Közösség

Egy szexkép az élet

5129

Ha nem lenne elég aggódni valónk, mondok még egyet, ami mostanában borzolja az amerikai közvéleményt. Sexting néven emlegetik a jelenséget, ami nemrégiben egy fiatal lány halálát okozta az államokban, s ami egy újabb átgondolatlanságból fakadó veszélyforrás lehet a tinik egyébként sem egyszerű életében. A sex és a texting szavakból alkotott sexting nem mást jelöl, mint a telefonnal saját magunkról készített meztelen vagy szexuális töltetű képek mms-ben való küldözgetését. Többnyire ártatlan dologról van szó, örül aki küldi és örül aki fogadja, ám a helyzet problémássá válhat, amint a pár szakít egymással.

Az Egyesült Állmokban azt állítják, a gimnaztisták mintegy negyvennégy százaléka küldött vagy fogadott már hasonló képet, ám ennél ijesztőbb, hogy a fogadó fiúk tizenöt százaléka bevallottan visszaélt már ezekkel a felvételekkel, mint ahogy az az említett esetben is történt. A történeteben szereplő kamaszlány barátja szétválásuk után - nyilván idővel mások segítségét is igénybe véve - a lány egész iskolájában sikeresen elterjesztette a szóban forgó képeket, azaz több száz diáknak továbbította az egykor két ember magánügyének számító felvételt.

A lány ezek után elképzelhetetlen gúnyolódásnak, verbális és fizikai bántalmazásnak tette ki magát minden egyes nap, amikor a gimnázium felé vette az irányt reggelente. A gyerekek kegyetlensége mindig meglep, elképesztő, hogy milyen könyörtelenül tudnak csúfolni és bántani valakit, aki épp az aktuális balek. Ebben az esetben természetesen a lány volt a kipécézett vad, akin mindenki kedvére tölthette ki agresszióját és rosszindulatát, s tették is ezt egy emberként lelkesen, teljesen ellehetetlenítve az áldozat életét. Teljesítménye természetesen romlott, s gyakran ki is maradt, menthetetlenül belekerült egy rossz irányba tekeredő spirálba. De nem a kibukás és az elzüllés lett a vége az esetnek, hanem öngyilkosság.

Most persze mindenki egymásra mutogat, miközben felelőst keresni ebben az esetben elég nehéz. Tények vannak persze, mint például az is, hogy kiskorúról meztelen képet őrizni és továbbítani bűncselekmény, ami a pedofília címke alá tartozik, ám ez mit sem segít az áldozatokon. Kérdés, hogy meg lehet-e előzni a hasonló eseteket valahogyan anélkül, hogy a szülői cenzúrát vetnénk be. Az egyetlen lehetséges út a fevilágosítás, annak elmagyarázása, hogy milyen hosszú távú eshetőségeket kell számba venni egy-egy vágy fűtötte üzenet elküldése előtt. De hogyan is várhatnánk el ilyen felelősségteljes gondolkodást a kamaszoktól, mikor még a felnőttek sem képesek erre? Gondoljunk csak a bulvárhíradókban landolt megannyi celebszexes felvételre...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások