Közösség

Az élet nagy lehúzásai

4893

Az életünk fontos eseményei elkerülhetetlenek. Megszületünk, házasodunk, szülünk, nevelünk, meghalunk. Végtelenül leegyszerűsítve ezek a legfontosabb pillanatok egy ember élete során. Erre mentek rá a vérbeli kereskedők, szolgáltatók is, akik ezek köré az események köré már külön iparágakat építettek fel. Létrejött a lakodalmas-, a terhes-, majd bababiznisz, sajnos a temetés körül is röpködnek a százezrek... Végignéztük, milyen lehúzások várnak ránk egy emberöltőn keresztül.

Holtomiglan

Ideális esetben ismerkedünk, szerelembe esünk, házasodunk. Egy szerelmes pár első nagy anyagi projektje a lagzi. Tekintsünk most el azoktól a lehetőségektől, hogy két tanú jelenlétében olcsón, egyszerűen és szépen örök hűséget fogadunk, mert a legtöbbünk nem így tesz, legalábbis nem erről álmodozik. Világraszóló lakodalmat szeretne csapni, ha összejön akkor jó, ha nem, hát akkor is lehetünk boldogok. Nézzük a klasszikus esetet, hiszen abban van a biznisz (másoknak). Miután megtörtént a lánykérés, amit tényleg nem érdemes túlbonyolítani, ki kell tűzni az esküvő időpontját, és el kell kezdeni nagyon-nagyon spórolni. Az első dolog megtalálni a helyszínt, vacsorát szervezni, zenét, fotóst, videóst, díszítést, virágokat, szalvétákat, azaz csúnya és egyáltalán nem magyar szóval catering-et.

Először is hívjuk meg az embereket! Készítsünk meghívókat! Grafikai tervezés nélkül, átlagos méretű esküvői meghívó, amire négy színből teszik rá a szöveget, tehát semmi flanc, se aranyozott cirádák, se formalakkal kezelt grafikai elemek, alsó hangon kétszáznegyven forint per darab. Érdemes a megrendelés előtt árajánlatot kérni a varázsszó nélkül (tehát ne ejtsd ki a szádon, hogy "esküvő"), szerződni és rendelni, mert így csak száznegyven forint lesz egy darab meghívó.

Szépen fel is öltözünk a nagy napra. Egy menyasszonyi ruha kölcsönzése a legolcsóbb megvalósítással is százezres nagyságrend, bár egy remek varrónő, kreatív ötletekkel, körültekintő utánajárással ezt hatvanezerért megoldja, ráadásul öribe. Virágot az ara kezébe! Ha megrendelünk egy kilenc rózsából álló csokrot, az ötezer forint körül van, ha ugyanezt a csokrot elkészítettjük az esküvőnkre, valamiért felmegy az ára húszezerre. Mezítláb sem lehetünk az esküvőnkön, tehát be kell szerezni egy fehér cipőt. Bármelyik körúton lévő ara boltba bemehetünk menyasszonyi cipellőért, harmincezer alatt tuti nem ússzuk meg, de inkább hatvanezer az az ár, amiért a legkönnyebben kapunk lábbelit erre az alkalomra. Persze, ha csak egy sima fehér magassarkút veszünk, egy hétköznapi cipőboltban, akár tízezer alatt is megúszhatjuk. 

A vacsora és a helyszín a néhány százezer forinttól a milliós nagyságrendekig terjedő árban mozognak. Egyszerű példám van erre: havonta egyszer elmegyünk egy budapesti állóhajóra vacsorázni, ahol esküvőket is tartanak. Egy hétköznap két fő olyan tízezerből tud enni és inni - nos, ha ugyanezen vacsora olyan címszóval fut, hogy "lagzi" akkor máris sokkal többe kerül, pontosan tizenötezerbe, de nem két embernek, hanem csak egynek. Ugyanúgy leves, második, desszert, ital van az étlapon és bendőben, de valamiért legalább kettes szorzót használnak a számla kiállításánál. Itt most nem szeretnénk belemenni a különböző helyszínekbe, lehetőségekbe, annyit mondok csak, hogy kicsit több mint kétszáz nap múlva szeretnénk egy világraszóló lakodalmat, száz baráttal, családtagokkal, de másfél millió forint alatt még nem találtunk semmilyen lehetőséget a városban. De tízmilláért már igen! (Annyiért vegyünk inkább lakást!) 

Nem beszéltünk még a fotós(ok)ról, a videós(ok)ról, a személyzetről és egyéb különleges vagy éppen teljesen átlagos flancokról... Egy esküvő tényleg hatalmas üzleti lehetőségeket rejt, persze nem az ifjú párnak. Tisztában vagyunk vele, sőt támogatjuk is azokat az ötleteket, amelyek a hand made, kreatív és baráti megvalósításokban teljesednek ki, viszont beláthatjuk, hogy az emberek kilencvenkilenc százaléka nem olyan szerencsés, hogy grafikus a jövendőbeli, szövegíró a menyasszony, a fotós egy jó barát, és véletlenül egy teljes forgatócsoporttal dolgozik a mindennapokban. No és persze nem mindig DJ is egyben a tanú, valamint régi üzleti partner a vendéglős, mellesleg anyuka sem biztos, hogy profi divattervező, hogy anyagköltségből megoldhassuk az egész hacacárét. Esküvői szolgáltatónak lenni tehát lássuk be, nagyon megéri.

Teher

Nem véletlenül nevezik a várandósságot terhességnek! Bár még nem volt gyerekem, de valami eszement anyagi terhet ró arra az emberpárra a gyermekvárás, amelyik 2009-ben erre vállalkozik. A napokban olvastam egy kedves könyvet a várandósságról, a szülésről, amelyben pontosan leírták, mikor mire kell költeni, mikor mit kell megvenni - persze azt is elolvashattam, hogy milyen, amikor először megmozdul, de nem ez a lényeg most -, mit kell szedni, mit kell megvizsgálni. Ott kezdődik a költekezés, hogy gyanakszol és veszel egy terhességi tesztet - ez csak egy ezres. Én ezt kihagynám, hiszen, ha nem jön meg, akkor úgy is elhúzok a dokihoz. Jönnek a labor vizsgálatok, különböző titokzatos betűszavak: CTG, UH, AFP, szülésznő, orvosválasztás, már az első magánrendelésen kicsengetünk tíz-húsz ezret, de az SZTK-ban is illik otthagyni egy karcsúbb borítékot, miután megállapodtunk. Az első örömkönnyek és néhány tízezer letudva. A várandósság első szakaszában mindenféle okosító könyvet megvásárolunk, vitaminokat szedünk, ezekre is elköltünk legalább havonta tíz-tizenöt ezre. Ha pechünk van, és rosszak a leletek, jön a hasba szúrós vizsgálat, ami kideríti, hogy Down-kóros lesz-e a babánk vagy sem. A hasszúrás ingyenes, támogatja a TB, de veszélyes is, mert simán el lehet vetélni a beavatkozástól. Van ugyan egy teljesen kockázatmentes vizsgálat is, egy egyszerű vérvétel, az viszont harmincezer forintba kerül, az ultrahanggal együtt, bár csak kilencvennyolc százalékos az eredmény.

Ahogy növekszik a pocak, egyre több jó tanácsot kap a kismama, hogy mit vegyen, hova menjen, milyen szolgáltatást vegyen igénybe: biztonsági övterelő a gépkocsiba, kismama jóga, pilátesz, intim torna, szülésre való felkészítő tanfolyam, DVD-k, okos könyvek, kozmetikumok, hogy ne legyen csíkos, löttyedt, bármilyen ronda a bőr... sorolhatnánk a végtelenségig. Ezek összesen, bár nem kötelező elemei a terhességnek, több mint százezer forintba is kerülhetnek. Ja, és ne feledkezzünk meg a 4D ultrahangról, vizsgálattal, DVD-vel akciósan tizenkétezerért!

Ha már elég közel a szülés, lehet szórni tovább az ezreket! Foglalkozzunk a baba lelkével, mélylélektani kapcsolatfejlesztő program az anya és magzata között az anyaméhben ajánlott, ha azt szeretnénk, hogy megfelelő intellektussal rendelkezzen a gyermekünk, és persze mi is fel akarunk készülni az anyaságra, tehát törekedjünk a tökéletességre. Első körben - tehát egy órás beszélgetés - tízezer, minden további konzultáció hatezer. Amennyire parázok ettől az egész szülősditől tuti, befizetek erre. Mert mi van, ha nem leszek pszichésen felkészülve, és ez kihat majd a gyermekem személyiségfejlődésére, mi lesz, ha depresszióba esem és rossz anyja leszek a kölyöknek?! Borzalmas. (Tuti biznisz, a „tudatosok” lehúzásából.)

Mindenképpen elmegyek egy szülésfelkészítő tanfolyamra is, ahol a magzatom apja is jelen lesz, fejenként egy ötösért. Nem is értem az apukának miért kell ugyanannyit fizetnie, hiszen mégiscsak a nő az, aki kitolja azt a kölyköt... Hacsak nem lesz egy hirtelen döntéskényszer és vágják fel a hasát, mert akkor ugyan mi értelme volt a felkészítésnek? Semmi. Persze azért a saját megnyugtatásom miatt erre is elmegyek, nehogy már ne tudjam előre, hogy milyen lesz az. Ki kell, hogy derüljön, hogy mi az a nyákdugó, milyen a magzatvíz, és mit fogok érezni, amikor a fájások elindulnak, meg egyébként is, hogy megy ez az egész!

Mielőtt bevonul a nő szülni, jó sok dolgot meg kell vásárolnia: papucs, hálóing - elöl gombolós, szoptatós, eldobhatós - köntös, eldobható bugyik, sima bugyik, sok-sok szárnyas betét, zoknik, három méretű törcsi, fogkefe, fogkrém, több textilpelenka, WC-papír, papírzsepik, gátmasszázsolaj, evőeszközök, tányér, pohár, szívószál, zene, homeopátiás szerek, szoptatós melltartó, mellbimbó védő, mellszívó, tejelválasztást serkentő tea, rugdalózó, body, sapka, kesztyű, zokni, takaró, popsikenőcs, váltás ruhák, RENGETEG KIS CUCC! A felsoroltak tényleg csak a legszükségesebbek. Nem említettük még a különböző kényelmi holmikat, és a legvitatottabbat, az őssejtet. 

Na, igen. Rengeteget olvashattunk az elmúlt években arról, hogy akkor érdemes az őssejtet levenni, vagy nem, lehet-e egyáltalán majd használni, no meg erkölcsileg sem mindenki egyformán viszonyul ehhez. Amennyiben úgy döntünk, hogy kell az a sejt, vegyék le és tárolják, nos az megközelítőleg háromszázötvenezer forintba kerül. És aztán persze hálás köszönet, hogy a világra segítették a gyermekünket, tehát jöjjön, pontosabban menjen a pénz a zsebekbe is! Az általános hálapénz a következőkből áll össze: sima szülés ötven-száz ezer forint között van, ha eljön a császár, akkor harminc százalékkal többet illik adni, a szülésznő is kap egy tízest, a nővérek ötezret fejenként. Kérdés, hogy mi van akkor, ha hirtelen szülsz, az orvosod meg épp a Kanári szigeteken sütteti a hasát?

Megszülettünk

Ezek után nyilván senkit nem lep meg, hogy a következő életünket kísérő hatalmas biznisz a csecsemőkereskedelem. Na, nem a kisbabák adás-vételéről van szó, hanem azokról a kis praktikus vagy éppen teljesen haszontalan cuccokról, amelyet a szülők megvásárolnak csak azért, hogy biztosan jó legyen a gyereknek. Hajmeresztő mennyiségben és árban lehet megvenni ezeket. Akkor sorolom: kiságy, ágybetét, babakocsi (ebből a kombó a legjobb, ami autósülés, mózeskosár egyben), pelenkázóasztal, kád, kis ingek, dresszek, pólya, textilpelenka (akkor is, ha eldobhatósat használnánk), rugdalózók, babazsák, kardigánok, pulóverek, zoknik, sapkák, kesztyűk, takarók, huzatok, lepedők, törölközők, cumisüvegek, cumik, körömolló, hajkefe, orrszívó, fürdető, ápolókrém, hintőpor, gézlapok, alkohol, törlőkendők, fültisztító, babalázmérő, különböző gyógyszerek (lázcsillapító, cinkrázó, bóraxos folyadék, homeopátiás szerek), bölcső, járóka, fejvédő az ágyba, hordozókendő, bébiőrző, légzésfigyelő, éjjeli lámpa, szobahőmérő ... és még rengeteg praktikus flinc-flanc van. Első nekifutásra, még akkor is, ha sok-sok használt, börzéről beszerzett dolgot veszünk, szóval akkor is öt-hétszázezer forint elment.

A kezdeti befektetés az életünkben talán a legnagyobb, főleg azért tűnik így, mert ezeket viszonylag gyorsan ki kell fizetni, ezt követően jön a bölcsi, ovi, iskola, mindennapos költségek. Okos emberek kiszámolták, hogy ma átlagosan évente másfél millió forintba kerül egy gyerek, amíg kisiskolás és ebbe benne van a kaja, pia, isi, móka, ruha.

Bocs, hogy van a halál

Az élet velejárója a halál. Ezen már elmélkedtünk korábban is, hogy természetes része, bármennyire is hihetetlennek tűnik. Megdöbbenést kelthet bennünk, de a halál is óriási költségekkel jár. Nem az elhalálozás, ha hirtelen jön és nem betegeskedünk évekig, viszonylag olcsón meg lehet oldani. Az itt hagyott rokonokra, családtagokra annál nagyobb anyagi terhet ró eltávoztunk, és sajnos nemcsak a temetés. A sírásást, a halottszállítást és a ravatalozáts, sírbérletet hatóságilag szabályozott árakon kell igénybe venni, viszont a különböző temetési kellékek ára nagyon széles skálán mozog. Természetesen fizetni kell a halott hűtésért, az öltöztetésért, a sminkelésért is.

Bizarr, de lehetőség van előtakarékoskodásra is! Gyűjthetünk a temetésünkre magyarán szólva: „A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. az érdeklődőknek felkínálja azt a lehetőséget, hogy kortól és egészségi állapottól függetlenül előre még életükben gondoskodhassanak saját vagy hozzátartozójuk eltemetéséről. Az előtakarékossági szerződésmegkötésekor az érvényben lévő árainkon kiszámítjuk a kívánt szolgáltatás összegét, melyet be lehet fizetni egy összegben vagy részletfizetéssel. Az előleg bruttó (ÁFA-s) összege (2009. augusztus 15-től): Hagyományos temetés esetén: 120.000,- Ft és 12.000,- Ft bonyolítási díj; hamvasztásos temetés esetén: 72.000,- Ft és 7.200,- Ft bonyolítási díj; szórásos temetés esetén: 69.000,- Ft és 6.900,- Ft bonyolítási díj.” Ezt így feketén-fehéren megtaláljátok a Budapesti Temetkezési Intézet honlapján, ahol még hitelre is lehet temetni. A koporsók ára anyagtól függően reálisan harminc- és háromszázezer forint között mozog, az urna ára öt-hatvan ezer között van. Kell még sírjelző, ami húszezret kóstál, majd a sírkő - ami nem kötelező -, ára kétszázezertől indul, s a határ a csillagos ég, de egy igazán puccos gránitot már kétmillából megcsinálnak nekünk.

Az sem mindegy, hogy temetjük el szerettünket. A sírhelyek városonként változnak, sőt a Újköztemetőben jóval olcsóbb egy sírhely, mint mondjuk a patinás Fiumei úti sírkertben. A legolcsóbb koporsós temetés negyedmillió forint körül van, de ez természetesen elérheti akár az egymillió forintot is. Az urnás temetés is hasonló árban van, persze a legolcsóbb elhamvasztani, majd hazavinni a hamvakat, ez ötvenezer alatt megúszható. A legpazarabb, ha elhalálozott szerettünkből gyémántot készítettünk. Van egy cég, amely fél év alatt a hamvakból minőségi gyémántot állít ellő. A legkisebb kő kettőezer-hétszáz euró, míg a legnagyobb, kétkarátos gyémánt tizenötezer euró. Ha már meghalt, és a gyásszal is így-úgy megbirkóztunk, hát jöhet az újabb arculcsapás: az örökösödési illeték. Tehát, ha ér egy tragédia, minek okán örökölsz, szép kis summát kell leperkálni az állambácsinak, attól függően, hogy kitől örököltél, kell befizetni az örökölt értéke után 1-10%-ot. 2009-ben közvetlen családtag - szülők, házastársak, testvérek - után, egészen húszmillió forint értékhatárig eltörölték.

Bármire költhetünk, legyen szó terhességről, születésről vagy a halálról. Mindenesetre érdemes rangsorolni valamint átfuttatni az agyunkon nagyanyáink korát, ami szintén tökéletesen működött, övterelő és magzatvédő vitamin nélkül is. Ha kellő körültekintéssel, tiszta fejjel járunk-kelünk az egyértelműen pénzlehúzásra játszó szolgáltatásokat elkerülhetjük, és semmivel sem leszünk rosszabb anyák, újszülöttek vagy halottak.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások