magyarországon ugyanis tilos a petesejt-kereskedelem, így csak rokonok adhatnak egymásnak.

Mikor lehetsz petesejt donor?

A petesejt beültetés iránt óriási a kereslet – a gyermeket akaró nők akár két évet is kénytelenek várni. Petesejt donor csak olyan egészséges nő lehet tehát, aki 35 évnél fiatalabb, és már van legalább egy saját gyermeke. Fontos, hogy az adományozó genetikai rendellenességtől mentes legyen, laboreredményei normálisak, petefészkei pedig korának megfelelően működjenek. Az adományozó semmilyen legális vagy anyagi felelősséggel nem tartozik a születendő gyermekkel szemben és a neve sem kerülhet sehova. Amikor azonban a gyermek nagykorú lesz, jogában áll (ha megtudja, hogy ő egy donortól ered) az adományozó által megadott utolsó lakcímet megtudni.

A felkészülés folyamata

A komplex eljárás orvosi ellenőrzéssel kezdődik, megvizsgálják, hogy a petesejtjeid „donorképesek-e”. Ezt követően 10-14 napon keresztül hormoninjekcióznak, hogy ösztönözzék a petefészket a normálisnál több petesejt termelésére. Ha ezzel megvagy, érzéstelenítenek, és a petéket begyűjtik egy hosszú és vékony tűvel. A mellékhatásokkal (hőhullám, hangulatváltozás) számolnod kell, ami elég ijesztő gondolat, legalábbis nekem. A következő hónapokban az ovuláció időpontjait kell figyelni, majd következnek újabb hormoninjekciók, melyek növelik az érett petesejtek számát. Minden reggel, tíz napon át kell szúrnod magad.

Ezt követi a petesejtek kivétele egy érzéstelenítő eljárás után. Később a petesejteket (általában tízet) a donort kérő nő párjának a spermájával ismertetik össze, hogy megtörténjék a megtermékenyítés, hogy fejlődési útján elindulhasson az embrió, amit pár nappal később be is ültetnek a méhedbe. A későbbiek folyamán jogodban áll megtudni, hogy a beültetés sikeres volt-e, azaz hogy létrejött-e a terhesség. A született gyermekek számát is elmondják majd, ha kéred, de sem neveiket, sem tartózkodási helyüket nem tudhatod. E tények ismeretében azt hiszem már nem is vállalnám az egészét.

Válogathatsz katalógusokból, kedvedre

Megnéztem egy amerikai és egy magyar spermabank honlapját, és enyhén szólva megdöbbentem. Akár egy piacon, vagy társkereső oldalon, hihetetlen, micsoda a választék. Az igénylők egyszerűbb és kényelmesebb kiszolgálása kedvéért webes donorkiválasztó rendszereket működtetnek az intézmények, a részletes keresőben beállíthatod, hogy milyen donorra vágysz. A rendelkezésre álló külső megjelenési típus sablonok (arcforma, fejforma, stb) segítségével kiválaszthatod és összeállíthatod a számodra leginkább vágyott és elképzelt gyermeked leendő apukáját.

Választhatsz hajszínt, szemszínt, magasságot, súlyt, származást, (nekem az amerikai indián nagyon szimpatikus lenne) bőrtónust, hajszerkezetet, vércsoportot, képzettségi szintet, vallást. Rendelkezésedre áll nyomtatható donor-katalógus (és otthon nyugodtan, akár egy IKEA-katalógust átlapozgathatod). Értesítést kapsz új tagok érkezéséről valamint arról, hogy van-e készleten az elképzeléseidhez hasonló megjelenésű donor. Az árlistát megnézve nem is vészes, egy prémium ICI (=intracervical, azaz megtermékenyítés) 390 dollárba kerül, egy év mintatárolási díj 420 dollár.

Hogy válhatsz spermaadóvá?

A donorok szűrése nagyon komoly és többlépcsős folyamat, de csak makulátlanul egészséges embert fogadnak el. A külső megjelenési jegyek (fenotípus) regisztrálását követi egy alapos orvosi vizsgálat és konzultáció, majd genetikai és pszichológia vizsgálat. A donor nem hordozhat genetikailag öröklődő betegségeket és mentálisan is hibátlannak kell lennie, persze nem lehet szexuálisan fertőzött sem. Fontos, hogy magas legyen (min. 180 cm), 19-38 év közötti, felsőfokú végzettséggel rendelkezzen. A donor – ha megfelel – bekerül egy ún. donorbankba, ahol anonim kódot kap, a felhasználó csak ezt a kódszámmal ellátott adatlapot ismeri. A donorok az érvényes jogszabályok értelmében költségtérítésre tarthatnak igényt, ez jelenleg 15.000 Ft mintaadásonként. A spermaparaméterektől függően 3-6 alkalommal kell mintát adni.

A spermadonáció anonim, ezt pedig semmilyen körülmények között nem szegheti meg semmi. A donor személye jogilag védett, még peres eljárásban sem fedhető fel. A szülők vagy egyedülálló anyák így veszik igénybe ezt a lehetőséget. Egyedülálló nők jogosan igényelhetnek donort, a törvény azonban különbséget tesz betegség és állapot között, és ezzel különböző anyagi feltételekhez köti a spermadonor igénybevételét.

A mintaadás

Három-öt napos önmegtartóztatással kezdődik a donorrá válás, ezek után természetesen maszturbáció útján nyerik az ondókat egy steril műanyag csészébe. A pontos analízishez fontos a megelőző nap szigorú betartása. A mintavétel a helyszínen történik, egy tipikus orvosi szobában. Egyik ismerősöm volt már ilyen helyen (igaz, ő a feleségének adta a spermát, nem egy idegen nőnek). Mesélte, hogy képzeljek el egy egyszerű szobát, ahol bujaság, erotika nyomokban sem fedezhető fel. Adott egy kanapé, és igény szerint kérhető kisfilm vagy pornóújság. A feleség/barátnő nem megy, mert nem is mehet be (mert ez itthon úgy szokás), ami nekem azért furcsa, mert ha egy születendő gyermek fogantatásának körülményeiről van szó, azért mégsem mindegy, hogy egy forró és szerelmes ölelés csodás gyümölcse (még akkor is, ha épp egy kórházi szobában történik az aktus) vagy egy mások által összegyűrögetett és piszkos Playboy lapozgatásának végterméke a bébi. A helyiségben van egy mosdókagyló, és kapnak a pasik egy csészét, amit meg kell tölteni a leadandó mintával.

A WHO által jelenleg elfogadott értékek szerint a megfelelő sperma térfogata 2,0 ml, az előfordulási gyakorisága (koncentráció) 20 millió(!)/ml, a totál spermiumszám pedig 40 millió/ml. A progresszív mozgó sperma motilitása 50%, a gyorsan mocorgóé 25%. Ha a donor egy milliliterre eső spermáinak darabszáma nem éri el a spermabankban megszabott minőségi követelményt, nincs fizetség, mert a donor nem alkalmas. Ha tökösek a srácok, a spermiumok cseppfolyós nitrogénben (-196 C-on) dideregnek, de elvileg korlátlan ideig eltarthatók. Ma már számítógépes vezérlésű fagyasztógépeket alkalmaznak, amivel a hőmérséklet csökkentést fokozatosan lehet elérni. Irodalmi adatok alapján a túlélés nem változik jelentősen hosszú ideig történő tárolás esetén sem.

Bűnös viszonyok

A sejtek felajánlása tehát meglehetősen rideg és anonim, elviekben kizárva minden olyan információt, amik segítségével később felgöngyölíthető volna a donor kiléte. Ám néha vannak kivételek: egy amerikai fiú nyálmintáját online genetikai analízisre küldte, mert ismerni vágyta donor nevű apját. A kapott eredményt egy adatbázisba pakolták, majd később felbukkant két férfi azonos kromoszómával. Noha egyik sem az apa volt, de azonos vezetéknevük miatt elég volt egy kis nyomozás ahhoz, hogy a fiú – mivel édesanyja megkapta anno a donor születési helyét és idejét –megtalálja saját édesapját. Ezzel a módszerrel szinte bárki felkutathatja a szüleit.

Sokan vannak, akik biológiai eredetük kutatása közben előbb találják meg féltestvéreiket, azaz ugyanattól a donortól, de más anyától született vérrokonaikat. Elképzelni is ijesztő egy olyan helyzetet, amikor két ilyen ember nem egy donor-kutató oldalon, hanem a való életben találkozik, és hasonlóságukra rácsodálkozva azonnal vonzódni kezdenek egymáshoz, netán szerelembe esnek egymással… Te mit szólnál hozzá, ha húsz év múlva a biológiai gyermeked (gyermekeid) eléd lépne és közölné: „Helló Apa/Anya. Megjöttem!”

Te elítélnéd azt, aki fizet azért, hogy gyermekhez jusson, vagy pénzt kér, hogy adjon?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások