Közösség

Adoptálj szavakat!

4863

A minap lelkesen nyilatkoztatok a magyar nyelv szépségeiről, a helyesírás fontosságáról, s fiatal korotok ellenére a legtöbben hangosan tiltakoztatok a nyelvromlás jelensége ellen, bármilyen vitatott kérdés is ez, ahogy már egyszer belecsaptunk komolyabban is.

Vigasztaljon bennünket azonban, hogy nem csak a magyar nyelv kapcsán merülnek fel hasonló kérdések, minden nyelv természetes mozgásban van, változik, egyes részei meghalnak, más részei élővé válnak. Szavak tűnnek el a süllyesztőben, s honosodnak meg helyettük újak. Emlékezni az egykoriakra persze kellemes elfoglaltság, s igen tiszteletreméltó az a kezdeményezés is, amit a feledésbe merült angol szavak feltámasztásának érdekében indított a savethewords.com.

A kezdő felület elképesztően jól sikerült, kiváltképp az tetszik, ahogy a szavak csipognak, kiabálják, hogy engem válassz, engem válassz. A rendszer és az elképzelés a következő: az oldalon a használatból kiszorult szavakat gyűjtik szisztematikusan, egyfajta szótárt hozva létre ezzel. A felületen minden táblácskára rákattinthatunk, s megismerhetjük annak jelentését. Nagyon jó szórakozás még angolul tökéletesen beszélőknek is, hisz ezekk nem a hétköznapi nyelvi elemek. Mutatja ezt az is, hogy ha valaki saját gyűjtésű szót küld be az üzemeltetőknek, annak valódiságát és etimológiáját megvizsgálják, s csak utána szerkesztik be az oldalba.

Lehetőség van a szavak örökbefogadására is: bármilyen tetszőleges szót adoptálhatunk, de rá is kereshetünk egy bizonyosra, hátha benne is van a rendszerben, és szabad is. A random feldobott szavak egyikét sem ismertem, de hát pont ez a lényege a save the words-nek. Az oldalon egyébként arra is adnak tippeket, miként tehetünk élővé tetszhalott szavakat, s ezzel egyidőben hogyan bővíthetjük szókincsünket. A vállalati prezentációk nyelvének felturbózásától kezdve az unalmas kutyanevek színesítésén keresztül egészen a graffitik világáig sok, valóban használható tippet adnak. Külön jó, hogy nem a valóságtól elrugaszkodott példákat hoznak, hanem csupa olyat, ami könnyen megvalósítható, és a két légy egy csapásra elve alapján segítségükkel másokat is elér az üzenet és a régiesen csengő, mégis modernizált nyelvi elem. Íme a jó példa, tessék utánozni!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások