Étel+Ital

Olajos csoda

5059

Néhány hete írtunk nektek az Almodovár által tervezett illy csészékről, amik szépségükkel levettek minket a lábunkról. Sokatoknak nagyon tetszett, nekünk is, így elkezdtünk jobban utánanézni az illy termékeknek. A kávéjukat szeretjük, a csészék gyönyörűek, hát már csak egy frankó kávéfőző kéne. A szerkesztőségben hónapok óta kávéfőző-para van, ami annyit tesz, hogy sokan vagyunk a négyszemélyes kotyogóra, ami igen-igen hektikusan hajlandó csak működni, és nem is ad olyan minőségű kávét, mint egy presszógép.

Ekkor jött a lehetőség, hogy egy teljes hétre kipróbálhassunk egy illy Francis X7 IperEspresso kapszulás kávégépet. Ez a mellett, hogy szépségével hihetetlen izgalmakat váltott ki a szerkesztőségben, nagyon egyszerűen, nem maszatolva készít fincsi kávét vagy éppen cappuccinót. Egyszerűen levesszük a kart, belehelyezünk egy kapszulát, megnyomjuk a gombot, és kész a kávé! Persze kell bele víz, de nem szükséges minden adag előtt újra és újra beleönteni, hisz ott a tartály. Minden kapszula egy adag kávét vagy cappuccinót jelent, ráadásul biztosan ugyanazt a minőséget kapjuk minden alkalommal. A kávé friss, és azzal a titokzatos technikával készül, amit extrahálásnak neveznek. Ezt az eljárást az illy fejlesztette ki, ami azért jó, mert egyrészt remek minőségű kávét ad, másrészt mivel a fekete nem érintkezik a kávéfőző egyetlen alkatrészével sem, gyakorlatilag nem kell tisztítani a gépet.

De mi köze a kávéfőző tisztaságának a kávé ízéhez? Az, hogy mindkettőben ugyanaz játszik fontos szerepet: nevezetesen a kétfázisú extrahálás. Miután behelyeztük a kapszulát a gépbe és üzemkész a cucc jöhet a tudomány: a forró víz ultra-magas nyomással létrehozza az optimális körülményeket, melyek elősegítik a kávé-íz, aroma kioldódását, gazdagságát, komplexitását - ez a hiper-infúzió. A második fázis az emulgálás: ekkor a kávé átfolyik a kapszula alján levő úgynevezett e-szelepen, ezáltal összekeveredik az aromás olaj a levegővel, ami a kávé tetején kerek, bársonyos, hosszan tartó krémet eredményez.

Bár ez a kapszulás kávéfőzés egyre elterjedtebb, hiszen kényelmes, tiszta, minőségi kávézást biztosít, viszont nagy fájdalmunkra nem igazán környezetbarát. A szerkesztőségben miután lefőztünk tíz-tizenöt kávét, szomorúan konstatáltuk hogy egy óriási kupac műanyagot termeltünk, ami nem újrahasznosítható, és a szelektívbe sem dobhatjuk mint minden mást, mert a kapszulákat szétszedni és a zaccot kikotorni nem lehet. Reméljük előbb-utóbb a kapszula gyűjtésére, szétszedésére is kifejlesztik a megoldást, mert minél jobban felfutnak a kapszulás rendszerek, főleg az irodai használatban, annál több lesz a műanyag hulladék. A Francis gépek inkább otthoni használatra szánták, tehát nem arra, hogy sorozatban főzzék velük a kávét.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások