Divat

Fiatal magyar tehetségek #11

4812

Lilla a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedéves, bőr szakos hallgatója. Középiskolában szintén hasonló képzésben vett részt, ott öltözék- és nyomott anyag tervező szakon végzett. Ebben az évben az első szemeszterre visszatér a múlthoz és nyomó szakon tölt el pár hónapot. A folytatásban viszont a bőrrel kapcsolatos munkáiról olvashattok.

Mi vonzott a bőr irányába? Miért erre indultál?
Teljesen más irányú volt eleinte az érdeklődésem. Bár mindig is vonzottak a táskák, cipők, kiegészítők, mégis úgy gondoltam, az egyetemen ruhás szeretnék lenni. Az előkészítőt is ilyen irányban kezdtem, majd a középiskolába új rajztanár érkezett, aki bőrös volt. Sokat beszélgettünk arról, hogy mi is foglalkoztat engem igazán. Mondhatom azt is, hogy az ő hatására kezdtem inkább a bőr felé fordulni. Majd az egyetemen az első előkészítő év be is igazolta elképzeléseimet. A rengeteg formatan és plasztika feladatba kezdtem belevinni a bőrt. Ezek után nem volt kérdés melyik szakra kerülök.

Oszvald Lilla táskái és sarui itt!

Honnan merítesz inspirációt? Mesélj a legutóbbi munkádról!
Rengeteg dolog van rám hatással, főként a körülöttem zajló dolgok, a családom, a barátaim. Figyelem a körülöttem élő emberek igényeit, ízlését, megjelenését. Elég viccesen hangzik, de általában az egyetem valamelyik filozófiai vagy pszichológiai előadásán tör rám az ihlet. Tervezés közben az első legfontosabb szempontom az új formák keresése, a letisztultság és a kényelem. Ha megvan a tökéletes forma, jöhet a játék. Igyekszem felfedezni, hogy mit lehet a bőrrel, annak felületével kezdeni. Épp ezért, tárgyaim nagy részén felfedezhető az anyagmanipuláció, lyukasztgatás, csavarás, bevagdosás. Azaz minden, amivel az ízlésesség határain belül díszíteni lehet. Az utolsó cipő-táska kollekcióm is ezen az elven készült, ahol a bőrt bevagdostam és egy régi technikát használva eltekergettem. Az anyagválasztást (a bőr típusát) is a díszítő motívum határozza meg. Sokan először az anyagba szeretnek bele és ahhoz terveznek, én pont fordítva. A formához keresem meg a megfelelő bőrt és színt.

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?
Szerencsére sok pozitív visszajelzést kapok, ami szerintem a legnagyobb sikerélmény. A legjobb érzés, ha a munkámat máson látom és tudom, hogy az illető egyik kedvenc kiegészítője, ruhadarabja. Már azt nagy sikernek tartom, ha valaki engem keres meg valamely kívánságával. Ebből tudom, hogy jónak tartja azt, amit csinálok. Mindemellett számos közös bemutatón és kiállításon vettem már részt, iskolán belül és kívül is, amelyek szintén nagy lökést adnak a továbbiakhoz.

Hol látod magad pár év múlva?
Pár év alatt kirajzolódott bennem, hogy mik a lehetőségeim és céljaim. Szerencsémre olyan emberek vesznek körül akik támogatnak és lendületet adnak akár a kisebb munkákhoz, akár hosszú távú elképzeléseimhez. Szomorúan hangzik, de jelenleg azt gondolom, hogy külföldön több lehetőségem és esélyem van a kibontakozásra, amit eddigi, kintre készült munkáim is igazolnak. Mindemellett az itthoni éveim alatt igyekszem kiaknázni a lehetőségeimet. Nyomós barátnőmmel, Balla Krisztivel tervezünk hosszabb távú projekteket, együttműködést.

Köszi, mashKULTURE Juicy!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások