Közösség

Dönts véletlenül!

5119

Képzeld el, hogy van egy életed, amelyet szeretsz ugyan, de semmi meglepetést nem tartogat. Szakmailag elértél mindent, nincsenek ambícióid, családot alapítottál, van egy szerető társad, két gyermeked. Kvázi nincs más semmi izgalom és tenni való csak élni kell az életedet, amit az elmúlt harminc-negyven évben kialakítottál. Elkeserítő igaz? Gondolom velem együtt sokan tiltakoztok: nem, nem! Mindig van új és újabb cél, ami vezérel, ami kihívást hoz az életünkbe! De mi van, ha nem így történik? Akkor képzeld el, hogy bizonyos jelekre reflektálva olyan eszméletlen dolog szerint kezdesz el élni, amit eddig elképzelni sem tudtál. Nevezetesen fogsz egy dobókockát, mind a hat oldalához rendelsz egy cselekvést és dobsz, majd megteszed, amit a Kocka rendelt.

Luke Rhinehart, az elismert pszichiáter, aki egy nap rádöbben, mennyire a rutinszerű hétköznapok, a gépiesen játszott szerepek kényszerzubbonyában él. Unja önmagát, és unja az életét. Dr. Rhinehart ezért elhatározza, hogy kiszabadul a megszokások börtönéből, és a véletlenre bízza a sorsát. Pontosabban, a dobókockára. Különféle opciókat gyárt magának, miként cselekedjen, milyen szerepeket játsszon, és a Nagy Dobás Napjától kezdve nincs számára visszaút: a kocka egyre jobban hatalmába keríti, s kezdetét veszi életének kiszámíthatatlan, szeszély diktálta zűrzavara. A Kockavető mulatságos, provokatív, helyenként merészen szalonképtelen regény a korai hetvenes évekből. Véletlenről, szexről, lázadásról.

A vaskos, közel félezer oldalas könyv azt dolgozza fel, hogy milyen az élet, ha kvázi a véletlenek irányítják. Ezek milyen hatásokat tesznek ránk, a környezetünkre, a normákkal teleszőtt világra. Persze, hogy előbb-utóbb megcímkéznek: őrült! Mégis érdemes egy könyv erejéig eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha...

„Az élet az unalom tengerén elszórt extázisszigetekből áll, és harminc fölött már ritkán látni a szárazföldet"

A kockavetőt kiadja a Konkrét Könyvek, az ára 3480 forint. Ami nekem nagyon is számít, hogy a kötet szép, bár puha dupla fedeles, és a külső borítón a a kocka formalakkal van lefújva, ez a kedvenc designelemem. Ja, és a könyv, a szolid védőborítás alatt durván piros.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások