Divat

Fiatal magyar tehetségek #10

4722

Tari Zsófi, a MOME ötöd éves, animáció szakos hallgatója, imádja a filmezést, legfőképpen a filmekben szereplő design és látványvilág megalkotását. A mashKULTURE Juicy-től Noya mégsem ennek kapcsán kereste meg, hanem az egyedi tervezésű gyűrűi keltették fel az érdeklődését, amik valójában mégis csak összefüggésben állnak a filmezéssel, hiszen innen Szofita szenvedélye a gyűrűk iránt. Számára egy gyűrű készítése nem más, mint a filmes látványvilág megalkotásának legkisebb formája.

Honnan jött a gyűrűk ötlete?
Gyerekkorom óta vonzanak a hógömbök, és a miniatűr dolgok. A pszichés magyarázatát konkrétan nem tudom, talán az állandó idill iránti vonzalmam lehet megbújva emögött, valamint az elmúlástól való fokozott félelmem. Én nagyon szeretem minden emlékemet “tartósítani” és ez volt az első gyűrűm megalkotásánál is a célom, tudtam hogy örökre emlékezni fogok arra a pillanatra mikor készítettem, hogy milyen idő volt aznap, milyen volt az egész “életérzésem”. Ezt pusztán csak én láthatom a gyűrűimen át, de a megrendelőim újabb utat nyitottak előttem, volt aki konkrét emlékképpel jelentkezett, volt aki jegygyűrűt rendelt… Azóta tucatszámmal érkeznek a megrendelések, én úgy szoktam mondani hogy “egy lépéssel előttem halad a projekt”, hiszen még nincs kész a gyűrűim számára megálmodott weblapom (ez lesz ugyanis a diploma-projektem. Tele izgalmas fantáziavilág figurákkal, és interaktív alkalmazásokkal), pusztán a régi weblap által is sokan rám találnak.

Szofita ékszerei itt!

Véleményed szerint itthon van kereslet az egyedi tervezésű ékszerek iránt? Kiknek tervezed a gyűrűidet?
Szerencsére azon, hogy kinek tervezem őket, még nem kellett gondolkodnom, hiszen folyamatosan jönnek a jelentkezők, akik szívesen birtokolnának egyet. A legtöbb megrendelésem jelenleg Amerikából érkezik, de sok magyar rajongó is van, és természetesen a fiatal generáció rajong érte leginkább, és hát nyilván a lányok.
Minden eladott gyűrűmet regisztrálom egy általam készített térképen, így mindig tudni fogom, hogy melyik példány hol van, melyik országban, és ki a tulajdonosa.

Mi az ami inspirál egy-egy darab elkészítésénél? Személyre szabott darabokat is készítesz?
Legfőképpen az inspirál, mikor egy ember személyes emlékét formálhatom meg, vagy álmát a gyűrűmben, mert ezáltal segíthetek másoknak emlékeket őrizni. Nagyon foglalkoztatnak az emlékeink feldolgozására tett lehetőségeink, hogy ki hogyan viszonyul a jó és a rossz emlékeihez, mi az amit mondjuk az életünk végén majd valóban “maradandó” emlékként őrzünk, és fontosnak tartunk, ami egyfajta láthatatlan kincs mások számára, viszont számunkra lehet, hogy az egyik legmaradandóbb élményünk. Ezt szeretném a gyűrűim által elősegíteni, továbbítani, személyes, érzelmi üzeneteket közvetíteni.

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?
Igen, kaptam már díjakat, és büszke vagyok, hogy azon 10 tervező között lehettem akik idén májusban New Yorkban lehetőséget kaptak bemutatni munkáikat…de számomra a legnagyobb sikert eddig az jelentette, hogy a gyűrűim által lehetőségem nyílt személyesen is találkozni Audrey Tautou-val, aki a magyarországi látogatása során egyedi ajándékként kapott egy személyre szabott Szofita gyűrűt. Egy mosómedvét készítettem neki, mert engem a karaktere mindig is egy mosómedvére emlékeztetett. Beteges Amelie rajongó vagyok, így hát jó sokáig elbeszélgettünk, hiszen volt pár kérdésem. Ő pedig nagyon örült, aznap az én gyűrűmben vacsorázott.

Ha valaki szeretne magának egy általad készített gyűrűt, az hova menjen/mit csináljon?
Pusztán küldjön nekem egy emailt (szofita@gmail.com), vagy beszéljen velem személyesen.

Hol látod magad pár év múlva?
Szomorú vagyok, hogy ez az utolsó évem a MOME -n, kicsit hamar elröppent négy év. A diploma után szeretnék pár évet külföldön tölteni, és mindenképp szeretnék még tanulni, mert nemcsak az animáció terén érzek még magamban csillapíthatatlan tudás-szomjat. Érdekel a marketing, a brandépítés, de szívesen tanulnék még a filmes területen is.
Természetesen szeretném, hogy évek múlva konkrét márka lehessen az ékszereimből. Ennek eléréséért dolgozni fogok.

Köszi, mashKULTURE Juicy!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások