Divat

Átlagosak, hetvenesek, színesbőrűek

4793

Tegnap már körbenéztünk a trendeket illetően a londoni divathéten, de az új fazonok mellett számos érdekességgel is szolgáltak a tervezők. A kifutóra küldött modellekkel kapcsolatban volt a legtöbb különlegesség az eddigi évadokhoz képest, voltak feketék, voltak nagymamák és nem modellalkatúak is.

Átlagosak

A legnagyobb port a huszonnyolc éves kanadai születésű tervező, Mark Fast bemutatója kavarta, ugyanis átlagos testalkatú nőket küldött a kifutóra a nádszál vékony modellek helyett. Többen kiakadtak, és otthagyták a bemutatót. Érdekes, hogy míg ezek a nők az utcán kicsit sem tűnnének túlsúlyosnak, a kifutón a sok anorexiás lány mellett, annak hatottak. A tervezők úgy hozzászoktatták az embereket a kórosan sovány csajok látványához, hogy már a normálisat tartjuk megdöbbentőnek és furának. Mark ezzel a vélekedéssel szeretett volna szembe menni. És ezen a bemutatón legalább kiderült - a kreációk, hogyan is állnak egy hús vér nőn, hiszen a piszkafákon szinte minden jól fest, de ez korántsem biztosíték arra, hogy egy átlag nőn is ugyanúgy áll majd.

Hetvenesek

A Sykes nevű márka nem a modelljei testsúlyával tűnt ki, hanem azok életkorával. Ha az angol Vogue oldalára kattintotok, megláthatjátok, hogy hetven éves nők is szerepeltek a bemutatón. A divat kortalan, és tényleg! Miért ne hordhatna egy hetven éves nő is újító designer szetteket (persze az igényesség határán belül)? Korábban mi is írtunk egy fiatal tervezőlányról, aki kifejezetten a nagyikat célozza meg a márkájával. 

Színes bőrűek

Vivienne Westwood még 2007-ben szólalt fel a fekete modellek érdekében, aztán sorra követőkre talált, később például Carlos Campos csak és kizárólag színes bőrű lányokat alkalmazott. Aztán 2008 júliusában az olasz Vogue Black Issue címmel egy egész lapszámot a fekete nőknek szentelt, aztán őket még ugyanez év októberében a párizsi kiadás követte, ami egy egész divatanyagot készített róluk, illetve velük. A 2010 tavasz-nyári szetteket bemutató londoni divathéten ezúttal a PPQ nevű márka mutatta be ruháit csak és kizárólag színes bőrű lányokon. 

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások