Közösség

Tekerj és buszozz ingyen!

5054

Szuper ötletre leltünk, és most nagyon sajnáljuk, hogy mindez csak a tervek szintjén létezik, s hogy Magyarországot nézve még 2020-ban is csak utópia lesz egy hasonló rendszer. A bringázás előnyeiről milliószor értekeztünk már, ám aktív bringás csajokként azt is tudjuk, hogy álszent lenne, ha azt hazudnánk, minden időjárási körülmények között, minden alkalomra igyekezve megfelelő a kerékpáros közlekedés. Kora tavasztól késő őszig alap, de vannak fagyos napok, havas napok, esős napok, amikor bizony mi is fölkúszunk a közösségi közlekedésnek nevezett rendszerszerűségre.

hybrid energy system electricity generating bikes electric public buses

Az alábbi terv egy átgondoltan működő város környezetbarát, energiafelhasználást csökkentő és felhasználóbarát utópiáját vázolja fel. A terv a következő. Az ideális városban lakó ember a városszerte elérhető közösségi kerékpárokat használja azokon a napokon, amikor ezt az időjárás lehetővé teszi, hisz tudja, ez a leggyorsabb, legegyszerűbb és leggazdaságosabb módja helyváltoztatásának. Miközben teker, mozgási energiát termel, amit a feneke alatt hasító paripa szépen elraktároz saját kis akkumulátorában. Ez aztán parkoláskor, azaz a tároló egységre visszahelyezve becsorog egy nagyobb energiatároló rendszerbe. Az ily módon előállított és tárolt energia pedig a lehető legjobb helyre kerül, azaz az elektromos árammal működő buszok hajtóerejéül szolgál.

De ez nem minden, hisz az alkalmi kerékpáros egy kártyával is rendelkezik, amit minden dokkoláskor a rendszerbe helyez, és ráiratja a megtermelt energiáért járó pontokat. A kártyára tankolt pontok pedig az említett buszokon leutazhatók, tehát amíg pontjai tartanak, nem kell fizetnie. Miért is kéne, hisz a buszt gyakorlatilag az általa termelt energia hajtja. Pompásan hangzik, nem?

A rendszer megálmodója Chiyu Chen, óriás gratula neki! További infók és videó itt, meg itt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások