Test

Halál a wellnessben

4910

Az elmúlt években nagyon felkapott lett velneszezni meg szpába járni. Rengeteg olyan gyógyvizet kihasználó hely létesült az országon belül, amelyek ugyan marha drágák, de a valóban értékes, hasznos vízforrásainkat használják fel. Persze hallottunk már olyan wellness-komplexumról, amelyben az öt medence közül csak egy volt gyógy- vagy termálvizes, az összes többiben klóros volt a víz, de azért nem panaszkodhatunk, a lehetőségeink igen nagyok.

Közkeletű vélekedés, hogy a szauna és a termálfürdő egészséges. Mégis hallani olyan rémtörténeteket, amikor egy család végre összekuporgatott egy kisebb vagyont, egy hosszú wellness hétvége érdekében, majd egy hirtelen szívhalál nem csak a hétvégét, de az életben maradt összes családtag életét is beárnyékolta. Sajnos a tudatlanság, a nem megfelelő tájékoztatás, az orvosi felügyelet hiánya időként olyan esetet szülhet, amikor egy pihentető hétvégének halál a vége. Mivel a szauna szív-, érrendszeri és átmeneti hormonális változásokat is okoz, ezért veszélyes lehet, annak ellenére, hogy a legtöbb felnőtt jól viseli és kedveli. De hogy néz ki a szauna élettani hatása az emberre?

A szaunában meleg, száraz levegő van, a mennyezetnél 100 C° körüli, a padlónál 30 C°, a páratartalom maximum 30%-os. A szaunázás során legfeljebb négyszer negyed órát töltünk a kabinban, majd lehűtjük testünket normál hőmérsékletűre, langyos, hideg vagy jeges vízben, de hőfokunk húsz perc alatt szobahőmérsékleten is visszaáll a normálisra. Bár a bőrünk néhány perc alatt akár 40 C°-osra is felmelegszik, belső hőmérsékletünk közel 100 C°-on is csak 0,4 C°-ot melegszik húsz perc alatt!

Testünk igyekszik biztosítani belső hőmérsékletünk egyensúlyát, ezért izzadunk - negyedóránként majdnem fél liter folyadékot veszítünk. Hogy ez végbemehessen, pórusainknak ki kell tágulniuk, a bőrmirigyek hajszálereiben megnövekszik a vérkeringés, a szív gyorsabban pulzál, és már itt is lehet a baj! Normális esetben persze nem, mivel kissé kitágulnak az erek, kicsit felmegy a vérnyomás, de a pulzus akár 150/percre is felugorhat. Ezek a tünetek csitulnak a szauna elhagyásakor. Sajnos azonban - bár tudományos tanulmányok igyekeznek cáfolni - hirtelen szívhalál is beállhat, mert a szív megnövelt terhelése, megnövekedett oxigénigénye olykor generálhat ilyen tragédiát. Akik infarktuson estek át, szívbillentyű betegséggel vagy koszorúér elváltozással küzdenek, semmiképpen ne kockáztassák meg a szaunázást. Akik hajlamosak a vérnyomás hirtelen csökkenésére, neadjisten agyvérzésük is volt már, nos, ők is kerüljék ezt a fajta wellness szolgáltatást, bár ez inkább idősebb korban jellemző.

Senkit ne riasszanak el a fent felsorolt lehetőségek, hiszen szerencsére nem általános, hogy szívbetegek lennénk. Mindenesetre mielőtt szaunázni megyünk, egy laza kivizsgálást eszközöljünk a háziorvosunknál, ha van rá lehetőségünk. Nagyon jót tesz a szauna az asztmatikus, hurutos megbetegedésekre. Arra mondjuk nem árt figyelni, hogy ha ez a hurut vírus vagy bakteriális fertőzés eredménye, ne menjünk közösségi szaunába, nehogy fertőzzünk! A bőrbetegségekre kifejezetten jó lehet a szauna, persze nem mindre. Nekem a psoriasisomra remekül hat, mert megakadályozza a pikkelyesedést, viszont az olyan típusú bőrbetegségeknél, amelyek vakarózással járnak kifejezetten irritáló a száraz meleg hatása. Természetesen a bakteriális, gombás fertőzések ugyanolyan simán elkaphatóak a szaunában, mint bárhol máshol is, de megfelelő körültekintéssel elkerülhetőek. Terhesen sem javasolt a szaunázás, főleg, azoknál a kismamáknál nem, akiknek magas vagy ingadozó a vérnyomása, mert méhösszehúzódásokat eredményezhet, és ez veszélyes a magzatra nézve. Persze egy szövődménymentes várandóság során ésszel lehet szaunázni, és a tévhittel ellentétben a pasik nemzőképességét sem befolyásolja a a forró levegő.

Érdekes az a kimutatás, mely szerint a szaunázás során, után bekövetkezett hirtelen szívhalál, az estek döntő többségében alkohol fogyasztás miatt következett be. Amennyiben körültekintőek vagyunk, rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat, és különösebb problémánk nincs akkor irány a hőkabin!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások