Divat

Újoncok hazai kifutón

4844

Pénteken kitűnő és színvonalas divatos programot ajánlottunk nektek a hétvégére, hiszen október 3-án, szombaton rendezték meg a Vam Design Centerben a Marie Claire Fashion Days-t. Ezen a napon kétszer is bemutató keretében láthatta a közönség a jövő feltörekvő generációjának kollekcióit és a már befutott, sikeres kreátorok, tervezőcsapatok darabjait. Mi a pénteki szakmai napra kaptunk meghívást, azt ottani hangulatról és bemutatókról készítettünk egy kis filmes beszámolót, a kollekciókat nézhetitek végig, ha esetleg lemaradtatok volna a szombati eseményről.

Először a frissen végzett hallgatók vették birtokukba a színpadot, minden fiatal tervező ruháiról elmondhatjuk: szinte kézzel fogható volt, hogy hatalmas kreativitással készültek öltözékeik, ötletességben talán rá is vertek a "nagy öregekre". Ők azok, akik pár év múlva a világ kifutóin mutathatják be darabjaikat, így ha már a Use, Je Suis Belle, Nanushka generációt megjegyeztük, nem árt lassan megismerni a feltörekvő tervezők neveit is.

Fashion Days from cotcot on Vimeo.


A jövő generációja

Arcana

Az Arcana márkanév mögött három tervező áll, Juhász Nóra, Nguyen Thuy Phuong és Závodszky Dalma. Kollekciójukban, mint szinte az összes tervezőnél, a fekete szín kapott főszerepet. Aszimmetrikus megoldással készült ruhákat láthattunk, voltak térdig és földig érő darabok is. A show legszembetűnőbb darabjainak a táskákat tekinthetjük: a merev doboz-szerű retikülök lekerekített élekkel készültek, a vállpántok helyett pedig a kézfejre erősíthető megoldást alkalmazták a tervezők.

Hansági Kriszta

Hansági Kriszta a Krea Kortárs Művészeti Iskola 2009-es végzős hallgatói közé tartozik, 2010-es tavasz-nyári ready-to-wear vizsgakollekcióját a Múzeumok Éjszakáján a Szépművészeti Múzeumban már láthattuk. A ruhák a "Good Morning!" jelszóval készültek, éppen ezért könnyed öltözékeket láthattunk - pizsamás jumpsuitot, férfi ingekre emlékeztető női ruhácskákat olyan alternatív reggeli kiegészítőkkel, mint például egy szemmaszk.

Havancsák Teréz

A Moholy Nagy Művészeti egyetem diákja, Havancsák Teréz kollekciójában szerepelt számos elegáns anyag és a csillogó ezüst is erősen jelen volt. A merev hatású, korszerű, vastag textilekből minimalista szabással készült kabátok mellett légiesen könnyű anyagok is helyet kaptak. A színek terén itt is a visszafogottság volt a jellemző - az ezüst, a szürke és a vajszín köszönt ránk legtöbbször. A modellekre férfias szabású elegáns nadrágok, valamint magasított derékrésszel készült szoknyák kerültek.

Mojzes Dóra

Mojzes Dóra tavaly végzett a MOME-n, karakteres szabásvonalú, és esetenként rózsaszín béléssel készült kabátjait nem lehetett nem észre venni. A cicanadrágok és ruhák flitteres díszítéssel készültek. A fekete egyeduralmát Dóra kollekciójának esetében a csillogó arany törte meg, és persze a ki-kivillanó rózsaszín bélések.

Szegedi Kata - Benus Dániel

Szegedi Kata kollekciójából már az iparművészetis bemutató után is két dolog ragadt meg bennem erősen - az egyenes vonalú, merev, páncélra emlékeztető, gyönyörű kabátok és az a kékes színű, földig érő csupafodor ruha. A kollekcióban minden megtalálható, amire a 2009/2010-es szezonban egy nagyvárosi nőnek szüksége lehet, a télikabáttól egészen az esélyiig.


Az új generáció

Anh Tuan

Anh Tuan ruhái minimalisták, visszafogottak voltak, de táskái szépségét mégsem tudták felülmúlni. A kollekcióban az áttetsző anyagból készült ruháktól kezdve egészen a magasított nyakkal, merev anyagból készült darabokig minden helyet kapott. Láthattunk ruhákat selyemből, bársonyból és posztóból is, de velúr és gyapjú is felhasználásra került. Anh Tuan elmondása szerint a 2009/2010-es őszi-téli öltözékeit a geometria inspirálta. A színekben nála is csak a jól bevált fehér, szürke, barna és vajas árnyalatok kerültek felhasználásra, amiket helyenként egy kis narancs egészített ki.

Artista

Az Artista márkanév mögött négy tervező áll, Imre Kati, Rácz Nóra, Schön Edina és Stampf Kati. Nemrég adtunk hírt róla, hogy a tervezők a bécsi divathéten is lehetőséget kaptak a bemutatkozására, de pénteken és szombaton itthon is megcsodálhattuk kreálmányaikat. A csoport kollekciója merőben más volt, mint a többi tervezőé - a fő szín náluk is a fekete, de felsők és tunikaszerű ruhák készültek bordós, lilás, mintás textilekből is. A téli szezonra való tekintettel a kötött anyagok is nagy mennyiségben szerepeltek az Artistánál.

Je Suis Belle

Engem leginkább Dévényi Dalma és Kiss Tibi, azaz a Je Suis Belle kollekciója fogott meg. A fő inspirációt az erdő, a sötét, hideg, rideg, kihalt téli erdő adta. A komor és bizarr hangulatot a vöröses-narancssárgás és pipacspiros színek törték meg. A modellek nyakába és hajába aranyra fújt és natúr faágak kerültek, ami igazán ötletes és kreatív elképzelés volt a tervezőpárostól (akárcsak az egy évvel ezelőtti kollekcióban a kötött sapkákra erősített tüll masnik). De nem ez volt az egyetlen ötletes megoldása a Je Suis Belle-nek, igazán eredeti gondolatnak tartjuk a  fonott részek anyagokba aplikálását is.

Konsánszky Dóra

Konsánszky Dóra kollekciója visszafogottra sikeredett. Ebben az esetben is a szürke és a fekete árnyalatai uralkodtak, az anyagokat illetően pedig fényes textilek kerültek felhasználásra. A vállak, mint a legtöbb kollekcióban, itt is hangsúlyosak lettek.

Nanushka

Nanushka bemutatóján végre férfi outfiteket is láthattunk. Sándor Szandra most is hű maradt önmagához, letisztult vonalakkal dolgozott, és ránézésre nagyon kényelmes ruhákat alkotott. A nőies, de lezser szettek legtöbbször aszimmetrikus szabásvonallal készültek. Az anyaghasználat innovatív, hiszen például a miniszoknyák különleges textilből készültek. A kollekcióból a kedvencem a fonott "copfban" végződő fejpánt volt, igazán ötletes és egyszerűen elkészíthető kiegészítő.

Use

A Use csapatát Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila és Tóth András alkotják, őket a nyolcvanas évek öntudatos, erős és magabiztos nője ihlette meg. A fekete mellett az orgonalila, az arany, a szürke és a bézs színek jellemezték a ruhákat. A különleges textúrájú anyagok, az egyenes, minimalista mégis újító szabásvonalak az egész kollekcióban felfedezhetőek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások