Divat

Tükröt tartunk

5008

Kaptunk néhány kritikát a street fashionnel kapcsolatban, így éppen itt az ideje helyre tenni a dolgokat, megosztani veletek egy-két irányelvet. Az utcai divat rovatunk tényleg az utca emberének az öltözködését hivatott bemutatni, tehát a street fashion olyan, ahogyan az átlag magyarok öltözködnek, ahogyan ti öltözködtök. Nem célunk hosszasan keresgélni, és folyton csak divatos bulikban fotózni, ahol persze levadászhatnánk egy-két trendi szettet, de mégis ennek mi értelme lenne, az kicsit sem az átlag utcai divatot tükrözné.

Igaz, hogy sokkal stílusosabb lányok és fiúk szerepelnek például a Stockholm Street Style-ban, ami hétköznapi embereket mutat be, hogy a nagyon színvonalas Jak&Jil-ről és a The Sartorialistről már ne is beszéljünk. De egy hazai street fashion oldalon magyarok szerepelnek, és ők így öltöznek. Nem célunk ferdíteni a valóságot, és órákig keresgélni a városban. (Bár elmondjuk, hogy Balázsnak így is órákig tart találni egy-két valahogy kinéző, vállalkozó kedvű embert.) Tény, hogy a szépérzékünknek, stílusunknak, a divattal való kapcsolatunknak még van hová fejlődnie, de talán már elindult valamiféle változás.

Megtehetnék, hogy pusztán a turistalátványosságok közelében nyüzsgő remek stílusérzékkel megáldott idelátogatókat fotózzuk, csak épp semmi értelme sem lenne, hiszen ők nem a magyar utcadivatot képviselik. Olykor-olykor persze bemutatunk egy külföldi fiút, vagy lányt, mert nincs törvénybe fektetve, hogy csakis magyar embereket pakolhatunk a rovatba, jóllehet a fő célunk mégis ez: tükröt mutatni rólatok, nektek.

Korábbi cikkünkben már említettük, hogy itthon még sokan mindig a divatot akarják követni. Mindenki úgy néz ki, mint a nagy átlag, ha valaki pedig nem olyan, azt jól kinevetik. Külföldön - és ez nem a külföld ajnározása - elfogadóbbak, toleránsabbak az emberek. Nem az a lényeg, hogy mindig tetőtől talpig az aktuális divatba bújjunk, hanem hogy önmagunk legyünk, és jól érezzük magunkat. Tudnunk kellene itthon is elfogadni: annak ellenére, hogy valakinek a ruházata nekünk nem tetszik, még neki állhat jól, és lehet benne önazonos.

Az ilyen fajta tolerancia hiánya miatt sokan, ha meghallják, hogy a cotcot street fashionjének fotózunk, futva elmenekülnek, sokan ismerik a minősíthetetlen stílusú kommenteket, a nem éppen kedves hangnemben íródott kritikákat olyan emberektől, akik még sosem szerepeltek a rovat hasábjain, így könnyen ítélkeznek. Mivel mindenkinek határozott véleménye van az öltözködésről, és mivel egy cseppnyi megértés sem szorult senkibe, így ha valaki nem neki tetsző ruhában van, akkor az már nem is lehet jó. Elgondolkodtató, hogy egyes, igen stílusosan és érdekesen öltöző emberek azért nem kerülnek végül a rovatba, mert előre tudjuk, hogy nemi identitásukkal lennének elfoglalva a kedves kommentelők, és legkevésbé sem az adott szettel. És ez tényleg siralmas...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások