Közösség

A kezeddel is édes!

4784

Hosszú éveken keresztül tartottam magam ahhoz, hogy nem vásároltam magamnak olyan ruhaneműket, amelyeket nem lehetett mosógépben kimosni. Számtalan flitteres, csipkés, strasszos, hímzett ruhám így nincs is. Pontosabban nem volt, ugyanis a nyáron beszereztem egy csudacsini színes pamutruhát, amin itt-ott van némi hímzés, aztán egy felsőt, amin egy gyönyörű vörös száj flitterekből van kirakva, hétvégén pedig egy másik felsőt, amihez hozzá van erősítve egy flitteres nadrágtartó (hózentróger). Nem volt hát más választásom, mint vissza kellett állítanom magam a kézi mosásra, hiszen ha a mosógépben megpörgetem ezeket a holmikat, szinte bizonyos, hogy flitterhullatás, cérnaszagattás lesz a vége. Akinek vannak gyapjúból készült göncei biztosan ismerik a problémát. És akkor még a kényes harisnyákról nem is ejtettem szót: nincs annál utálatosabb, amikor összegabalyodnak és háromszorosukra nyúlnak.

Először is be kellet szereznem egy lavórt. Mivel annyira modern vagyok, hogy az ilyen műanyag vackokat el sem tudtam eddig képzelni a háztartásomban, szereztem egy igazán retro darabot: klasszikus zománcozott lavórt, fekete festékmázzal a peremén. Csodálatos. Szükségem volt még folyékony mosószerre, mosószappanra, tiszta alkoholra, szalmiákszeszre, glicerinre, ecetre és illóolajra a művelethez. Ha kézzel mosunk az öblítővízbe mindenképpen tegyünk ecetet. Ennek természetesen később - száradást követően - nem lehet érezni a szagát, viszont kiszedi az esetleg a ruhában maradt mosószert, felfrissíti a ruha színeit. Ha még egy kiskanál glaubersót is teszünk a mosóvízbe - ez gépi mosásnál is érvényes -, akkor nem színeződik el a ruha, gyakorlatilag akkor sem, ha összemosod valamivel.

Ez a fotó a tavalyi Dráma Fesztiválon készült, Molnár Edvárd fotózta.

Amennyiben folt esett azon a ruhánkon, amelyet nem lehet folttisztítóval kínozni, sem mosógépbe hatvan fokon agyon cincálni, akkor használjunk tiszta alkoholt. Ezt cseppentsük rá a foltra, szépen kiszedi, hanem akkor óvatosan mosószappannal illetve annak a habjával kezeljük a maszatos felületet. Amennyiben csak szimplán mocskos, de nem foltos a cuccunk, akkor az is elég lehet, ha kézmeleg vízbe néhány órára beáztatjuk az anyagot, így könnyebben elbánunk majd vele. Mindenki szeretné, ha a ruhája pihe-puha legyen. Amennyiben kézzel mosunk ezt nehéz elérni, viszont lehetséges: oldjunk fel féldeci hajbalzsamot a vízben és ebben öblítsünk.

Sokszor belefutunk abba, hogy egy ruha összemegy a mosásban, a gyapjú még kézi mosásnál is hajlamos erre, főleg, ha túl meleg neki a víz. Ezt megelőzhetjük úgy, hogy a mosóvízbe szalmiákszeszt öntünk, féldecit nem többet, de ezt a trükköt csak fehér anyagoknál lehet alkalmazni. Ha már a gyapjúnál tartunk, sok olyan anyag van, amely elveszíti a rugalmasságát mosás után. Hihetetlen, de samponnal ezt korrigálhatjuk: akár úgy, hogy eleve samponnal mossuk ki a ruhát, vagy úgy, hogy az öblítőbe teszünk egy kupaknyi sampont, ugyanis olyan rugalmassá teszi az anyagokat, mintha újak lennének. 

Megéri kézzel mosni, amennyiben nem egyszerhasználatos szeráról van szó.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
szept
29
mosszka írta:
fuhú, ma sokat tanultam. Nekem a flitter a gyengém ezért gyakran mosok kézzel, de bevallom eddig a folyékony mosószernél többel nem bonyolítottam túl a dolgokat..de egyszer élünk, ma teszek bele egy kis ecetet és hajbalzsamot is :)
10:45
2
szept
29
donci írta:
köszönön Nagyi a tippeket! : )
11:05
3
szept
29
tein írta:
sok újdonság van itt. elmentem a cikket.

anyukám legtöbbször kézzel mos, a gépet keveset kapcsolja be, és sehol nem olyan szép fehérek, pirosak, kékek, feketék a ruhák, mint nála. szóval a kézi mosás tud valamit. jó volna, ha nem lennék olyan lusta sokszor magam dörgölgetni..
11:26
4
szept
29
Zilka ¤_¤" írta:
Szeretek kézzel mosni ( kollégium )
11:37
5
szept
29
saakena írta:
jó a cikk, de én túl lusta vagyok ahhoz, hogy kézzel mossam ki a ruháimat. úgy tudnám elképzelni, hogy összegyűjtöm a kényes cuccokat és egyszerre mosom ki őket, így csak hetente egyszer kell a kézimosást alkalmazni.
11:40
6
szept
29
fruitella írta:
Köszönet a cikk írójának, valóban sok hasznosat írt. Ezt a sampon-hajbalzsam dolgot még életemben nem hallottam, de jó tudni! Kézi mosáshoz gyakran én is lusta vagyok, pedig tuti megéri a fáradtságot. :)
11:50
7
szept
29
NoraG írta:
hmm sok ujdonsag van benna ahoz kepest hogy elegge ritkan masunk kezzel van nekunk ilyen szocreal meg nem tul szocreal lavorunk .... azt hasznaljuk mikor lejar a mosogep beleteszem a ruha aztan kiteregetem ... nekunk ilyen uber modern kosarunk nincs XDDDD
12:25
8
szept
29
polaroida írta:
mi úgy szoktuk itthon, hogy egy ideig, mondjuk egy hétig gyűjtjük a gépben nem mosható ruhákat, aztán akkor ejtünk meg egy kézimosást. mert azért annyira nem jó program, hogy naponta csináljuk...
a cikkben pedig jó tippek vannak. köszi Julinéni:D
12:39
9
szept
29
nihilke írta:
lavór? az meg minek? csap/kád + dugó.
13:16
10
szept
29
miujsag válaszanihilke írására:
a kádban leszakad a derekad a csapban én nem szoktam mosni...lavór jobb valahogy :o)
13:22
11
szept
29
ismeretlen írta:
Utálok kézzel mosni, de nagyon hasznos! Sajnos van egy olyan felsőm amiben van rószaszín és fehér is és egyszerűen azt csak kézzel lehet mosni, hiába próbálok mindent már ezerszer ki volt mosva de még mindig enged a rózsaszín! És kizárt a színfogó is, először azzal próbáltam, és jó kis halványrózsaszín lett a fehér, és mivel nagyon tetszett ez a felső így vettem még egyet. Erre már vigyázok! Szóval hasznos, de egyben fárasztó is!
14:23
12
szept
29
ismeretlen írta:
Azt elfelejtettem írni nagyon jó a kép választás illetve a cím is!
14:37
13
szept
29
Micsurin válaszanihilke írására:
Lavórt egyszerűbb előtte-utána kimosni.
15:49
14
szept
29
Micsurin írta:
Én szoktam kézzel mosni,heti 1szer max:)
Minden mintás/színes göncnek jobb a kézi mosás-persze annyira én se vagyok lelkes,h mindent kézzel mossak.Harisnyákat,melltartókat,bugyikat zokniba szoktuk tömködni,bekötni,így nem lesz semmi bajuk.Meg van a mosógépen "fontolva haladó" program,ami lassabban forgat,és rövidebb ideig megy,azzal is egész jó eredményeket lehet elérni.Flitteres-egyebes cuccokat esetleg párnahuzatba is lehet applikálni,az is egész jól megvédi a gépben.
15:54
15
szept
29
WAU írta:
Jobb mosógépeken már van kézi mosásnak megfelelő program...persze nem túl hihető a dolog:)
De a mosótasak nálam bevált, minden egyes flitteresnek vagy hímzettnek, van egy zacsija! Próbáljátok ki!
15:56
16
szept
29
nihilke válaszamiujsag írására:
óóó, az enyém ugyan nem szakad le. legalábbis ennyitől még nem. :)
de tudod, csak irigykedem, mert nekünk nincs lavórunk. :D
16:14
17
szept
29
nihilke válaszaMicsurin írására:
na ezzel egyáltalán nem értek egyet. semmivel sem bonyolultabb körbezuhanyozni a kádat, ráadásul annak nem kell helyet keresni a száradáshoz meg a tároláshoz.
de nekem aztán mindegy, hogy ki miben mos, csak fura volt, hogy ennyien lavóroznak. :)
16:16
18
szept
29
ismeretlen írta:
A szappanos vízhez adjunk néhány csepp szalmiákszeszt. A folt eltávolítása megoldható úgy is, hogy a foltos részt vízzel kimossuk, majd száradás után denaturált szesszel bedörzsöljük. VAGY

a foltos részt megnedvesítjük, majd keményítőt szórunk rá és bedörzsöljük. A műveletet addig folytatjuk, amíg a folt el nem tűnik. Ezt követően a folt helyét óvatosan mossuk ki szappanos vízben, azután alaposan öblítsük ki. VAGY

a foltot először alkohollal kezeljük. A folt felületére annyi alkoholt csepegtessünk, hogy az átázzon. Amikor már átázott, enyhén dörzsöljük át. Ezután szappanos vízben öblítsük.

esetleg ezek kombója? :) üdv: Juli
16:40
19
szept
29
menta írta:
ez a cikk most tök úgy állította be a kézi mosást, mintha valami igazán speciális, különleges és bonyolult múlt századi dolog lenne. rám anyám mos még (géppel persze), de ha néha sürgősen kell valami ruha, akkor nekiállok és kézzel kimosom, nem nagy dolog, csak sokáig tart kicsit.
ha nincs lavórod otthon, mibe hánysz, amikor beteg vagy? : )
16:47
20
szept
29
cicavirag írta:
Jó kis tippek,köszike:D
16:48
21
szept
29
lapin írta:
Én nagyon ritkán vetemedek kézi mosásra - csak akkor ha valami ereszti a színét... Rengeteg hímzett ruhadarabom van, meg persze harisnyám. Ezeket olyan kis zsákokban mosom, amilyet a fehérneműhöz is használok. ehhez jön egy kímélő program, és (lekopogom) semmi baja nincs a ruháknak. [:
17:16
22
szept
29
roseprincess válaszamenta írására:
Én ha beteg vagyok, és hányok, akkor erre általában a wc-t szoktam használni. ;)

Egyébként én sem szeretek kézzel mosni, és ami azt illeti igen időigényes, mert amíg mos a gép én addig tudom az egyéb teendőimet csinálni, de kézi mosásnál... Ettől függetlenül szoktam én is kézzel mosni, pert pl. vannak olyan ruháim, amiből nincs annyi, hogy értelme legyen beindítani érte a mosógépet. Mivel csak magamra mosok, ha fehéret mosok azt inkább kézzel, mert az nincs sok, egy póló, 2-3 bugyi, 1 melltartó meg mondjuk 1 pár zokni miatt azért luxus beindítani a mosógépet. Itt az albiban mondjuk én is lavórban mosok, de otthon, ha anyukám kézzel mos valamit, akkor általában azt mindig a mosdókagylóban szokta és az úgy nem olyan megterhelő, mint a kád felett görnyedni.
17:22
23
szept
29
LordVader írta:
"...És akkor még a kényes harisnyákról nem is ejtettem szót: nincs annál utálatosabb, amikor összegabalyodnak és háromszorosukra nyúlnak."

Egyesével tedd bele egy fehér párnahuzatba, és akkor nem éri a többi ruha által kifejtett erőhatás közvetlenül, így se kilyukadni, se kinyúlni nem fog;)
17:47
24
szept
29
donci írta:
teszt teszt teszt
17:47
25
szept
29
donci írta:
màr megint....
17:47
26
szept
29
donci írta:
màr megint....
17:47
27
szept
29
Nesh írta:
Flitter és társait párnahuzatban mosva gépbe is dobhatod.
18:55
28
szept
29
demonlord24 válaszamenta írására:
Lehet vödörbe is hányni, "mindenki másképp csinálja" , avagy ahány ház annyi szokás.
19:24
29
szept
29
sarli írta:
én előbb kézzel mostam néhány felsőmet...aztán megtanultam kezelni a mosógépet...haha
ha muszáj akkor én vödörbe folyékony mosószerrel és öblítővel...semmi extra és főleg a sálaimat mosom így
a nagymamám amúgy a mái napig a kádban mos kézzel...azok a hófehér pólók...
21:01
30
szept
29
moucush2 írta:
Bocsi, de témába vág, légyszi segítsetek, hogyan lehet az izzadásgátló által keletkezett fehéres foltot eltávolítani a ruhából??
21:25
31
szept
29
Rancid válaszasaakena írására:
Én pont így szoktam,aztán centrifuga funkció a mosógépen és mehet száradni.Megéri. Sok ruhát mosunk gépben amit nem szabadna sztem.
22:03
32
szept
30
ismeretlen írta:
Oké, és hol lehet glaubersót, szalmiákszeszt és glicerint kapni?

A kézi mosásnál én egyszerűen a mosószappan híve vagyok. Bekenem, kimosom, kétszer kiöblítem. Tiszta, friss illatú a ruha.

Van egy angórapulcsim, amit viszont azzal a bizonyos 20 éve sokat reklámozott gyapjúmosószerrel mosok kézzel. Annak az egy pulcsinak a mosása legalább egy óra öblítéssel, szakszerű szárítással együtt, így sajnos nem hordhatom annyiszor, amennyiszer szeretném.
11:33
33
okt
01
Micsurin válaszanihilke írására:
Kevesebb vizet használok így,a lavór meg simán megszárad a kád szélén.
De mindenki úgy csinálja,ahogy neki kényelmesebb:)
19:47
34
okt
02
Ciszti írta:
Kézzel mosás ( kevés ruha esetén ) vagy mosógéppel teli program.
Mosódió, mosószóda, Frosh, ecet...
18:56
35
okt
05
Ciszti írta:
Neten is lehet rendelni ilyen dolgokat. Ha összefogtok többen, a postaköltség is olcsóbb.
11:12
Felhasználónév:
Jelszó: