Közösség

A kezeddel is édes!

4784

Hosszú éveken keresztül tartottam magam ahhoz, hogy nem vásároltam magamnak olyan ruhaneműket, amelyeket nem lehetett mosógépben kimosni. Számtalan flitteres, csipkés, strasszos, hímzett ruhám így nincs is. Pontosabban nem volt, ugyanis a nyáron beszereztem egy csudacsini színes pamutruhát, amin itt-ott van némi hímzés, aztán egy felsőt, amin egy gyönyörű vörös száj flitterekből van kirakva, hétvégén pedig egy másik felsőt, amihez hozzá van erősítve egy flitteres nadrágtartó (hózentróger). Nem volt hát más választásom, mint vissza kellett állítanom magam a kézi mosásra, hiszen ha a mosógépben megpörgetem ezeket a holmikat, szinte bizonyos, hogy flitterhullatás, cérnaszagattás lesz a vége. Akinek vannak gyapjúból készült göncei biztosan ismerik a problémát. És akkor még a kényes harisnyákról nem is ejtettem szót: nincs annál utálatosabb, amikor összegabalyodnak és háromszorosukra nyúlnak.

Először is be kellet szereznem egy lavórt. Mivel annyira modern vagyok, hogy az ilyen műanyag vackokat el sem tudtam eddig képzelni a háztartásomban, szereztem egy igazán retro darabot: klasszikus zománcozott lavórt, fekete festékmázzal a peremén. Csodálatos. Szükségem volt még folyékony mosószerre, mosószappanra, tiszta alkoholra, szalmiákszeszre, glicerinre, ecetre és illóolajra a művelethez. Ha kézzel mosunk az öblítővízbe mindenképpen tegyünk ecetet. Ennek természetesen később - száradást követően - nem lehet érezni a szagát, viszont kiszedi az esetleg a ruhában maradt mosószert, felfrissíti a ruha színeit. Ha még egy kiskanál glaubersót is teszünk a mosóvízbe - ez gépi mosásnál is érvényes -, akkor nem színeződik el a ruha, gyakorlatilag akkor sem, ha összemosod valamivel.

Ez a fotó a tavalyi Dráma Fesztiválon készült, Molnár Edvárd fotózta.

Amennyiben folt esett azon a ruhánkon, amelyet nem lehet folttisztítóval kínozni, sem mosógépbe hatvan fokon agyon cincálni, akkor használjunk tiszta alkoholt. Ezt cseppentsük rá a foltra, szépen kiszedi, hanem akkor óvatosan mosószappannal illetve annak a habjával kezeljük a maszatos felületet. Amennyiben csak szimplán mocskos, de nem foltos a cuccunk, akkor az is elég lehet, ha kézmeleg vízbe néhány órára beáztatjuk az anyagot, így könnyebben elbánunk majd vele. Mindenki szeretné, ha a ruhája pihe-puha legyen. Amennyiben kézzel mosunk ezt nehéz elérni, viszont lehetséges: oldjunk fel féldeci hajbalzsamot a vízben és ebben öblítsünk.

Sokszor belefutunk abba, hogy egy ruha összemegy a mosásban, a gyapjú még kézi mosásnál is hajlamos erre, főleg, ha túl meleg neki a víz. Ezt megelőzhetjük úgy, hogy a mosóvízbe szalmiákszeszt öntünk, féldecit nem többet, de ezt a trükköt csak fehér anyagoknál lehet alkalmazni. Ha már a gyapjúnál tartunk, sok olyan anyag van, amely elveszíti a rugalmasságát mosás után. Hihetetlen, de samponnal ezt korrigálhatjuk: akár úgy, hogy eleve samponnal mossuk ki a ruhát, vagy úgy, hogy az öblítőbe teszünk egy kupaknyi sampont, ugyanis olyan rugalmassá teszi az anyagokat, mintha újak lennének. 

Megéri kézzel mosni, amennyiben nem egyszerhasználatos szeráról van szó.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások