Közösség

Titkos kertek, titkos percek

4846

Kijelenthetjük, hogy a városról, ahol élünk, szinte semmit sem tudunk. Milliószor tűnődtem már ezen, mikor külföldön róttam a kötelező köröket - múzeumtól templomokig, templomoktól emlékházakig, emlékházaktól nevezetes sétányokig. Mikor adózom ilyen tisztelettel és érdeklődéssel Budapestnek? Sajnos soha, pedig sokszor emelem a tekintetem a homlokzatokra, gyönyörködöm az épületekben - mindenféle mögöttes tudás nélkül.

Pont ezért imádtam október első verőfényes szombat délelőttjét, mikor az Imagine Budapest Titkos kertek sétájának keretében bóklásztam az oly jól ismert utcákon, tereken, s ámultam a kapuk mögött, magánházakban megbúvó kertekben. Ha estél már szerelembe pesti bérházak udvaraival vagy ha egy-egy kapunyitásnál próbáltál bekukkantani a kíváncsi szemek elől sokszor rejtve meghúzódó belső kertekre, tökéletes programot találtunk neked.

Kattints a mesékhez!

A Titkos kertek nevével ellentétben nem csak a titkos, hanem az orrunk előtt heverő, naponta ránk köszönő kertekbe és udvarokba is elkalauzol bennünket, de a mesekönyv többnyire nincs nyitva. A séta alatt azonban megmutatja lapjait, s az első perctől az utolsóig csak iszod a csoport vezetőjének szavait, kapkodod a fejed, és úgy érzed, turista vagy saját városod jól ismert utcáin, tanulod történetét, falod múltját és persze jelenét. Elképzeled az egykori városképeket, elképzeled a port, ami nem is olyan rég még hömpölygött a pesti utakon, egyre kínozva a város lakóit. Hallgatod a mesét országgyűlési felszólalásokról, az első faültetésekről, a millenniumi városrendezésről, és hirtelen már meg is érkeztél a séta első helyszínére, a Vitkovics Mihály utába, ahol a házfalon tömött fürtökben lóg a szőlő.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások