Divat

Fiatal magyar tehetségek #14

4965

Mojzes Dóra öltözéktervező, iparművész, aki 2008 júniusában szerezte meg diplomáját a MOME Textil Tanszékén. Érdeklődése sokoldalú, hisz nemcsak az öltözék, de annak valamennyi kelléke, kiegészítő darabja és stílusösszhangja is fontos számára.

Munkája a női ruhákra specializálódott. A XXI. századi „modern” nő imázsának megteremtését tűzte ki céljául, aki igényes önmagára és környezetére, nyitott az újdonságokra, magabiztos, sikeres a munkájában és mindemellett megtartja nőiességét a hétköznapokban is. Olyan öltözékek létrehozásán fáradozik, mely megmutatja viselőjének egyéni stílusát, kifejezi érzéseit és rávilágít az öltözködéssel kapcsolatos sajátos látásmódjára. Ruháit a művészi önkifejezés eszközének tekinti. Valamennyi tervének kiindulópontjában az ideális női test, illetve a nőiesség hangsúlyozása áll. Színhasználatára a sötétebb színek, így elsősorban a szürke és annak sokféle színezett árnyalata, valamint a fekete és ennek ellentéte, a hófehér jellemzőek. Egy-egy öltözéken belül csupán egy színt vagy annak ton-in-ton árnyalatait szereti használni.

Az öltözékeken kívül szívesen foglalkozik kiegészítők tervezésével, kivitelezésével. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában bőrdíszműves szakon érettségizett és az egyetemen is eltöltött egy félévet bőr szakirányon. A bőr, mint kreatívan formázható természetes anyag, már kiskora óta élete része, mivel szintén iparművész édesanyja bőrdíszművesként kezdte a pályáját.

Tudását egy Erasmus ösztöndíjjal Londonban, a London College of Fashion-ben eltöltött cserefélév során, nemzetközi tapasztalatokkal bővítette. 2008-ban „Organikus formák - futurisztikus látvány” című diplomamunkájára megkapta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete első díját.

Képek Dóra munkáiról itt!

Miért pont a divat irányába indultál? Mindig is vonzott ez a világ?
Kiskorom óta életem része a divat és a szép ruhák, ugyanis anyukám is ruhatervező és iparművész egyben. Anyu és apu is az Iparon végzett, úgyhogy nem igazán volt kérdéses, hogy milyen pályát fogok választani. Nem befolyásoltak soha, mindig mindenben támogattak. Tudatosan, a középiskola alatt kezdtem el készülni a divattervezői pályára, de a Kisképzőben bőrdíszműves szakon érettségiztem.

Mit gondolsz a magyarok divathoz fűződő viszonyáról?
Őőőőőőőő….. érzek fejlődést. :-) És nagyon örülök, hogy ennyi fiatal, tehetséges ember van itthon ebben a szakmában. Minél több jót lát az ember, annál kisebb az esélye, hogy rosszul választ. (már az öltözékét illetően)

more

Kanye West írt rólad a személyes blogjában. Milyen hatása volt ennek? Azt hallottuk, hogy Rihanna stylistja is felkeresett. Igaz ez?
Igen-igen, megkerestek. :-) Rihanna stylist-ja az egyik fashion blogon bukkant a ruháimra, egy fotózáson szerette volna használni a diplomakollekcióm pár darabját, azt viszont nem tudták, hogy Magyarországon élek, így a kiküldés kicsit bajos és drága is lett volna. A kapcsolatot viszont azóta is tartjuk egymással, úgyhogy ki tudja, még az is lehet, hogy hamarosan Rihanna-n látjátok viszont a ruháimat. :-)
Szerencsére elég sokan megtalálnak külföldről és nagyon jók a visszajelzések. Nagyon sok a lehetőség, csak eddig nem igazán tudtam élni velük, anyagi problémák miatt, de most találtam egy befektetőt/üzlettársat és így talán könnyebb lesz egyről a kettőre jutni. Most például egy lánybandának küldök ki ruhákat a fellépésükhöz Londonba. (A Kanye West blogjában lévő posztot Dóri munkáiról megtaláljátok itt! - a szerk.)

Nemrégiben volt egy közös projekted Madame Peripetie-vel. Mondanál erről valamit?
Madame Peripetie is egy külföldi blogon talált rám és felkeresett, hogy nagyon szívesen lefotózná a ruháimat. Én meg azonnal kiküldtem neki, mert iszonyatosan bírom a stílusát. Most az új kollekciómat is elkérte.

A Marie Claire Fashion Days-en is sikert aratott a kollekciód. Mesélj az új darabokról!
A kollekcióra a 80-as évek hangulata jellemző, inspirációul szolgált többek között David Bowie, Grace Jones és Blondie stílusa, egy csipetnyi futurisztikus hatással. Formavilágában a vállak azok amik hangsúlyosak, de minden ruhára jellemző a karcsú derék, és a női formák megtartása, kiemelése, ami mindig kiindulópontja a munkámnak. Ebben a kollekcióban a fekete színt, arany színnel törtem meg és a bélések pink színével. Szeretek matt és fényes anyagokat együtt használni. A központi anyagom egy flitteres tüll volt, erre építettem a kollekciót. A flitterek játékos csillogása megtöri egy kicsit a merev sziluetteket.
A ruhák már elérhetőek a Catwalk-ban (Galamb u.7.), vagy akár tőlem is megvásárolhatja bárki, méretre szabva!
A visszajelzések nagyon jók. Talán ebből adódik, hogy a Cosmopolitan jelölt az idei Te vagy a legjobb díjra!

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?
Az első sikernek talán azt tartom, hogy a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) I. díját megkaptam a diplomamunkámra. Ez meglepett. Ezen felül örültem a Fashion Awards jelölésnek és most a Cosmopolitan jelölésnek is. Ez azt jelenti, hogy kezdik itthon megismerni a nevem. Külföldi élmény nagyon sok van szerencsére. Fotósok és stylistok érdeklődnek a ruháim felől a világ minden tájáról. Ez fura, mert igazából én sehol nem reklámoztam magam. Kikerült egy külföldi blogra a diplomakollekcióm és a többi jött magától. Terjedt mint a sertésinfluenza. :-) A külföldi fashion blogokat meg sokan nézik, így sok emberhez eljutottak a fotók. Ezután pedig jöttek a magazinos felkérések. Szóval én igazán semmit nem tettem azért, hogy írjanak rólam. Szerencsém volt. :-) Az a vicces, hogy itthon ez sokkal lassabban megy. Leginkább most kezdenek utánam érdeklődni, a Marie Claire-es divatbemutató óta. Itthon szinte senkit nem érdekelt túlságosan se a diplomamunkám, se semmi. Az a baj itthon szerintem, ha nem vagy minimum “celeb” akkor esélyed sincs és tök mindegy, hogy írtak rólad a Kanye West oldalán vagy sem.

A közeljövőben tervezed saját showroom beindítását?
Igen tervezem, az a következő hónapokban ki fog derülni, hogy összejön-e vagy sem. :-) De leginkább a külföldi üzletekre fókuszálok.

A jövővel kapcsolatban milyen terveid vannak? Hol látod magad pár év múlva?
Szeretnék itthon egy saját showroom-ot és persze hogy minél nagyobbra nője ki magát a Doramojzes, mint márkanév. Ehhez még nagyon sokat kell dolgoznom. :-) Amit eddig elértem ilyen kis idő alatt, arra is nagyon büszke vagyok.

Köszi mashKULTURE Juicy!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások