Étel+Ital

Csak bátran a csípőssel!

4973

Ahhoz, hogy a megszokott ízeket egy kicsit pikánssá és változatosabbá tegyük, bátran kell fűszerezni. A cikkben a legnépszerűbb csípős fűszerekről és hasznos tanácsokról olvashatsz.

Gondoltad volna, hogy a csípős valójában nem is íz, hanem fájdalomérzet? A fűszerek csípősségéért felelős hatóanyagok hatására ugyanis a nyelven apró gyulladás keletkezik, amit nem az íz-, hanem a fájdalomérzékelő receptorok közvetítenek az agy felé. A szájban lévő receptorok a folyamatos csípős inger hatására érzéketlenné válnak, ezért aki gyakran eszik erőset, egyre kevésbé lesz érzékeny erre az aromára. A csípősség intenzitása mérhető is, erre szolgál az úgynevezett Scoville skála, ami az íz erősségét egy sajátos számértékben, SHU-ban fejezi ki. Ez azt mutatja meg, hogy az adott fűszert hányszorosára kell higítani ahhoz, hogy az íz tesztelői már ne érezzék azt csípősnek. Mivel az édespaprika nem csíp, SHU értéke 0, a kevésbé csípős paprikáké 500-1000, a cseresznyepaprikáé 4000, a Cayenne-borsé 35 000 – 50 000. És most lássuk milyen érvek szólnak csípős ételeink mellett!

Bors – meghozza az étvágyat

A bors a világ legismertebb és legelterjedtebb fűszere. Fehér, fekete vagy zöld fajtáját ismerjük, színe attól függ, hogy az érés során mikor szüretelték le. Csípősségéért a piperin nevű alkaloida a felelős, ami fokozza vérkeringést és a gyomorsavtermelést, ennek köszönhetően étvágygerjesztő hatása is van.

Konyhai tipp
A készen vásárolt őrölt bors hamar elveszíti az aromáját, ezért érdemes a magokat frissen őrölni. A fekete szemes bors a levesek, párolt húsok ízesítésére alkalmas. Az őrölt, fekete bors leginkább vörös húsokhoz készült mártásokba, levesekbe illik. A fehér szemes borsot leggyakrabban savanyúságokhoz adják, őrölt váltzatás világosmártásokhoz, ételekhez ajánlják, amelyeket a fekete bors elszínezne. És persze ott van még a zöld testvér, ami vadakhoz, kacsához, tejszínes mártásokhoz, cserépben sült ételekhez a legakalmasabb.

Gyömbér – a gyomor barátja

A sajátos illatú, csípősen kesernyés gyömbért pikáns íze tette népszerűvé, aromája leginkább a citromra emlékeztet. A főzetéből készült tea kiváló ellenszere az emésztési panaszoknak, csillapítja a köhögést, és enyhíti az influenza tüneteit.

Konyhai tipp:
Emésztést serkentő hatása miatt gyakori fűszere a nehezebben emészthető, zsíros sülteknek és az angolosan elkészített húsételeknek. A friss gyömbérgyökér sült húsokhoz, a reszelt, aprított változat mártásokhoz, párolt fogásokhoz, nyers salátákhoz, tumixokhoz illik. A savanyított vagy konzerv gyömbért magában is fogyaszthatod étvágygerjesztőnek vagy desszertként.

Koriander – az álmosság elűzője

A cigánypetrezselyemként is emlegetett fűszernövény illata a zsálya- és citrusfélékre emlékeztet, íze enyhén csípős. Magja és levele segít legyőzni a nagyobb étkezések
utáni álmosságot. Serkentőleg hat az emésztésre, csökkenti a feszültséget, a magjában lévő illóolajok antibakteriális hatásúak.

Konyhai tipp:
Levelével csípős-savanyú salátákat, egzotikus leveseket ízesíthetünk, magja elsősorban húsok pácolásához, savanyúságok tartósítására ajánlott. Remekül kiegészíti a káposztából készült ételek és sültek ízét. Érdemes kipróbálni paradicsommal, uborkával, fejes salátával kombinálva!

Csilipaprika – méregerős vágykeltő

A hegyes, piros színű, nagyon csípős paprikának több mint kétszáz fajtája létezik. A  csípős ízt a magjában lévő kapszaicin nevű anyag hordozza. Fogyasztása segíti az
emésztést, oldja a hasi görcsöket, enyhíti az ínygyulladás fájdalmát. Afrodiziákumként is népszerű.

Konyhai tipp:
A csilifajták többsége nagyon csípős, ezért ha nem vagy elég edzett a méregerős ételek fogyasztását illetően, felhasználás előtt feltétlenül magozd ki, így csökken az ereje! Ha mégis túl csípős falatba haraptál, vízivás helyett egy falat kenyérrel, joghurttal vagy rizzsel próbálkozz, mert a kapszaicin nem oldódik vízben, ezért az ivás nem enyhít az égő érzésen.

Kardamom – egzotikus nyugtató

A gyömbérfélék családjába tartozó egzotikus növény a sáfrány és a vanília után a világ harmadik legdrágább fűszere. Íze édeskésen csípős, a kámforra hasonlít. Gyomorerősítő és szívizomműködést fokozó hatása ismeretes, ezenkívül serkenti a kiválasztást, nyugtatja az idegeket, és a kellemetlen lehellet ellen is kiváló.

Konyhai tipp:
A gasztronómiában apró, aromás magjait használják. Mivel ízük csak fokozatosan bontakozik ki, a kardamomos fogásokat érdemes előre elkészíteni. Ha kávéba, tejberízsbe,
vaníliafagyiba vagy gyümölcssalátába egy csipetnyi kardamomot teszel, egzotikus ízélményben lehet részed.

Fahéj – gyógyír a női panaszokra

Édeskésen csípős, ugyanakkor fanyar ízű. A benne lévő gyulladáscsökkentő olajok fertőtlenítő hatásúak, emiatt leginkább a emésztőrendszer és a légutak fertőzései ellen
kiváló. Közismert vérzéscsillapító és emésztést szabályozó hatása is van, ellazítja a méhet, és csökkenti a menstruációs panaszokat, valamint a libidó növelésében és a szexuális teljesítmény fokozásában is szerepet játszik.

Konyhai tipp:
Tegyél fahéjrudat a sültekhez, forralt borokhoz, puncsokhoz, gyümölcslevesekhez, meleg italokhoz. A kölönféle sütemények ízesítésére használd az őrölt változatot. Íze kiválóan harmonizál a gyömbérrel, a köménnyel, a szegfűszeggel, a vaníliával, a kurkumával és a szerecsendióval.

Édeskömény – emésztéstjavító vitaminbomba

Az édeskésen csípős fűszernövény bővelkedik a vitaminokban, magam az A-provitamin-tartalma, de sok benne a C-vitamin, a folsav és a kálium is. Mint a legtöbb pikáns ízű fűszernövény, az édeskömény is emésztéstserkentő. Légúti hurutoknál köptető és nyálkaoldó hatású. Sikerrel használható a rendszertelen menstruáció kezelésére, és a klimax
tüneteinek enyhítésére is.

Konyhai tipp:
Halételeket, pácleveket, süteményeket lehet vele ízesíteni, de óvatosan a mennyiséggel, mert
túladagolása esetén az étel keserűvé válhat!

Csillagánizs – pikáns édesítőszer

Nem keverendő össze az ánizzsal, ami egy lágyszárú növény magja, míg a csillagánizs egy Dél-Ázsiában termesztett örökzöld cserje termése. Íze karakteres, édesen pikáns.  Nagyon jó szélhajtó, görcsoldó és gyomorerősítő, valamint az epebántalmakat is enyhíti.

Konyhai tipp:
Leginkább édes ételek fűszerezéséhez használhatjuk: karakteressé teszik a kompótok, lekvárok, sütemények, gyümölcslevesek ízét. Nagyon erős fűszer, jó tudni, hogy egy
szem csillagánizs egy mokkáskanálnyi ánizs erejének felel meg.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások