Közösség

Meseszelet törikrémmel, mítoszhabbal

5085

„A Kells titkára kérnénk két jegyet, valahova hátra, középre.” Felesleges volt az instrukció, gyakorlatilag bárhová leülhetnénk, hiszen csupán négyen vagyunk a teremben, várjuk az esti mesét. Brendan tizenkét éves ír kisfiú, a IX. században, a kellsi apátságban él, és még soha nem járt az apátság falain kívül. Napjai kemény munkával telnek: a fiú szigorú nagybátyja, Cellach apát vezényletével falat húznak Kells lakóival az apátság és a falu köré, hogy a közelgő viking csapást túléljék. A szerzetesek alig várják, hogy vége legyen a napi robotnak, és visszatérhessenek a scriptoriumba, hogy kódexeket másoljanak, díszítsenek és történetekkel szórakoztassák egymást. Brendan itt hall először az Iona szigetén élő Aidan testvérről, akinek híre szájról szájra terjed: őt tartják a legcsodálatosabb illuminátornak, vagyis kódexdíszítőnek. Egy nap váratlanul betoppan kis barátjával, Pangur Bánnal, a fehér cicával, hogy teljesen felforgassa Kells életét. Be kell fejeznie a kódexét, hogy a sötétségből világosságot csináljon, és ehhez szüksége van Brendan segítségére. A fiúnak döntenie kell, hogy a nagybátyja tiltásaira hallgat, vagy a szívére. Segítségére siet Aisling, az erdő tündére, amelyre szüksége is lesz, mert meg kell küzdenie az erdei barlangban lakó vérszomjas istenséggel, Crom Cruach-kal.

A mese történelmi hátteréül a VIII. és XI. század közötti viking uralom szolgál. A brit szigetekre érkezvén, először csak az apátságokat fosztották ki, majd a IX. század végén elkezdtek betelepülni és városokat alapítottak, többek között Dublint és Corkot. Sok helységnév és mindennapi szó őrzi a viking éra emlékét. Az ír tájat pettyező, középkori apátságokból megmaradt hosszú, magas tornyok, amelyeket a megszállók elleni menedékként építettek, felkiáltójelként őrzik a letűnt kor történetét. A számos díjat nyert, belga-ír-francia koprodukcióban a rendezés Tomm Moore-t és Nora Twomeyt, a képi világ Ross Stewartot dicséri, az ír népzenei motívumokra épülő zene pedig meglepő módon egy belga szerző, Bruno Coulais műve. A nemzetközi csapat szívbemarkolóan maradandót alkotott, a valóság, a kelta mítoszok és kedves humor ötvözésével. A „főszereplő” könyv nem más, mint a Book of Kells, amely a legtöbb bizonyíték szerint a VIII.- IX. század között íródott, és amelyet ma a dublini Trinity College könyvtárában őriznek, és az írek legszebb nemzeti kincsüknek tartják. Az Újtestamentum négy evangéliumát tartalmazza, és aprólékos és rendkívül bonyolult, keresztény és kelta elemekkel tarkított művészi rajzok díszítik. 

Eredetileg úgy tartották, maga Szent Kolumba írta a könyvet, de a történelmi kutatások szerint ő korábban, a VI. században élt, így az újabb feltételezések szerint halálának kétszázadik évfordulójára készítették. Befejezetlenségét és eredetét elméletek és legendák övezik, amelyek nagyszerűen beleépülnek az animációs filmbe. A könyvet feltehetőleg Iona szigetén kezdték el írni, és Aidan testvér is Ionáról menekül Kellsbe. Pangur Bán valós négylábú, egy szintén a IX. században élő szerzetes hű társa, aki még verset is írt róla. Bár kevéssé valószínű, mégis kering az a mítosz, hogy ez a szerzetes lehetett a Book of Kells írója.
A kelta legendák szerint Brendan ellenfelének, Crom Cruach-nak haragját kizárólag emberáldozatokkal lehetett lecsillapítani. Korabeli legenda szerint az ezüstből és aranyból öntött istenséget tizenkét bronz alak veszi körül, és amikor Szent Patrik legyőzi őt, az alakok arccal a földre buknak. A XX. század elején bukkantak rá egy Cromnak épített kőszentélyre, amely a mesében visszaköszön, a földre hulló alakokkal együtt.

Mesés képek, valós érzelmek: nevetés, borzongás és meghatottság, különösen a stáblista láttán, egy rész ugyanis a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült. Külön érdekesség, hogy öt nemzet csapata között osztották fel a munkát: magyarok, brazilok, belgák, franciák és írek dolgoztak párhuzamosan, egymástól távol, a végeredmény mégis koherens. Aki szeretne kicsit hinni a varázslatban, nevetni az egyszerű, de roppantul találó figurák karakterein, és jóleső melegséget költöztetne a szívébe néhány órára, mindenképp nézze meg.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások