Közösség

Őrizd meg a békét

4879

Az Oxford szótár szerint a Nobel-békedíj "a világ legtekintélyesebb díja, melyet a béke megőrzéséért ítélnek oda". Minden évben október közepén jelentik be a díjazott, vagy megosztott kitüntetés esetén a díjazottak nevét. Az kaphatja az elismerést, "aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért" - rendelkezett végakaratában Alfred Nobel. De mi is ez a díj, mióta osztják ki, és kik döntetnek arról, ki is kapja? Mindennek utánanéztünk.

Alfred Nobel 1833-ban született svéd kémikus, feltaláló, iparmágnás volt, többek között a dinamit kifejlesztése is az ő nevéhez fűződik. Sokan úgy vélik, hogy a robbanószer megalkotása miatti bűntudat ösztönözte a békedíj megalapítására. Nobelnek se felesége, se gyermeke nem volt, viszont halála előtt vállalata csaknem száz gyárból állt, így a világ egyik leggazdagabb embereként tartották számon. Vagyonának legnagyobb részét a bakui kőolajmezők kitermeléséből szerezte, végrendeletében úgy rendelkezett, hogy vagyonát, gyárait értékesítsék, és az így kapott pénzzel egy vagyonkezelő alapítvány foglalkozzon, a hatalmas összeg kamatai pedig minden évben azok kapják, "akik a megelőző évben a legtöbbet tettek az emberiség javára".

A többi Nobel-díjjal ellentétben ez nem Stockholmban kerül kiosztásra, hanem Norvégia fővárosában, Oslóban. Bár hivatalos verzió nincs, mégis több magyarázat létezik arra, hogy miért a norvég parlamentből kiválasztott öttagú bizottság ítéli oda az elismerést. Norvégia és Svédország Nobel végrendeletének megírásakor perszonálunióban állít, az unión belül Svédország felet a kül-, míg a Norvégia a belpolitikáért. Állítólag Alfred Nobel nem akarta, hogy bármilyen külpolitikai tény, esemény beleszóljon a díjazásba. A másik vélemények szerint a tudós tisztelte a norvég parlamentet, ami a világon az elsőként támogatott egy nemzetközi méretű békemozgalmat.

A bizottság első öt tagjának kinevezésére 1897-ben került sor, és 1901-ben osztották ki a díjat először. Az elismerést ekkor a Vörös Kereszt alapítója, a svájci Henry Dunant és a franciák békeaktivistája, Frédéric Passy kapta. A bizottsági tagokat a parlament választja, és általában olyan személyek (nők és férfiak egyaránt) kerülnek be, akik fontos társadalmi szerepet töltöttek be korábban, vagy parlamenti tagok voltak. Az első díj odaítélését követő harmadik évben, 1904-ben hozták létre a norvég Nobel Intézetet, aminek az a célja, hogy segítse a bizottság döntését, mégpedig úgy, hogy információkat gyűjt a jelöltekről. A jelöltek nevéről minden év február elsejéig dönt az öt fős tanács, viszont a jelöléseket sosem hozzák nyilvánosságra, majd csak a díjazottat ismertetik október közepén, az ünnepélyes átadóra pedig december 10-én, Alfred Nobel halálának az évfordulóján az oslói városházán kerül sor.

Az elismeréssel jár egy aranyból készült medál, oklevél és pénzjutalom, ami 2004-ben például tízmillió svéd korona volt. A színtiszta aranyból készült medált Gustav Vigeland készítette, egy híres norvég szobrász, a medálon Alfred Nobel arcképe látható.

Mint már említettük a jelöltek neve nem kerül nyilvánosságra, mégis napvilágot látott egy adatbázis, amely tartalmazza az 1901 és 1951 között felmerült neveket, köztük olyan személyeket is, mint az 1939-ben jelölt Adolf Hitler, de Sztálin és Mussolinit is felterjesztették ez idő alatt a díjra. A Nobel-békedíj olyan embereknek, szervezeteknek is adható, akik még be nem fejezett békefolyamatokban vesznek részt, így történhet az meg, hogy később több díjazott személye megkérdőjelezhetővé válik. Ilyen vitatott személy például az 1994-ben "A Közel-Keleti béketeremtéshez való hozzájárulásért" kitüntetett Jasser Arafat, de az 1973-ban a vietnami békekötésért díjazott Henry Kissinger is. Az elismerést gyakran szervezetek megosztva kapják, 2007-ben így lett díjazott az IPCC is, egy nemzet- és kormányközi tudományos intézmény, amely a klímaváltozással foglalkozik, és melynek munkájához öt magyar tudós is hozzájárult.

Mint pénteken kiderült 2009-ben a díjat Barack Obama veheti át, ezúttal neki ítélték oda a Nobel-békedíjat. Ez az első alkalom, hogy egy hatalmon lévő amerikai elnököt választott a norvég bizottság. Szerintetek miért Obama kapta a díjat? És jó ez vajon?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások