Étel+Ital

Juli kielégít

5045

Vannak azok a napok, amikor nem hogy időnk, de éppen kedvünk sincs valami igazán időigényes, szuper háromfogásos kaját készíteni, de étterembe mégsem járhatunk minden nap, és enni is kell valamit, a melegszendvics és tojás meg már annyira unalmas, hogy inkább nem eszünk, de azt tényleg nem. Na, ilyenkor jöhetnek a pikk-pakk elkészíthető egytálételek, saláták, levesek, tészták egyéb extrák.

Amikor izomból elkezdtem főzni minden nap, akkor jöttem rá, hogy megfelelően felkészült vagyok, tehát van minden, ami szükséges. Kicsit előrelátó is vagyok, szóval néhány megpucolt zöldség is szépen, fagyott állapotban várakozik a mélyhűtőben. Ha képesek vagyunk előre gondolkodni, na akkor a főzés igazán nem vesz sok időt igénybe.

Pesztós tészta

Ezt még az angoloknál tanultam, nem mintha akkora kuriózum lenne (főleg, hogy a brit konyha elég csapnivaló). Megfőzzük a tésztát, én fusilit szoktam, de igazából a metélten kívül minden jó hozzá szerintem. Amíg fő a tészta a pesztót kikeverem natúr joghurttal, jó alaposan, hogy az oliva ne üljön ki a tetejére. Ha ez kész, akkor teszek bele sót, borsot és egy fél citrom levét. Megint kever, a tészta ilyenkorra már pont kész. Leszűröm, mehet egy tálba, rá a pesztós katyvasz, ezt jól összekeverem. Ha gyorsak vagyunk és rögtön tálaljuk, remekül össze lehet dolgozni a parmezánnal, már a tányérban.

A pesto egyébként a lehetőségek netovábbja. Nem csak tésztával, de pirítóssal is nagyon finom, a burgonyáról már nem is szólva. Az egyik kedvenc gyorskajám, a pesztós burgonya. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós, szárított zöldséges vízben megfőzzük, majd leöntjük a vizet róla, durván összetörjük, teszünk rá húsz gramm vajat, borsot őrlünk rá, hozzákeverünk két evőkanál pesztót, másfél deci tejszínt, -ha nincs egy doboz tejfölt- kisütünk mellé egy-két ezt-azt és nyami. (Ez-az: virsli, fasírt, tök, padlizsán, paprika, hús)

Ennek nincs neve

Ez annyira nem villám kaja, de nálam még belefér a gyors vacsora fogalmába. Kell hozzá jégsaláta, bágett, fagyasztott koktélrák és tejszín. A rákokat olajon megpirítjuk, majd mikor már összeért a levük és színt is kaptak, nyakonöntjük őket tejszínnel. Néhányszor összekeverjük, és kész is az öntet. A tejszínes löttyből kivesszük a rákokat, majd a maradék folyadékon megpirítjuk a felszeletelt bágetett, ami közben magába szívja a tejszínes rákos szószt. Ez is néhány pillanat alatt kész. Felszeleteljük a jégsalátát, ráküldjük a rákokat és a maradék öntetet, majd mellé tesszük a pirított bagettet.

A saláták egyébként igen gyorsan elkészíthetőek főleg akkor, ha nem kell elszaladni a zöldségeshez... Bármilyen zöldségből könnyen összedobálható, és ha férfi is van a háznál - tehát húsevő - akkor pillanatok alatt ki lehet sütni egy kis mézes-chillis csirkét is. Én ezzel veszem le legkönnyebben a pasikat lábukról: reform is és hús is, ráadásul finom. Szóval a mélyhűtőből előkapunk egy csirkemellet - frissen is jó, jó hogy - felkockázzuk, megszórjuk fűszersóval, chillivel, de alaposan ám, majd néhány evőkanálnyi mézbe forgatjuk és nagyon forrós serpenyőbe megsütjük, maximum tíz perces művelet az egész. Tuti siker és szex a vége, hiszen a chilli vágykeltő.

Leveseket is el lehet készíteni nagyon hamar. Kedvencem a zöldborsó leves és a cukkinikrém leves. A zöldborsó leves csak akkor gyors, ha előrelátó vagy, és minden van a fagyasztóban. Újabban már azt csinálom, hogy zacskózok egy-egy levest. Répát, zellert, paszternákot pucolok, fokhagymát, egész borsot, petrezselymet, borsót, egy-két szem kockára vágott burit, szóval mindent ami a borsóleveshez kellhet beteszek egy zacsiba és lefagyasztom, amikor megkívánom a levest csak előveszem, felöntöm vízzel, megfőzöm, kicsit még fűszerezem, ha kell és ennyi. Tök praktikus.

A cukkini krémlevest a minap sajátítottam el. Fogsz egy közepes méretű cukkinit, vékonyan meghámozod, felkockázod, hagymával, kevés olívaolajon megpárolod, rádobsz egy-két teáskanálnyi szárított zöldséget - vegeta szerű dolog, de nem pont az -, egy kis borsot is tekerhetsz rá, meg nagyon kevés szerecsendiót és párolod, amíg puha nem lesz. Ha puha összeturmixolod, beleteszel egy tejfölt -gazdagék tejszínt- és valamennyi vízzel felöntöd, hogy ne mártás, hanem krémleves állaga legyen. Krutonnal nyami.

Mindenfélés lazacok

A lazac iszonyú hálás háziállat, mostanában egyre több helyen, így többek között az IKEA-ban is kapható szeletenként csomagolt lazacdarab, és nem is drága. Ez ugyebár azt jelenti, hogy ha egyedül vagy, akkor elég egy darab, no meg némi fantázia. Csinálhatod például így: gyorsan összekaszabolsz egy fél hagymát, megfonnyasztod olajon, kissé megsózod. Rádobálod a haldarabokat (én fel szoktam kockázni a nagyobb szeletet), megvárod, míg kicsit megsül, majd hozzáborítasz két kisebb vagy egy nagyobb, darabokra szabdalt paradicsomot. Ez hamar összefonnyad, de fedő alatt rotyogtathatod is egy kicsit, ha nem szereted a frissebb ízeket. Mielőtt lekapod, őrölsz rá borsot, tépkedsz rá bazsalikomot vagy oregánót, és kész is. Körülbelül tíz percet vesz igénybe, és közben a gyors barnarizs vagy a pár szem krumpli is megfő köretnek. Ugyanez variálható úgy is, hogy a hagyma, hal mellé cukkinit szelsz, alá fehérbort löttyintesz, bele pedig egy kevés citromhéjat reszelsz. Egészen pikáns, és isteni. A variációk száma végtelen.

Szintén turbógyorsasággal készül, legalábbis ami az előkészületeket illeti, az a valami, amit az éttermekben csőben sült névvel illetnek, akármilyen idegesítő elnevezés is ez. Tény, hogy kell hozzá céledény, én szerencsére beszereztem Olaszországban egy egy adagosat, de valószínűleg minden Vasedényben megtalálható. Ő nem más, mint a mázas cserépedény mázas tetővel. Ebbe egésze egyszerűen beleszeletelek nagyon vékonyan mindenféle zöldséget: krumplit, cukkinit, padlizsánt, gombát, répát, amit épp találok otthon. Szépen egymásra rakom őket, majd nyakonöntöm tejszínes, krémsajtos szósszal, amibe kecskesajtot és kéksajtot is keverek, mert ezek jól olvadnak. Sózom, borsozom, kikeverem, leöntöm, megsütöm. Sütéssel az egész művelet körülbelül fél óra. Ez is variálható, a sajtos szósz helyett készíthetsz friss, leforrázott, hámozott paradicsomból kis fokhagymával, sok borssal, oregánóval paradicsomos ragut, és azt zuttyantod rá.

Aztán ott van a zöldséges barnarizs, árpa, köles vonal is. Ezek a gabonák pillanatok alatt megfőnek (ha a barnarizsből a dm-ben is kapható gyors változatot veszed), és egyszerűen csak el kell keverni őket wokban vagy serpenyőben sütött zöldségekkel, az ízesítést rád bízom, mehet bele minden, ami tetszik a borstól kezdve a korieanderen át a zöldfűszeren keresztül a chilliig bármi. Egészséges és gyors.

Húskedvelők nyomathatják a göngyölt husit is. Ha tartasz a hűtőben mondjuk kettesével csomagolt hússzeleteket kiklopfolva, szépen kiolvasztasz egy adagot, besózod, közepére szárított paradicsomot, sajtot, apróra vágott, összesütött zöldséget, aszalt szilvát, akármit helyezel. Szépen összecsavarod, összetűzöd és belököd a sütőbe. E mellé is mehet a rizs, de a tepsibe szórhatsz mellé vékonyra vágott krumplit, hagymát is, ezek szépen megsülnek a hús mellett. Itt is az előkészítési idő a minimális, a sütésre szánj egy fél órát.

Folytassuk?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások