Divat

Fiatal magyar tehetségek #12

4882

Sármán Nóra a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatója, az előző félevet a London College of Fashion-ben töltötte. A ruhatervezés mellett divatillusztrációval is foglalkozik. Nevét már ismerhetitek, hiszen Nóri a MÁS tervezőcsoport tagja. Rendkívül sokoldalú, tehetséges fiatal, akit határtalan lelkesedése és akarata hajt előre.

Miért a textil irányába indultál?
Ez soha nem volt kérdés számomra, az egész gyermekkoromat “papírbabázással” töltöttem, amióta rajzolok a női ruha érdekel, talán 3 éves korom óta.

Honnan merítesz inspirációt? Mesélj a legutóbbi munkádról.
A legutóbbi ruhákat a L’Oreal Professionel Dubaiban megrendezett bemutatójára készítettem Földi Petrával, az ezekről készült felvételek a napokban jelennek meg a sajtóban. (hamarosan a mashKULTURE-nél is)

Sármán Nóra alkotásai itt!

A London College of Fashion-ben töltöttem az előző félévet, ahol csoportban terveztem a világ minden tájáról érkező diákokkal. Kilenc fős csapatban, férfiruhás hallgatókkal terveztünk kollekciót meghatározott témában. Ebben a projektben a közös gondolkodás célravezetőbb és szükségszerű volt, így az egyéni kibontakozás egészen más módon valósult meg, alárendelődött a közös célnak. Ez a fajta gondolkodás ismerős volt számomra, hiszen a MÁS munkája is erről szól. A London College of Fashion-ben azonban különböző kultúrából jött tervezőknek ismerhettem meg gondolkodásmódját, tervezési gyakorlatát.

A dinoszauruszos képeken látható ruhák kísérleti darabok, melyeket az egyetem nyomó szakán készültek. Ez egy komplex feladat volt számomra, ahol mind a ruhákat, mind ezek mintáját én terveztem és kiviteleztem.

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?
Az eddigi legnagyobb szakmai sikeremnek a párizsi Cymbeline - a világ egyik vezető menyasszonyi ruha cége -, számára tervezett ruhát tekintem, mely a cég 2006-os katalógusának borítóján, valamint a londoni menyasszonyi ruha-szakvásár meghívóján és katalógusának címlapján szerepelt. A cég divatbemutatójának nyitó ruhája volt Párizsban, Milánóban, és Barcelonában. Fél évet töltöttem Párizsban, mint gyakornok, ez alatt az idő alatt készítettem olyan ruhát is, mely aztán gyártásba került. Emellett divatillusztrációkat készítettem francia esküvői magazinokba, valamint a LaFayette áruház exkluzív menyasszonyi szalonja számára.

Hol látod magad pár év múlva?
Erre a kérdésre nem igazán tudok válaszolni, hiszen most a diplomamunkám köti le minden gondolatomat. A diplomamunka sok mindent meg fog határozni, kijelöl egy utat számomra.

Köszi, mashKULTURE!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások