Test

Milyen vizet igyak?

4796

A nyolcvanas években sokat voltam falun a nagymamámnál, itt minden délután öt körül megjelent egy nagyobb furgon, és megafonból szórta a szavakat: "Szikvizet tessék, itt a friss szikvíz" Ő volt a szódás. Néhány kilométerről hordta faluról falura a bubis vizet. Nem is értettem miért, hiszen a mamámnak volt szifonja, abba beletekert két patront és olyan tuti szóda lett belőle, hogy kár lett volna külön pénzt kiadni érte. Persze ma már vágom, hogy nem mindenkinek volt szifonja. Akkoriban még nem mindenkinek, manapság már nem mindenkinek van szóda előállítására alkalmas ballonja.

Teltek-múltak az évek a nyugat elérte a mi országunkat is, és már-már ásványvíz nagyhatalommá fejlődtünk. Legalábbis sok olyan vizünk van, amelyek ivásra alkalmasak, sőt még díjat is nyertünk eggyel. De vajon melyik a jobb? A bubis víz, vagy a mentes? Ásvány legyen vagy forrás? Esetleg természetes? Netán kabbala? Vagy a csap víz is tökéletesen megfelel a szomjoltásra, a folyadékpótlásra? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Ideális?

A Föld felszínének a 70 %-a víz, ennek csupán 3 %-a iható, a többi sós. A felszín alatti vizeket használjuk gyakorlatilag fogyasztásra, ennek minőségét leginkább az jellemzi, hogy mennyi időt töltött a víz a felszín alatt, minél többet annál több ásványi anyag kerül bele. Ha már kész a víz feltör forrásban vagy az ember lefúr, és felhozza... Ez a természetes ásványvíz, garantáltan tiszta forrásból, szennyeződés mentes, és ezt a jogszabályok betartásával palackozzák... PET palackba, amivel van néhány gond. Most talán hagyjuk is azt a folyamatosan újraéleszthető témát, hogy milyen súlyos környezeti ártalmakat okozunk a pillekönnyű palackokkal. Vegyük csak azt, hogy ezekből a műanyagokból hő hatására - nem kell valami olvasztó melegre gondolni - az arzénhoz nagyon hasonló anyag, az antimon oldódik ki. Elegendő, ha egyszerre mondjuk veszel sok-sok palackot, nyilván nem teszed mind a hűtőbe, hanem viszonylag meleg helyen tárolod, addig, míg nem akarod elfogyasztani; nos ekkor már fennáll a veszély, hogy ez a káros, vegyi anyag belekerül a vízbe, aztán a testedbe. Az ásványvízben ha valamiből túl sok van - kalcium, magnézium -, az akár még káros lehet a szervezet számára, akkor már inkább a csapvíz. Persze ne feledjük, hogy csapvizeink tele vannak gyógyszerszármazékokkal. Akkor most mi legyen?

Tiszta forrás

Talán a legjobb az lenne, ha forrásvizet tudnánk fogyasztani, ami Magyarországon sokaknak elérhető, mi nagyvárosiak pedig ozmózis útján tisztított csapvizet kéne, hogy igyunk. Persze ezek is rejtenek veszélyeket, mint minden. A házi víztisztítók csak abban az esetben megbízhatóak, amennyiben rendszeresen és gondosan vannak karbantartva, a szűrőket időről időre cserélik, tisztítják, különben a baktériumok átveszik a hatalmat. A budapesti víz, ami a csapokból folyik kifejezetten jó minőségű, bár érezhetően vegytisztított, ami rontja az élvezeti értékét. Természetesen az ivóvíz tisztítását is jogszabályok alapján végzik kémiai, biológiai folyamatokkal, ezek a kritériumok az egészség és a környezetvédelem szolgálatában állnak.

Csak megnyitjuk a csapot

A világon naponta ötezer gyermek hal meg, mert nem jut tiszta ivóvízhez! Létezik már víz-háború kifejezés is, sőt Indiában, ha valaki vizet lop halállal lakol... Egyes közel sem szkeptikus jóslatok szerint, a közeljövőben a világ fegyveres konfliktusai nem az olajért jönnek létre, hanem az ivóvíz megszerzésért. Találtunk egy izgalmas blogot, ahol sok-sok érdekességet találtunk a vízről, illetve ehhez az élethez szükséges vegyülethez kapcsolódóan. Az itt közölt információk szerint Amerikában naponta ötszáz liter vizet használ el egy ember, míg a normális ötven liter lenne emberenként. Mindeközben több mint másfél milliárd ember nem jut a bolygónkon tiszta, iható vízhez, és ebbe évente ötmillióan bele is halnak. Fél kiló kávé előállításához tizenegyezer liter víz kell! És akkor még nem főzted le... Elég a sokkoló adatokból? Ok, akkor térjünk át a képmutató világra.

Maddy, te drága jó asszony!

Madonna, aki nagyon nagy jóságáról tett tanúbizonyságot, amikor örökbefogadott egy harmadik világbeli gyermeket, havonta több ezer dollárt költ csupán vízre. Egy különleges fajta megszentelt, Kabbala-vizet iszik, amelynek palackozott ára öt dollár. Egy dollár biztosítani tudja egy gyerek éves vízellátását a fejlődő világban...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások