Divat

A női gardrób forradalma

4989

Még a húszas évek végén különös és megbotránkoztató volt, hogy Coco Chanel nadrágot mert húzni, ezzel is hirdetve a női egyenjogúságot. Az pedig teljességgel elképzelhetetlen volt ebben az időben, hogy egy nő farmert viseljen. Az 1873-ban férfiak számára megalkotott különösen erős vitorlavászonból készült nadrág kezdetben csak munkaruha volt, divatossá csak később kezdett válni, a női ruhásszekrényekbe pedig még később került be. Mindennek már hetvenöt éve, így utánajártunk a gardróbunk nélkülözhetetlen darabja történelmének.

Történelem

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1934-ben, amikor már a nők tizennégy éve rendelkeztek választójoggal, a legendás Levi's farmermárka piacra dobta női vonalát, a Lady Levi’s jeans-t forradalmasítva ezzel a gyengébbik nem öltözködését. Ma már, amikor a női eladások túlszárnyalják a férfiakét el se tudjuk képzelni, hogy lázadás volt és bátorság kellett egy farmer viseléséhez.

A női vonalat természetesen a megváltozott fogyasztói igények miatt vezette be a farmermárka. A farmokon dolgozó nők és a víkendező családanyák elkezdték viselni férjük vagy éppen fiuk 501-esét. Az 1900-as évekig a csajok azért hordtak férfi nadrágot, mert nem volt más választásuk. Több mint száz évvel később pedig trend lett belőle boyfriend jeans néven.

Képekért klikk ide!

A nagy áttörés 1935-ben következett be, amikor megjelent egy újságcikk a farmokat látogató turistákról, az ehhez tartozó illusztráción pedig két nő volt látható, akik farmert viseltek. Innentől kezdve megállíthatatlan volt a divathullám. Nem volt könnyű a női blue jeans útja, hiszen még maga a farmer is inkább munkásruhának számított, nem pedig divatos öltözéknek, az pedig hogy egy csaj, egy feleség ilyet viseljen, teljességgel elképzelhetetlen volt. Erről így nyilatkozott Lynn Downey, a Levi Strauss & Co történésze: "A nadrág még mindig nem volt a női gardrób elfogadott része, főleg olyan típusú, amely amúgy férfi munkaruhaként volt elkönyvelve. Az előre tekintő nők számára a Lady Levi’s® vonal egy újfajta szabadságérzetet biztosított – annak ellenére, hogy ez az újonnan felfedezett liberalizáció nyugaton kezdődött, végül világjelenséggé vált."

Ebből az időszakból, pontosabban 1937-ből származik a legrégebbi női farmer, amely Harriet Atwood tulajdona. Az harmincas-negyvenes években a férfiak könnyedén megtudhatták egy farmert viselő nő méreteit, hiszen a derék és csípő szélességére vonatkozó adatokat mindegyiken feltüntetették a nő nadrágok derékrészén.

Ez a vonal újításokat is hozott, hiszen először 1947-ben a gyengébbik nemnek szánt nadrágoknál alkalmazták a gombos, zip-záros sliccmegoldást. Egészen eddig a férfi vonal darabjai végig gombos záródással készültek.

A női farmer ma

Bár az elmúlt hetvenöt év alatt sok minden történt mégis a mai női Levi's darabok is ugyanazt üzenik mint az hőskor nadrágjai, még mindig a vagány, lázadó és bátor nőknek készülnek. "A nők igazán magukévá tették a farmert és ruhatáruk meghatározó eleme lett. Ma ugyanannyira elhivatottak vagyunk, mint 1934-ben, hogy remek fazonú farmereket tervezzünk, melyektől megállíthatatlannak érezhetik magukat a nők" - mondta You Nguyen a Levi's alelnöke.

A női farmerek legkorszerűbb high-tech technológiáinak ellenére a mai legkedveltebb stílusok, a boyfriend és a skinny jeans mind visszanyúlnak az eredeti Levi Strauss & Co. által tervezett vonalakhoz. Ma már prémiumfarmereket és különlegességeket is vásárolhatunk, de ezek mellett kaphatóak a tradicionális szabásvonalak is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások