Szépség

A hosszú hajú nő legendája

4771

A haj misztikum. A haj státuszszimbólum. A haj a nő ékessége. A haj lehet rövid vagy hosszú. Már csak az a kérdés, hogy melyik vonzza jobban a férfi szemet.

Hosszú kontra rövid per

Mivel az internetkommunikáció világában élünk, semmi szükség nyomtatott kérdőívekkel felvértezve róni az utcákat, elég közösségi oldalakon közvéleményt kutatni. Én is így tettem: szimplán megkérdeztem Facebookon, hogy a hosszú- vagy a rövid haj a vonzóbb. Természetesen a srác ismerőseimnek címeztem a kérdést, és úgy tűnik sarkalatos pontra tapintottam, hiszen fél percen belül záporozni kezdtek a válaszok: hosszú, hosszú, hosszúúúú! Annyira egyértelműen foglaltak állást, hogy kezdem megriadni, hogy én, aki a rövid hajúak táborát erősítem talán jobb lenne, ha egy ideig mellőzném a hajvágást. Igen ám, csak épp túl sok rövid hajú ismerősöm van, akik viszont bizton állítják, hogy az efféle frizura is lehet szexi és nőies. Úgy tűnik tehát, hogy ebben a témában (is) csúnyán elbeszél egymás mellett a két nem. Mikor a nő betér a fodrászhoz, szinte lényegtelen, hogy milyen hajat vágat, hiszen amíg trendek jönnek mennek, addig a tetszeni vágyás állandó. Tetszeni akarunk magunknak és persze a körülöttünk lévő pasiknak is. Most, a rövid haj reneszánszában kezdhetnénk sajnálni szegény srácokat, hiszen a kisfiús sérójú lányok gombamód megszaporodtak. Ki ne ismerné a szupermodell és stílusikon Agyness Deyn emblematikus frizuráját? Agyness jött, látott, és győzött, hiszen Valentinotól Gaultierig, mindenki őt akarta a kifutóján látni. Őt, azt a nőt, aki csupán néhány centis tincsekkel büszkélkedhet. A divatvilág és az általános férfi ízlés ennyire különbözne? Vagy csupán csak az én ismerőseim hosszúhaj-fetisiszták? Nem hinném!

A nőiességnek megannyi attribútuma van: keskeny derék, szélesebb csípő, telt ajkak, formás mell és hosszú haj... A filmvászon femme fatale-jai mindig a legtökéletesebb pillanatban húzzák ki kontyukból a hajtűt, ezzel felszabadítva buja tincseiket. Mondhatnánk gúnyosan, hogy ezek csupán teátrális jelenetetek, csak hogy ezzel jól becsapjuk magunkat. Hajunkkal játszani, vagy épp igazgatni azt, egyértelmű szexuális üzenettel bír: Vonzónak érzem magam, és csupán pillanatok műve, hogy te is annak láss! Sőt, zavarunkban is gyakran piszkáljuk a hajunkat, vagy épp eltakarjuk vele az arcunkat, már ha ez lehetséges. És itt elérkeztünk az első fontos célállomáshoz: a rövid hajú nő nem tud, és nem akar rejtőzködni. Ha rövid frizurát hordunk vállaljuk, hogy akadjon bármilyen kényes szituáció, nem tudunk elbújni a hajunk mögé. Épp ezért egy rövid hajú nő mindig erőt sugároz: Tessék ez vagyok én! Kicsit olyan ez, mint mikor smink nélkül mutatkozunk, mikor feltárjuk a puszta valóságot. Talán ez az elemi erő az, ami elrettenti a pasikat? Az evolúció során olyan viselkedési normák ágyazódtak belénk, amelyek gyökeres különbséget tesznek a férfi- és a női szerepek között. A férfi legyen erős és védelmező, a nő legyen gyenge és elesett. Egyes elméletek szerint a magassarkú cipőnek is hasonló a pszichológiája: a több centis sarkakon "botladozó" nő direkt üzenetet küld arról, hogy ő bizony védelemre szorul. A férfi meg persze ugrik erre, hiszen elemi ösztöne azt sugallja, hogy a nőt oltalmaznia kell, persze azért ne hagyjuk szó nélkül azt sem, hogy magas sarkakon a láb jóval hosszabbnak, így sokkal vonzóbban tűnik.

Elemi szexualitás

Ha már az evolúciónál és az ösztönöknél tartunk, álljunk is meg itt egy kicsit, hiszen a hosszú kontra rövid per ítélete valahol itt születik meg. Persze a hajas kérdés nem merül ki pusztán materiális tényekben, elég ha csak a bibliai Sámson történetére gondolunk, akinek ereje a hajában lakozott. A haj afféle összekötő kapocs isten és ember között. Egy kopasz fej láttán jogosan gondoljuk, hogy az illető teljesen elfordul a transzcendenciától, pusztán a saját erejére hagyatkozik. Az hosszú és ápolt haj évezredek óta az előkelőség egyik szimbóluma, jóllehet a rabszolgák is gyakran hordtak hosszú frizurát, hiszen uraik abban törölték meg kezeiket a lakomázás után. Vagy még egy példa: Mária Magdolna kibontott, hosszú fürtjeivel törölte tisztára Jézus poros lábait. Ezek után bizton állíthatjuk, hogy a párhuzam teljesen nyilvánvaló a hosszú haj és a szexualitás, illetve a nőiesség között. Persze a modernkor példákban bővelkedik: mindenki látott már olyan reklámot, vagy filmet amiben a nő azzal szabadítja fel magát, hogy kibontja a leszorított tincseit. Hányszor, de hányszor lőtték már le parfüm vagy sminkreklámban az oldalra dobott séró kliséjét? Tipikusan erre a képre épülő kampány volt a Dolce & Gabbana páros, The One névre keresztelt parfümjének fotósorozata: Gisele Bündchen csábosan néz a kamerába, közben mézszőke tincsei szexisen oldalra dobva keretezik az arcát. És ha már a dobálózásnál tartunk, vegyük sorra, hogy miért is szeretik hosszú tincseinket a pasik!

"De ugye még bele lehet túrni?"

A körülöttem lévő lányok sorra válnak meg a hosszú fürtöktől, viszont mindegyikük arról számol be, hogy szívszerelmeik mindig csak egyet kérnek: maradjon annyi haj, hogy bele lehessen túrni. Naná, hogy ez a mozdulat szexuális tartalommal bír, hiszen ez is afféle birtoklási vágy, na meg persze erőfölényét szimbolizál. Újfent filmes képkockák ugranak be, mikor a szegény elesett nő loboncát hátra húzza a pasi, ezzel a nő álla felemelkedik, és voilá: Szabad a csók! Többen említették még a szél és a női haj kapcsolatát, ergo baromi szexi, amikor a könnyű fuvallat enyhén átrendezi a sérót. Aztán ott van vizes haj példája, ami azon túl, hogy a tisztaságot szimbolizálja, még erotikus is. Tegyük a szívünkre a kezünket: hányszor libbentünk ki csuromvizes hajjal a fürdőből, mikor nálunk volt a pasi? Naná, hogy sokszor, hiszen a frissen mosott haj jó illatú, mindemellett a bőrünkre tapad, ami pedig szexi. Igazi aduász! Rengeteg férfit vonz a haját igazgató nő látványa, legyen szó feltűzésről vagy kibontásról. Ha a vállra omlik az a jó, ha előbújik a csupasz nyak, az a jó: mindenféleképp erotikus látvány. És így a vége felé, az lenne a helytálló, ha megszületne a végkövetkeztetés, miszerint a hosszú haj vadító, a hosszú haj szexi, a pasik is ezt imádják csak épp túl sok az olyan nő, aki rövid séróval is vérbeli nő. Hogy miért? Lehet, hogy a hosszú fürtök szexisek, de hogy az igazi csáberő nem pusztán a hajunkból fakad, annyi biztos.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások