Lélek

Hol egy kanapé?

5036

Számtalan korábbi írásunkban került már elő a pszichológia, a lélek tudománya, a terápia, a különböző lelki eredetű problémák, betegségek. A körömrágástól kezdve a személyiségzavarokon át a párkapcsolati problémákig sok-sok témában említettük a psziché jelentőségét. Nagyon sok olyan visszajelzés érkezett tőletek, amelyek kérdőre vonták a pszichológia, a terápia fontosságát, és természetesen olyan visszajelzések is születtek, akik egyenesen követelnék, hogy minden ember járjon lélekgyógyászhoz, mert olyan társadalomban élünk, ahol szélsőségesen felpörögtek az események körülöttünk, és olyan nagy szeretetlenségben élünk, hogy tuti mindenkinek szüksége lenne egy jó terapeutára. Egyre többen és többen érzik szükségét egy humán segítő jelenlétének az életükben, hiszen konzumálódott, elgépiesedett világunkban nagyon kevés olyan ember él, akitől ha megkérdezzük hogy van, boldogan és őszintén azt válaszolná, hogy a lehető legboldogabban, úgy, ahogy van, jól. A negatív jelenségeket, amelyek körülvesznek minket, valamiféleképpen helyre kell állítani - leginkább a lelkünkben.

Nem vagyok beteg!

Életünk során számtalan alkalommal kerülhetünk krízisbe. Nem kell ehhez felnőttnek lenni, sokszor fordul elő olyan gyermekkori trauma, feldolgozhatatlan apróságnak tűnő eset, szülői hatás, ami indokolttá teheti a pszichológiai tanácsadást. Amikor úgy érezzük, hogy falba ütközünk, és nincs válasz a kérdéseinkre, a barátok sem tudnak hatékony válaszokat adni a kétségeinkre, és belekerülünk egy mókuskerékbe, akkor egy kívülálló, szakértő segítség jól jön. Amikor azt érezzük, hogy elveszett a biztonságérzetünk, nincsenek referenciáink egy-egy probléma megoldására, feloldására, amikor az eddig használt megoldások nem működnek, amikor egyedül találjuk magunkat a nagy világban, amikor már a segítő baráti szándék is csődöt mondott, akkor hova is fordulhatnánk, ha nem terapeutához? 

Nem kell szégyellni, mivel ez nem betegség és nem egyedi esetről van szó, mindenkinél előjöhet a tehetetlenség bénító érzése, ez nem egy bajba jutott, beteg ember kényszerű sorsa, ez az emberi természet lehetséges velejárója. Nagyon kevesen vannak azok az emberek, akik mindenféle pszichés megterhelést hatékonyan tudnak kezelni saját magukban. Sokszor feltörhet bennünk az az érzés, hogy pszichológushoz kellene fordulnunk, amikor olyan élethelyzetbe kerülünk, aminek megoldására nincsenek megoldási metodikáink, szabályaink. Mire azonban ténylegesen elmegyünk terápiába, előfordulhat, hogy kritikus helyzetbe kerülünk, és már testi tüneteket produkál sérült lelkünk. Számtalan olyan betegség létezik, ami egyértelműen pszichoszomatikus, miközben sokak között még manapság is az a vélekedés, hogy pszichológushoz a bolondok járnak. Páran egyenesen kudarcként élik meg, hogy nem tudnak megbirkózni felmerülő problémáikkal - tény, hogy óriási bátorság és lelki erő kell ahhoz, hogy szembenézzünk önmagunkkal, a szekrényben lévő csontvázakat kivegyük és elporlasszuk, és a hárításokat, amelyeket évek óta használunk, leépítsük. Mellesleg azt sem árt figyelembe venni, hogy mekkora teher a környezetünknek a mi pszichés problémánk, amelyek olyan viselkedési formákat szülhetnek, amelyek fárasztóak, bántóak vagy épp ijesztőek még azok számára is, akik feltétlen szeretettel fordulnak felénk. 

Ki ez az ember?

Nagyon fontos a sikerhez, hogy jól válasszunk lélekgyógyászt. Nem kell a leghíresebb terapeutához menni, elég, ha az ismeretségi körünkben érdeklődünk, hogy van-e valakinek ismerőse, hallott-e jó pszichológusról. Persze, ha minden indok ellenére szégyenletesnek tartjuk, akkor nézzünk szét a Magyar Pszichológiai Társaság honlapján, és máris szemezgethetünk, akár szakterületek szerint is. A pszichoterápiát egy misztikus köd övezi, érthetetlennek tűnik, ugyan mégis hogy tud egy sima beszélgetés gyógyítani?! Pontosan ezért fontos, hogy tisztázzuk magunkban a célt, amiért felkeressük, majd mikor az első időpontra elzarándokolunk, ezt tisztázzuk is magunk előtt és választottunk előtt. Ne átalkodjunk kérdezni, beszélgetni, felvázolni az alapszituációt a pszichológus előtt. Persze, ha ez egyáltalán megy. Nagyon fontos, hogy hallgassunk a belső hangra, így ha nem szimpatikus az ember, akivel szemben vagyunk, ha nem érezzük az összhangot, ha úgy érezzük, hogy feszélyezettek vagyunk a társaságában, akkor menjünk, és keressünk mást! Ha egészen profi kliensek akarunk lenni, bátran kérdezzünk rá, hogy milyen terápiás módszert tart nálunk megfelelőnek, szerinte mennyi idő szükséges a gyógyulásunkhoz, és milyen rendszerességgel. Carl Rogers humanisztikus lélektan mester három dolgot ír elő, ahhoz, hogy valaki jó pszichológus lehessen: empátia, tehát belehelyezkedés a másik problémájába, hitelesség és feltétlen elfogadás.

Üljünk le

Tehát pszichológiai tanácsadásra nem csak azoknak lehet szüksége, akiknek gyógyulniuk kell, sőt sokkal olcsóbb és konstruktívabb, ha időről-időre elmegyünk a terapeutához, és kibeszéljük a nagy döntések előtti helyzetet, dilemmáinkat, kihívásainkat, életünkben bekövetkezett változásokat, munkahelyi, magánéleti problémáinkat vagy éppen sikereinket. Aki még nem járt pszichológusnál, bizonyára leginkább film-. és olvasmányélményeiből próbál valamiféle képet festeni arról, hogy a terápia maga miként néz ki. A kicsit őrült fejű, csendbe burkolózott, jegyzetfüzetébe firkálgató terapeuta felderengő lénye talán mindannyiunkban ott van, esetleg felötlik még egy kép, egy üvöltöző, trágárkodó, "Na, most jól megkapod anyukám" - típusú emberről. Az első találkozás során mindenképpen eldől, hogy az a módszer, amit a választott lelki helyreállítónk alkalmaz, nekünk bejön-e vagy sem. Igen, lehet kanapén feküdni, de lehet egy kényelmes fotelben is ülni, esetleg asztalnál. A lényeg, hogy a kliens jól érezze magát! Igen, kliens, hiszen nem betegekről van szó, partneri viszonyon alapuló szolgáltatást veszünk igénybe. Szolgáltatást, pénzért. Egy-egy órás ülés hat-nyolc ezer forint körül mozog manapság, de természetesen léteznek ennél olcsóbb és drágább szolgáltatást nyújtó lélekgyógyászok is. Nyilvánvalóan a nagyon híres - akár kiabálós - pszichológusok akár a tízszeresét is elkérhetik annak, amit mi normális árnak gondolunk. Sokszor nyílik lehetőség egyedi árat is megbeszélni, kinek-kinek anyagi lehetőségeihez mérten, sőt társadalombiztosító által finanszírozott terápiák is szóba jöhetnek, illetve vannak olyan alapítványok is, amelyek lelki gondozást végeznek, ingyen. Érdemes belegondolnunk, hogy más szolgáltatásokért mennyit fizetünk, és már rá is jöhetünk arra, hogy a lelki egészségünkért kiadni néhány ezer forintot nem is olyan nagy pazarlás.

Beszélgetünk, és?

A pszichológus konkrétan nem ad tanácsot, hiszen nem az ő életéről van szó, így a következményekért a felelősséget sem ő fogja viselni. Ráadásul minden probléma megoldásához megvannak a saját eszközeink, a terapeuta csak segít, vele könnyebb felszínre hozni a régen elásott, de még mindig ható negatívumokat, ő könnyebben összefésüli az opciókat, a lehetőségeket, és vezet ezen az egyáltalán nem nyílegyenes úton, amin bizony néhányszor belerúghatunk egy-egy kőbe. A pszichológus tudományos pszichológiai személyiség- és az erre épülő pszichoterápiás elméletekre támaszkodva, ezek eszköztárából származó technikák felhasználásával gyógyít. A személyes terápián kívül létezik még számtalan pszichoterápiás módszer - pszichodrámától kezdve a pszichotréningekig sok-sok minden -, de most elsősorban a személyes konzultációkról beszélünk.

Bevállalom

Bizonyára sokatok számára kiderült, hogy én bizony járok pszichológushoz, minden héten, ugyanazon a napon, ugyanabban az órában. Mivel elég fegyelmezetlen vagyok, kifejezetten jót tesz ez a rendszeresség. Februárban kezdtem el agyalni azon, hogy szükségem lenne egy terapeutára, mert bár eléggé jó párkapcsolatom van, vannak körülöttem értő barátok, de mégsem kapok mindenre választ és olyan sokrétű a problémám, hogy bizony ez egyedül nem fog menni. Nem azért, mert gyenge vagyok... sőt, és nem is azért, mert azt akarom, hogy más oldja meg, és még csak nem is azért, mert ez olyan divatos dolog lett, hanem mert lelkileg ép akarok lenni, és boldog. Tisztában vagyok vele, hogy az ember nem lehet egyfolytában boldog, viszont kiegyensúlyozott és harmonikus lehet, és én ezt akarom. Amikor olyan konfliktusokba keveredtem a tavasz folyamán, amik már-már a pszichózissal voltak határosak, eldöntöttem: terápiába megyek! Kikérdeztem a barátaimat, ki, hova jár, az milyen, mennyibe kerül, mit csinálnak, így döntöttem egy kedves korombeli nő mellett.

Az első alkalommal nagyjából felvázoltam neki a jelenlegi élethelyzetemet, valamint azt, hogy milyen fontos mérföldkövek voltak az életem során. Mivel - a hiedelmekkel ellentétesen - nem keresek valami sokat, ezért az az összeg, amit a terápiáért kér - óránként hatezer- soknak találtam, ezt el is mondtam neki, és láss csodát meg tudtunk egyezni egy olyan árban, amit még ki tudok gazdálkodni. Fontosnak tartottam elmondani azt is, hogy milyen kérdések gyötörnek, milyen dolgok okoznak bizonytalanságot és, mi is a célom a terápiával. Miután úgy éreztem, hogy rendben leszünk, hát letettem a voksomat mellette. A következő alkalommal megcsináltuk a Rorschach-tesztet, ami nagyon érdekes adalékokat adott a személyiségemről, aztán kezdődhetett a terápia. Talán nem meglepő, de az ülések során nagyon sok szó esik a családomról, a szülői, nagyszülői hátteremről, arról, hogy miként szocializálódtam, milyen hatások értek, milyen volt az életstílusom, most miként gondolkodom, milyen változások előtt állok, vagy vagyok éppen túl. Néhányszor segítségül hívjuk a hipnózist is, amely különböző szimbólumok által hozza felszínre a mélyben gyökerező, esetleg zavaró dolgokat. Nem mondom, hogy mindig könnyű, sőt néha igen nehéz, teljesen váratlanul elsírom magam, de olyan összefüggésegekre jövök rá, amelyek a pszichológusom nélkül nem kerülnének elő, és egészben, világosan látni az utat, amelyen vagyunk sokkal nagyobb biztonságot ad, mint a sötétben való tapogatózás. Jó feleség, anya, barát, munkatárs akarok lenni, egyszerűen a lehető legjobb ember, aki lehetek, a hibáimmal együtt.

Azt hiszem mindannyiunk célja a boldogság és az, hogy eljussunk a kanapétól az önmegvalósításig, aminek feltétlenül részének kell lennie annak, hogy megismerjük önmagunkat, ennek pedig  sok egyéb mellett az egyik hatékony módja a pszichoterápia.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások