Lélek

Ki kéne takarítani anyukám!

4742

A nyár elején készült egy számomra igen bizarr felmérés a GfK Hungária Piackutató Intézet által, melynek az elnevezése: Találd a NŐT! Megdöbbentem, hogy 2009-ben Európa közepén a nők legtöbbje még mindig úgy vélekedik, hogy a férfi keresse a pénzt, a nő gondoskodjon a családról, takarítson, főzzön. Az elemzés alapjául a reklámok, a fogyasztói szokások, életmódbeli attitűdök szolgáltak. A felmérésben résztvevő nők 71%-a vélekedett úgy, hogy a takarítás, a családról való gondoskodás az ő feladatuk. A magyar csajok közel fele mindennap főz, negyedük naponta takarít, és 25%-uk a takarításon és a főzésen kívül egyéb háztartási munkát is végez. Természetesen emellett legalább nyolc órát melóznak is, és gyereket nevelnek. Egyre inkább meg vagyok róla győződve, hogy a nők nem emberek, hanem ufonauták.

Számtalanszor beszélgettünk már ezen az oldalon is arról, hogy férfi és nő ideális esetben egyenjogú és nem csak jogaikban, hanem tevékenységi köreikben is. Sokatok egyetért azzal, hogy a pasik ugyanolyan módon vegyék ki a részüket a házimunkából, a gyermeknevelésből, mint nőtársaik. Na, igen ám, de míg egy csajnak súlyos lelki problémát tud okozni, ha nem mosogat el, és halmokban tornyosulnak a vasalni való ruhák, addig a pasik pont magasról tesznek rá, ha fut a lakás... persze csak míg egyedül élnek. Sajnos az sem ritka eset - igen, manapság -, hogy a férfi, a társ egy-két számon kérő szóval kérdőre is vonja a kedves feleséget, hogy miért is nincs épp tiszta inge, vagy épp mikor jön már haza a baráti csevejből, hiszen másnapra még nincsen kaja. 

Az előbb említett felmérés azt is kiderítette, hogy a magyar nők legnagyobb vágya, hogy megfeleljenek. Tehát feminizmus ide, egyenjogúság oda, ahhoz a társadalmi normához szinte minden nő szeretne ragaszkodni, hogy jó feleség, remekül teljesítő háziasszony és kiváló anya legyen. Biztosan világos számotokra, hogy nekem ezek a konvenciók a legirtózatosabbak, mégis én is hasonlóan érzek. Ha munka után elfoglaltságaim vannak, nem tudok haza sietni, ott elvégezni a teendőket - főzés, mosás, takarítás - akkor bizony nagyon rosszul tudom magam érezni, és ez nem másnak köszönhető, mint azoknak a társadalmi normáknak, amelyeket anyáink, nagyanyáink életstílusa hagyott ránk.

Sajnos a médiából sem özönlik más, mint az, hogy egy nőnek minden platformon tökéletes teljesítményt kell nyújtania. Egészségesen kell élni, főznie, okosan kell nevelnie a gyerekeket, jó barátnak és tökéletes szeretőnek kell lennie, hibátlan bőrrel és alakkal. Ha ezeket nem teljesítjük, akkor paff, máris lelki válsággal kell megküzdenünk és jöhet a terápia. Bevallom mindig is ódzkodtam a tökéletes nő szerepét felvenni, de tagadhatatlanul hatással vannak rám ezek az elvárások.

Nézzünk egy mindenkire ható konkrét példát, a reklámot! A koszmester oldalon egy kedvesnek egyáltalán nem nevezhető házimunkajáték található. A játékosok: apa, anya és a gyerek. Ébredés után apuka klottgatyában, anyuka már gumikesztyűvel a kezében indítja a napot. Sajnos egyértelműsíti a reklám, hogy a nő teendője elsősorban a baktérium mentes környezet megteremtése és semmiképpen nem a pihenés, közös fürdés a férjjel, esetleg játék a gyerekkel. Erről a kampányról valószínűleg egy szociológus tanulmányt tudna írni, a női-férfi szerepvállalásról, a gyereknevelésről, az otthon mibenlétéről. Érdemes megnézni, bár egy életre elmegy majd a kedvetek a Domestos termékek vásárlásától.

Az elmúlt egy hetet azzal töltöttem, hogy mindennap összeírtam, hogy milyen házimunkát kell adott nap elvégeznem. Természetesen a 10 %-át nem tudtam teljesíteni. Elfoglalt a modern nő? Hát hogyne! Vagy választhatom a patyolat tiszta pecót, egyedül barátok nélkül, mély depresszióban. Egyszerűen a napi nyolc-tíz órányi hivatalos munka után, ha társadalmi életet is szeretnék élni, képtelenség mindennap porszívózni, főzni, mosni, takarítani. Pedig kellene. És ez tényleg gyötrődést okoz.

Megtaláltam viszont a megoldást! Ha beárazom az általam elvégzett házimunkákat, és úgy fogom fel, mintha azt a pénzt megspóroltam volna, akkor sokkal könnyebben leszek. Tehát egy hét alatt a következőket kell biztosan elvégezni: naponta kell főzni, mosogatni és rendet teremteni a levetett ruhák, a szétdobált cuccok között. Három naponta biztos, hogy kell mosni, eztán pedig vasalni. Nagytakarítás heti egy, kisebb porszívózás heti két-három alakalommal. Egy hónapra levetítve, ha eladnám ezeket a munkákat, az megközelítőleg százötven ezer forintba kerülne. De tényleg annyira béna vagyok, hogy segítséget kell kérnem a háztartás ellátásában? Tényleg más sikálja a klozetomat és más mossa a padlómat, amit elvileg én is megtehetnék? Csajoknál ez komolyan hiúsági kérdéssé duzzadhat, de ha nem megy, hát nem megy, viszont a kosz se megy, úgyhogy rá kell szánnunk magunkat. Főleg, ha gyerek is van, pasi is van, vagy ha annyit dolgozunk, hogy képtelenség időt szakítani a lakásra. Az elején még kicsit kínos, de végülis üzletről beszélünk, nem megalázásról és nem saját szegénységi bizonyítványunkat írjuk alá ezzel, hanem belátjuk: az élet megváltozott.

Néhány hónapja olvastam egy amerikai kutatásról, amelyben azt a velős megállapítást tették az okosok, hogy a takarítás felizgatja a nőket szexuálisan. A felmérés szerint azok a csajok, akik hetente legalább tíz órát takarítanak, mindennap akarnak szexeskedni, mert állítólag mi takarítás közben arról ábrándozunk, hogy valaki elkapja a hátsónkat, miközben port törlünk. Ha a szex egyenes következménye a gyereknemzés, akkor viszont sántít az előző kutatási eredmény. A Brown University-n ugyanis pont azt a megállapítást tették a nagyokosok, hogy azoknál a pároknál, ahol a nő végzi a több házimunkát ritkább a gyermekáldás, mint akik fele-fele arányban osztoznak a takarítási, mosási, mosogatási teendőkön.

A legtöbbünk szerint az a legjobb, ha egyenlő arányú munkamegosztás van, végső esetben mindenki takarítsa el a maga piszkát. Te kellemetlenül érzed magad, ha valamire nincs időd? Talán még egy-két szúrós beszólást, célozgatást is el kell tűrnöd a veled együtt élőtől?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások