Divat

Hazai designer kabátok

5037

Ahogyan egyre hidegebbre fordul az idő, sorra vesszük elő a melegebbnél-melegebb kabátokat, megelőzve ezzel a fagyhalált. Sokunk új kabát vásárlására adja a fejét, persze sokszor a hatalmas kínálatból sem találjuk meg a nekünk tetsző, és minden igényt kielégítő darabokat. Zsófinak például nagy fájdalma, hogy csak csini, de funkcionalitásmentes szövetkabátok kaphatóak, és nincsenek innovatív megoldások - manapság úgy tűnik két választása van egy nőnek, vagy csini szövetkabátba bújik, vagy snowboardosnak öltözik, a kettő között nincs átmenet. A plázákból kiábrándulva meglestük a hazai tervezők kabátkínálatát.

A népszerű hazai kreátorok, csapatok, mint például a Use vagy a Je Suis Belle, de ide sorolhatnánk a feltörekvő nemzedék képviselőit is, a divat elegánsabb vonalán mozognak, így nem meglepő, hogy az itthoni szövetkabát kínálat hatalmas. De nehogy azt higgyük, hogy nincs különbség szövetkabát és szövetkabát között, hiszen a tucatmárkákhoz képest számtalan bravúros szabással készült darabot találunk a hazai designer boltokban.

Mivel a kollekciók a 2009/2010-es őszi-téli szezonra készültek nemcsak téli, hanem átmeneti kabátokat is lelhetünk mindegyikben, és persze a télre szánt öltözékek között is van különbség, hiszen nem mindegy, milyen anyagból is készült, és milyen bélést varrtak bele. A kreátorok leginkább gyapjúval dolgoztak, de találhatunk kasmírból készült öltözékeket is.

Kabátok hazai tervezőktől itt!

A fazon kérdése sem elhanyagolható ebben az esetben, és nemcsak azért, mert kérdéses, hogy melyik illik leginkább az alakunkhoz, hanem hőszigetelési szempontból is fontos. A Use O szabású kabátkája - ez a vonal egyébként roppant divatos most - alá például nem mindegy mit húzunk fel, hiszen a bő vonalvezetés miatt jobban szellőzhet, viszont praktikussági szempontból a Je Suis Belle hosszú fazonnal készült darabja - még ha idén az ilyen hosszúság annyira nem is "trendi" - kitűnő választás. Tény a Je Suis Belle hosszú darabja komorabb, mégis melegebb, mint például a tervezőpáros gallér nélkül készült, ezért számtalan sállal, kendővel, ékszerrel viselhető rövidebb fazonú kabátja. Szerintünk a praktikusság és az esztétikum Szegedi Kata hajtogatott szettjeiben találkozik leginkább, hiszen a rétegezésnek köszönhetően egy divatos és különleges szabású, ugyanakkor egy nagyon jól hőszigetelő kabátot kapunk.

Zsófi áhított nem szövetből varrt kabátjára nem leltünk rá a magyar kreátorok kollekcióiban. Még Nanushkánál sem, pedig az ő lazább stílusában bíztunk, de ezúttal ő is szövetből kreált kabátokat szettjei mellé. Nanushka kabátjait egyébként a minimalizmus és a tiszta vonalvezetés kedvelőinek ajánljuk.

Az árakat sem lehet szónélkül hagyni, hiszen még a legolcsóbb kabát ára is a tucatmárkák felett van, esetenként dupla összeget kell fizetününk. Mojzes Dóra kabátkáját már 35.000-ért megszerezhetük például a Catwalkben, persze egy Dora Abodi darabért már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. A döntésnél azért nem ár figyelembe venni a minőség kérdését se, hiszen a nem is olyan olcsó tömegmárkák silány minőségű árui helyett nem jobb kicsivel többet beruházni egy kiváló minőségű hazai tervezők által kreált, itthon gyártott kabátra, ami egy szezonnál többet is kibír? Az pedig mindenki döntse el maga, hogy az ő télikabátja esetében a praktikusság vagy az esztétikum fog diadalmaskodni, mert valamelyikről, ha csak egy picit is, de le kell mondanunk a másik javára.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások