Divat

Fiatal magyar tehetségek #16

5105

Kata még csak 23 éves, de már ismerősen cseng a neve a divatszakmában, és egyre több helyen találkozhatunk az általa tervezett ruhákkal. Tanulmányait a Kisképző bőrszakán, illetve a Kreán ruhatervezőként fejezte be. Határozott szándékkal és nagy adag kitartással vágott bele, hogy valóra váltsa gyermekkori álmát. Gőzerővel halad kitűzött céljai felé, az esetleges akadályoktól, csalódásoktól nem torpan meg, hanem megoldandó feladatnak fogja fel őket. Ezeket igazolja az is, hogy a legutóbbi Fashion Awards Hungary díjátadóján, neki ítélték az év pályakezdő divattervezője címet. Nem ez az egyetlen szakmai elismerés, amit magáénak tudhat, de erről bővebben, saját maga mesél a folytatásban olvasható interjúban.

A galériában pedig megtekinthetitek régebbi munkáit, illetve az őszi-téli diplomakollekcióját is, amit Sharp Power névre keresztelt. Kata elképzelése az volt, hogy a kollekció olyan könnyen felismerhető, innovatív szabású, egyedi darabokat tartalmazzon, amik felölelik az igényes nő ruhatárát. Ehhez igazodva, épp úgy találunk benne egyszerű topot, ceruzanadrágot, hajtogatott blúzt, mint koktélruhát, vagy estélyit. Hogy az összhatás tökéletes legyen, Kata megálmodott ruháihoz Benus Dani izgalmas cipőket, Schilling Kolos pedig kalapokat, illetve fejfedőket tervezett. Így született meg tetőtől-talpig az a modern, kozmopolita nőideál, amit új kollekciójával szeretett volna megszemélyesíteni.

Kattints a cuccokhoz!

Úgy tudom, mindig erre a pályára készültél. Az idáig vezető út könnyű volt számodra vagy azért adódtak olyan helyzetek, amikor meginogtál?
Igen mindig is erre a pályára készültem, voltak, vannak nehézségek, de mivel tudtam, hogy a divatnál jobban semmi sem érdekel, ezért másba bele sem akartam fogni. Valószínűleg ez a lelkesedés, ami hajt, más területeken nem lenne bennem annyira. Sokszor meginogtam, mint mindenki más, főleg a Kisképzős éveim alatt, volt ott egy időszak, amikor a tanáraim le akartak beszélni erről a pályáról. Nem tartottak tehetségesnek, de úgy néz ki az élet engem igazol, és mostanában ha meg is torpanok, próbálok minél hamarabb megoldást keresni.

Fiatal korod ellenére, a szakmán belül sokat hallani a nevedről. Melyik eddigi eredményedre/ eredményeidre vagy a legbüszkébb?
Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy az elmúlt 3 évben egyre ismertebbek lettek a munkáim. A Fashion Awards díjra nagyon büszke vagyok, annak is örültem, hogy tavaly a Glamour magazin jelölt a Women of the Year díjukra, idén pedig a Cosmopolitan a Te vagy a legjobb-ra. Az is nagyon jól jött, hogy szerepelhettem a Marie Claire bemutatón, ahol ráadásul Benus Dani cipőivel kiegészülve mutathattam be az őszi-téli kollekció pár darabját. Örülök annak is, hogy hónapról hónapra felbukkannak a ruháim a vezető hazai (és egyre több külföldi) divatmagazinok hasábjain. Pár éve csak álmodoztam erről, és mindig nagyon jó érzés, ha megkeresnek. Ezáltal egyre többen vásárolnak is tőlem, jó látni ha az utcán vagy egy partin saját alkotás jön szembe. Több hazai és külföldi fashion blogon is írtak rólam, mégis a számomra legkedvesebb, Susie Bubble post-ja. Ő az egyik legismertebb blogger, ráadásul a Dazed&Confused Dazed Digital nevű online portál egyik divatszerkesztője. Igazából akkor kezdődtek jobban beindulni a dolgok, amikor stylist asszisztensként megismerkedtem Kovalik Natasa sminkessel és Viszlay Márk fotóssal. Akkoriban még mindannyian asszisztensként tevékenykedtünk fotózásokon, forgatásokon. Elkezdtünk együtt fotózni, mindenkinek jól jöttek a képek, és hamar elterjedt milyen jó kis csapat vagyunk.

Honnan merítesz inspirációt a munkádhoz, mi az, ami motivál és előrébb visz?
Tervezés közben mindig egy ideál lebeg a szemem előtt, egy modern “power woman”, aki kozmopolita, nyitott, és szereti az egyedi dolgokat. Szereti megmutatni a nőiességet, de ezzel együtt erős és határozott nő benyomását kelti. Ez a vonal talán a diplomakollekciómban forrott ki eddig a legjobban. Az motivál, hogy mindig lehet jobb és szebb, úgy érzem, még nem feszegettem eléggé a határaimat, még túl sok minden van bennem, amit meg kell mutatnom.

Mit gondolsz a magyarok divathoz fűződő viszonyáról?
Mivel egyre több és jobb magyar márka jön létre, és a fiatalok is igénylik az egyedi dolgokat, abszolút jó irányba halad. Persze annyira nem színes az utcakép, mint Londonban vagy Berlinben, de pár év és fel tudjuk venni a versenyt. :)

Milyen fő nehézségekkel kell megbirkózni egy ilyen fiatal tervezőnek, ha érvényesülni szeretne itthon?
Nekem leginkább magammal kell megküzdenem, hogy piacképes, eladható darabokat készítsek. Az eddigi munkáim többsége kísérleti jellegű volt, nehéz kialakítani egy brandet, hiszen sok mindennek kell megfelelni. A legtöbb fejtörést mostanában a deák téri műhely showroommá alakítása jelenti. Másrészt sokszor szembesülök azzal, hogy végtelenül kevés a jó textil itthon, vagy ha mégis akad, akkor nincs belőle sok, a lényeg, hogy nem lehet a hazai kínálatra támaszkodni. Azoknak pedig, akik nem tudnak anyagvásárokra járni, iszonyú nehéz. Úgy elkészíteni egy kollekciót, hogy ez a pár hiányosság ne látszódjon nagyon nagy kihívás. Személy szerint, a jó minőségre és az időtlenségre törekszem. Bele kell tanulni, és a saját tapasztalatok visznek előre, mindenesetre vállalom a kockázatot és merek nagyokat álmodni. :)

Hogyan képzeled a jövődet, szerinted hol fogsz tartani pár év múlva?
Remélem még lesz lehetőségem külföldön továbbtanulni, és gyakornokként tevékenykedni több, nagyobb markánál, az így szerzett tapasztalatokat jó lenne kamatoztatni a KataSzegedi márka építésében, bár ha úgy alakul, akkor szívesen dolgoznék egy ismertebb divatcég egyik tervezőjeként is. Még nem horgonyoznék le sehol, túl fiatal vagyok ahhoz, hogy elkötelezzem magam, van még hová fejlődnöm. Úgyhogy most még csak az a biztos, hogy pár év múlva is ezen a pályán leszek. :)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások