Közösség

Terítéken a fizetésed

4920

Sikeresen átugrottál minden akadályt, több száz CV közül a tied landolt nyertesként a döntőszervek asztalán, leendő főnököd a jövő reménységét látta benned az állásinterjún, és az áhított poszt végül tied lett. Mindez így kerek és tökéletes – eddig - ám hátravan még kenyered java, ez pedig nem más, mint jövőbeni fizetséged. Az utolsó meccset játszod, de miképp tedd, hogy minél magasabb legyen a béred?

Jövedelmed, amiben sikerül megállapodnotok, hosszú távon meghatározza majd életminőségedet, motivációdat, munkához való hozzáállásodat, önértékelésedet. Éppen ezért álláskeresésed utolsó fázisát – a munkaszerződés megkötését – megelőző fontos etap a leendő javadalmazási csomagról történő tárgyalás. Az utolsó tárgyalásra, az elvárt jövedelem mértékére felkészülten, konkrét elképzeléssel kell menned, a „mi lenne a fizetési igénye” kezdetű kérdésre válaszolj hát frappánsan, de célravezetően.

Mitől is függ a béred? 

Makrogazdasági szempontból a bér a munkaerőpiac kereslet-kínálati függvényében jön létre. A piaci túlkínálat (például túl sok a pályakezdő kommunikációs szakember) alacsonyabb átlagos bérszinthez, a túlkereslet (például sok betöltetlen IT-pozíció) pedig magasabb átlagos bérszinthez vezet. A munkaerőpiac dinamikusan, térben és időben is változik. Gondolj csak bele, mennyit keres egy mérnök Svájcban, és mennyit ér ugyanennek munkája Kínában. A külső hatások részbeni ellensúlyozására az egyes vállalatok belső munkaerőpiaccal és bérszinttel rendelkeznek. Itt főként az elfoglalt pozíció, a specifikus tudás és a szervezetben eltöltött idő jutnak szerephez. Az újonnan belépők esetében a munkaadók alapvetően három területet értékelnek és fizetnek meg. A tudás értékelésénél az elméleti tudás, a végzettség, a nyelvtudás és a kapcsolódó speciális szaktudás számítanak. A második terület a munkatapasztalat. Fontos információértekkel bír a korábbi munkavállalás időtartama és helye, a konkrét munkavégzés folyamata. A harmadik terület pedig a személyiséghez kapcsolódik. Ide köthető a kommunikációs készség, a fizikai képességek, a kapcsolatrendszer vagy a mobilitás.

Miért kell az alkudozás?

A béralku jól felfogott érdeked, egyes cégeknél pedig alapvető elvárás, hogy tudd, mennyit ér a termelésed. A legtöbb vállalati vezető kevésbé tartja értékesnek azt a munkavállalót, aki gondolkodás nélkül rábólint az első ajánlatra. Ahol többlépcsős a folyamat, megtörténhet, hogy az első interjú esetén nem is beszélnek bérről. A multiknál az első lépcső mindig egy szakmai interjú az adott terület szakmai vezetőjével, ezt kiegészítheti egy értékelő beszélgetés egy HR szakember segítségével. A béralku saját privilégiumod, a kialkudott béreddel saját értéked is méred.

Tudnod kell, mi az a jövedelem, ami téged elégedetté és pozitívvá tesz, fizetési igényed az önértékelésed. A munkaviszony üzlet: a munkavállaló eladja szakmai tudását, képességét, idejét, hogy mindezért elismerést, tudást, tapasztalatot és persze megfelelő összegű fizetést kapjon. Dolgozz ki egy úgynevezett. minimumjövedelem-tervet, mely minden állásajánlat esetén minimális értékmérceként szolgál. Figyelembe kell venned minden életedre ható költségtényezőt, ez alá nem mehetsz! Miután a kiadások „nettó”-ban keletkeznek, a forrásoldalt is „nettó”-ban kell kalkulálnod, majd az így kapott összeget „felbruttósítani”.

Tudnod kell, melyik árus mennyiért kínál!

Tanulmányozd, hogy az általad nyert pozícióban és szakterületen mi minősül „átlagos” fizetésnek, illetve a megpályázott cégnél milyen a bérszínvonal, mert ezek után tudod csak reálisan meghatározni, hogy az általad ajánlott bértömeg a munkaadónak is megéri-e. Minimális utánjárással (statisztikák, előzetes kiadványok) informálódhatsz a cég által kínált egyéb juttatásokról (bónusz, cafeteria, céges autó, telefon, laptop), megtudhatod az elnyert pozíció alatt és fölött állók jövedelmi viszonyait, akár az adott cégnél, akár a konkurenseknél. Fejvadászok, személyzeti tanácsadók is segítségedre lehetnek, vagy akár az egyetemeken működő karrierközpontok. Egy angol nyelvű oldalon, ha megadjuk a keresendő munkakört vagy országot, naprakész adatokat találhatunk, de speciális bérkalkulátorok is segítségedre lehetnek, ilyeneket találsz az interneten. Ezen tények tudatában kell meghatároznod azt a kezdő fizetést, amiért hajlandó vagy elszegődni. Ez a jövedelemkoncepció általában a jelenlegi nettó jövedelmed 25-35%-kal haladhatja meg, ez a reális középérték.

Megéred a pénzed?

Ha növelni akarod tarifádat, és úgy érzed, hogy kevés még ajánlott fizetésed, úgy lehetsz hatásos, ha szakmai sikereidre és kiemelkedő képességeidre hivatkozol. Főleg a kézzelfogható eredmények lesznek azok, melyek továbbgondolásra késztetik a vezetőséget, hogy emeljék jelenlegi béredet. Játszhatsz is, gondolj egy olyan számra, ami az álomfizetésed, de ne szállj túlzottan el a valóságtól. Ez a fázis az álomjövedelmed, a jelenleginél nettó 50-60%-kal magasabb összeg.

Tárgyalási finomságok

Tudnod kell, hogy léteznek merev és rugalmas bérrendszerek. A multiknál általában bejáratott és merev a rendszer, ám a kisebb cégeknél sokkal nagyobb lehetőség van az átjárásra, ahol jelentősebb a személyes alku és a tárgyalófelek közötti erőviszony. Minél magasabb szintre törsz, annál nagyobb esélyed van a kötött bérrendszerből való kitörésre. Ha pályakezdő zöldfülű vagy, ezzel nem igazán élhetsz, hisz örülnöd kell, hogy kapsz egyáltalán lehetőséget. Az üzletkötés, a béralku az egész folyamat vége legyen: először be kell mutatnod és megteremtened értékeid halmazát, ahhoz, hogy beszélhess az igényeidről. Akkor merülhet fel a jövedelem mint kérdés, ha már pontosan ismered a munkakörödet, annak tartalmát, a munkaidőt, körülményeket és egyéni felelősségedet. Meg kell várni, míg az interjúztató eldönti, hogy kellesz-e neki vagy sem, mert ha melletted voksol, és kicsivel megfejeled az általa elképzelteket, nem fogja módosítani elhatározását. Tájékozódj róla, milyen béren kívüli juttatásokra számíthatsz, és kérdezz rá bátran, hogyan alakul fizetésed a próbaidőd alatt és utána. Lehetőség szerint kérj 10-20%-kal többet annál, ami az adott munkakörben szokás a cégnél.

Hibafaktorok

Az interjú előtt soha ne kérdezz rá a fizetésre, ez rossz benyomást kelt rólad, mert azt gondolják, téged csak a pénz érdekel. Ennek hiba az ellenkezője, amikor megkérdezik tőled, hogy mi is lenne vágyott igényed, te meg büszkén azt feleled:” „a pénz engem nem érdekel”.

Trükkös szösszenetek

Mint az ártárgyalásoknál általában, itt is érvényes a „farkas-szem” szabály, azaz aki először megszólal, az pozíciót veszít. Ezért inkább a másik fél mondja ki az első számot. Érdemes külön kezelni a próbaidős és a próbaidő utáni leendő fizetésedet. Kérhetsz türelmi időt is, nem kell ott és rögtön döntened. Sávokban és csomagokban célszerű a gondolkodás, mintsem egy, ráadásul nettó összegben. Soha ne viszonyíts előző fizetésedhez („minimum annyit szeretnék keresni…” mondatot sem kezdeményezhetsz), óvatosan rákérdezhetsz a fizetések emelésének lehetőségeiről az adott cégnél és az előrejutási lehetőségekről. Ami pedig a legfontosabb: kérd írásban a végeredményt, munkaszerződésben rögzítve, és nem csak a fizetést, hanem a csomag egyéb elemeit is. Gondold át céljaidat, terveidet, tájékozódj, gyűjts minél több információt arról, amire szükségesed lehet, kérdezz inkább, ha kell. Nyílt, őszinte magatartással olyan fizetésre tehetsz szert, amely megalapozhatja jövődet és elégedett, sikeres életedet.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások