Közösség

Jelenetek egy multicégből 2.

5025

Uram, adj erőt, hogy ne akarjam megváltoztatni azt, amit nem lehet… és rekeszizmot, hogy bírjam nevetéssel. Kollégákat, akikkel egyszerre böffen ki az addig kínnal visszatartott röhhenet, és találékonyságot ebben a nehéz időben az rendelkezésre álló eszközök ésszerű felhasználásához.

Telefontoskodás

Hála és köszönet a multinak, hiszen sokkal jobb helyzetben vagyunk a póknál, akinek csak akkor lesz telefonja, ha felmegy a sarokba és telefonja. Mindegyikünk asztalán ugyanis ott díszeleg a szuperokos, fölösleges és megtanulhatatlan funkciókkal telezsúfolt komonikácijós eszköz. Áldott előnye, hogy nem látják egymást a felek, így szabadon multitaskingolhatunk, legyen szó körömfestésről, vonalzóval kardozásról, labdázásról, vagy csetelésről egy harmadik féllel. Bőbeszédű telefonpartner esetén bátran használjuk az egyoldalú elnémító funkciót, amely lehetővé teszi, hogy halljuk a másikat, de ő nem hallhat minket, vagyis amíg nagymonológot tart, mi megbeszélhetjük, mennyire felfúvódtunk az ebédtől. Telefonos relaxációs gyakorlatnak a következőket ajánljuk. Hívjuk fel álnéven szabadságát töltő kolléganőnket, és elváltoztatott hangon kérdezzük behatóan szőrtelenítési illetve alsónemű viselési szokásairól. Segítsük elő a frissen felvett kolléga beilleszkedését, aki még csak a jövő héten kezd. Értesítsük telefonon, hogy kicsit félretájékoztatták, mert lenne még egy utolsó kör a szerződés aláírása előtt, és amikor kellőképpen felcsigáztuk, közöljük vele a végrehajtandó feladat mibenlétét (ivászat), pontos idejét (este nyolc) és helyét (törzskocsma). A körünkből eltávozott kedves munkatársunkkal is ápolni kell a kapcsolatot, így érdemes felkeresni például a D.I.L.D.O. nagy múltú Kft. nevében (Hogy lehet, hogy még nem hallott rólunk? Pedig az egész országnak szolgáltatunk!), és vonzó feltételekkel állást ajánlani. Kilétünket csak az interjú időpontjának lefixálása után érdemes felfedni.

Mítingelj okosan!

A felfuvalkodottan mítingnek nevezett egész estés monológok elviselésére találták ki a lószarbingót, amelyet előszeretettel alkalmazhatunk agysorvadás ellen. A játék menete a következő. A megbeszélés hosszúságától függően gyűjtsünk össze minél több olyan szót, amelyek várhatóan elő fognak fordulni a szájtépés alatt, mint például kommunikáció, csapat, teljesítmény; cégspecikifus rövidítések; a beszélő szókincsét jellemző szavak. Rendezzük őket táblázatba, osszuk szét a játékosok között, és tegyük bele a határidőnaplónkba, amibe jegyzetelni fogunk. Helyezkedjünk el kényelmesen, és óvatosan, hogy illetéktelenek ne lássanak bele a jegyzeteinkbe. A megbeszélést feszült figyelemmel kövessük végig (és zsebeljük be az ezért járó főnöki elismerést), és ahányszor elhangzik egy, a táblázatban szereplő szó, húzzuk ki azt. Amikor kigyűlik egy sor (oszlop, átló, L alak, kutyafej-forma, stb.) áthúzott szó, fel kell kiáltani: Lószar! És természetes arckifejezést ölteni. Magas beosztású előadó (ergo azonnali kirúgás lehetősége) esetén elég némán, de jól láthatóan megformálni ajkunkkal a fent említett kulcsszót. Akinek a leghamarabb kigyűlik, nyert.

Intim torna

Az őszinteség helye, ahol minden álarc lehull, ahol a menedzserről is kiderül, hogy ember, nem más, mint a vécé. Mivel a többkabinos megoldás a legminimálisabb intimitást sem biztosítja, így teret enged a „ki kakál mellettem?” vagy a „szinkronfosás” nevű játékoknak. Az elsőt távoli kollégával érdemes játszani, hogy utána vidáman mesélhessük a részleteket a közeli munkatársaknak (olyan, mintha egy tehervonat száguldana mellettem, a szele leviszi a fejemet). A második játékot közeli kollégáknak ajánljuk másnapokon, erősíti a munkakapcsolatot.

Villámtippek

Buzgón látogassuk a céges rendezvényeket, hiszen az ingyen kajánál csak egy jobb dolog létezik: az ingyen pia. Meg a héliumos lufi. Amúgy is pityókás felettesünkkel kizárólag mikiegér-hangon kommunikáljunk.
Születés- vagy névnap alkalmából foglaljuk le a legnagyobb tárgyalót, írjunk ki egy „bizalmas” témájú megbeszélést, és az előre begyakorolt válságarccal vonuljunk be, laptoppal és határidőnaplóval a hónunk alatt. A mit sem sejtő ünnepeltnek tartsunk egy zenés-táncos PowerPoint előadást a kivetítőn, majd a jól végzett munka után, a hozott elemózsiából lakmározzunk be kedvünkre.
Legyünk résen: ha egy kolléga elfelejti lezárni a gépét, azonnal írjunk a nevében egy szerelmi vallomást egy, lehetőleg azonos nemű munkatársnak, esetleg merő figyelmességből állítsuk be neki kezdőoldalként a szopoalarc.hu-t.

Nehéz kérdés a „munkatársam vagy barátom”, hiszen a professzionalizmus nem fér meg a bratyizással. Megszünteti a tiszteletteljes távolságot, és melegágya a bizalmas információkkal való visszaéléseknek. Az érzelmi alapon történő kommunikáció illetve megítélés könnyen vezethet sértődéshez vagy a kettős mérce megjelenéséhez. Az áthidaló megoldást a szokásos jolly joker, az öszinteség jelenti, amellyel visszaállíthatók a mindkét fél kényelmét szolgáló határok. A kötetlen időtöltés emlékei nem akadályozhatják a munkavégzést, legfeljebb erősíthetik a csapat szövetségét. Pédául az, amikor a csapatépítőre tartva leszakadt egy autó a konvojtól, mert a kocsiban szóló katartikus zeneszám padlógázra ösztönözte a sofőr kolleginát, majd miután észrevette, hogy mindenkit lehagytak, az is kiderült, hogy eltévedtek. Amikor bűnbánóan felhívták a konvojt vezető, engem-nem-előzhet-le-senki-mert-bár-alacsony-vagyok-de-a-legjobb-sofőr-és-legjobb-pasi főnököt, síri hangon közölte, hogy találjanak oda, ahogy tudnak. Az öt lány egy elromlott GPS-sel, egy soha véget nem érő állatneves szólánc játékkal, és egy lyukfagyasztó és félelmetes (jaj, mikor harap a fenekembe egy vérszomjas hegyi állat) pisiszünettel egy szűkös, jeges szerpentin szélén, kimerülten, mégis nevetve érkezett meg a szállásra, mit ad Isten, épp egyszerre a többi autóval. Azóta, ha egy feladatot gyorsan kell elvégezni, elég annyit kurjantani, hogy padlógáááááz!

Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások