Divat

Ujjakat szét!

4927

Pár héttel ezelőtt Zsófi egyik régi vágya teljesült: kapott Japánból egy eredeti Jikatabit. Persze itt már egyből több kérdés is felmerülhet. Mi az a Jikatabi? Zsófi miért vágyott rá? És miért csak japánban lehet kapni?

Jikatabinak azt a tradicionális japán cipőt nevezzük, ami akárcsak a két ujjas kesztyű, elkülöníti a nagylábujjat a többitől. Ezt a hagyományos lábbelit a japán építőmunkások viselték, hiszen stabilabb állást és járást biztosít. Nem ez az első alkalom, hogy egy munkaruházati elem divatossá válik, gondoljunk csak a farmerra, vagy a Burberry által az angol tiszteknek tervezett ballonkabátra.

Tabik itt!

Az eredeti lábbelik fekete színben készültek, de a mai hétköznapi viseletre szánt darabok hagyományos japán mintázatú textilekből készülnek, vagy bőrből, de a bélés akkor is valamilyen vidám grafikájú anyag. Míg a felsőrész bőr vagy vászon addig a talp hagyományosan gumi, és a mai napig egyedileg, kézzel készülnek kis helyi műhelyekben. Egyediségének, funkcionalitásának és annak, hogy a japán hagyományokat képviseli hatalmas népszerűségre tett szert, a nyolcvanas években még Martin Margiela is beleépítette magassarkú változatát az egyik kollekciójába.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások