Mi ez?

Jégre!

4947

Korcsolya, jég, hideg, lehelet, egy különleges illat, ami a műjégből árad. Számomra ezek a világ szinte legkellemesebb dolgai. Tíz éven keresztül nagyon sok napomat töltöttem el ilyen környezetben. Hol a műjégen, hol az akkor még BS-ben (Budapest Sportcsarnok), hol edzőtáborban. Itt van az illat az orromban.

Egy kis történeti áttekintés

A korcsolyázás kialakulásának időpontját nem tudják pontosan megállapítani, de a régészeti leletek alapján a kezdetek egészen a korai kőkorszakra tehetőek. A legnagyobb valószínűség szerint a cél, a jeges területen való gyors és biztonságosabb közlekedés kialakítása volt. Természetesen ezek a korcsolyák sem anyagban, sem kinézetében nem hasonlítottak a maiakra. Az első korik éle csontból készült, amit eleinte nem rögzítettek a lábhoz, csak a csont redős érdességén tapadt meg a talpuk. Később a csontot több helyen átfúrva, bőrszíjakkal rögzítették a lábra. A kezdetekben csak egy korcsolyát használtak, a másik lábukkal lökték magukat, bár egyes források szerint bottal segítették a haladást. A középkorban már megjelentek a fából készült korcsolyák, melyek foglalatába később már vasdarabot is ültettek. Ezeket a fa korcsolyákat egészen sokáig, a IX. századig használták. A XIX. század elején jelentek meg az első, teljesen fémből kovácsolt korcsolyák, majd nem sokkal később az ipari gyártású acélkorcsolyák is.

A Cipő

Az évek folyamán sokféle korcsolyatípus alakult ki, attól függően, hogy milyen célból használták őket. A gyorskorcsolya egy alacsonyszárú, hosszabb, egyenes élű korcsolya, ami megkönnyíti a nagy sebességű, hosszú csúszást. A hokikorcsolya hosszúszárú, merevített, és a tévhittel ellentétben nem műanyag, ezt a típust csatokkal erősítik a lábakra. A műkorcsolya bőrből készült és sokkal finomabb, kecsesebb, mint az előző két fajta. A legnagyobb különbség a „rece” a penge elején, ami segít a forgások, tánclépések, ugrások kivitelezésében. A műkorcsolyáknál nagyon lényeges még a penge, hiszen ez határozza meg azt, hogy milyen „jó” egy korcsolya. Legtöbbször a penge többe kerül, mint maga a korcsolyacipő. Különbséget kell tenni a műkorcsolya- és a jégtáncosok pengéje között. A műkorcsolya pengéje vastagabb és szélesebb, mint a jégtáncosok pengéje, hiszen a műkorcsolyában az ugrásoknál szükség van arra a pár plusz milliméterre.

Szeretnél egyet?

Új korcsolyát már akár pár ezer forintért is vásárolhatunk, de természetesen a határ itt is szinte a csillagos ég, ha profi műkorcsolyát szeretnénk vásárolni.

Amire (szerintem) érdemes odafigyelni:

Ne pont akkorát vegyünk, mint amekkora a lábunk, hiszen egy vastagabb zokni a hidegben azért nem jön rosszul. Ha kisgyereknek vásárolunk érdemes belekalkulálni azt, hogy ne csak egy „szezonra” legyen jó. Persze túlzásokba sem szabad esni, mert ha túl nagy a cipő akármennyire is meghúzhatjuk, óhatatlanul lötyög a lábon, ami nem jó. Először érdemes körülnézni a nagyobb sportboltokban, illetve a használt korikat is tanácsos megnézni, mert az árban igen nagy különbségek lehetnek. Bizományi áruházban kifoghatunk olyan korit, amit adott esetben egy versenyző „vetett” le, és még lehet, hogy árban is kedvezőbb lesz, mintha boltban vennénk meg, a minőségről nem is beszélve. Nagyon fontos karbantartani, ápolni egy korcsolyát: minden használat után érdemes száraz ruhával letörölgetni a pengét, nehogy berozsdásodjon. Ha bőr korcsolyánk van, akkor pedig bőrfestékkel érdemes néha átfesteni, mert a műjégtől bizony be tud sárgulni az orra. Élvédő használata is ajánlott, ezzel évekkel hosszabbíthatjuk meg a penge élettartamát. Szinte fáj, amikor a műjégen hallom a betonon kopogni a koripengéket.

Ez már csak egy személyes vélemény, de mindenkinek ajánlom a „klasszikus” bőr műkorcsolyákat, amikben szerintem sokkal könnyebb korcsolyázni, hiszen a boka rögzítve van ugyan, de a bőr tulajdonságaiból adódóan tudjuk hajlítani. Ezt a műanyag korcsolyában ugye nem tudjuk megtenni, mert az bizony  kemény, így ott a boka fix helyzetben van, ami gátol bizonyos mozdulatokban. Nekem -pedig tényleg 10 évig koriztam- nehézséget jelent műanyag korcsolyában korizni, de természetesen nem a papírvékony erre-arra csukló korikra gondolok. Szinte mindegyik ismert, nagy sportboltban lehet kapni kb 8 000 – 15 000 forint között remek bőr, műkorcsolyákat, bár sajnos a műanyag korik népszerűbbek.

Ha valaki kedvet kapott, íme néhány tipp, hogy hova érdemes ellátogatni ha korizni szeretnénk: Budapesten itt és itt, még több helyért és elérhetőségért pedig kill ide!


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások