Közösség

A szegények albuma

4716

Évről évre nyomon követhetjük, hogy kik a leggazdagabbak Magyarországon. Arról azonban alig van információnk, hogy kik vannak a legnehezebb helyzetben körülöttünk. De lehet-e egyáltalán rangsorolni a szegénységet? Az anyagi nélkülözés mellett milyen hiányok lehetnek legalább olyan súlyosak, mint a pénztelenség? Mennyire vannak távol tőlünk a legszegényebbek? Érdemes-e tenni értük valamit, vagy legalább bepillantani az életükbe? Hasonló kérdésekre kaphatunk választ a Kurt Lewin Alapítvány szeptember 19-én megjelenő „100 legszegényebb” című kiadványában, mely díjnyertes fotósok és újságírók munkáin keresztül nyújt betekintést a jelenlegi hazai szegénység sokarcú valóságába.  

„A pénztelenség relatív fogalom, és a látszat néha csalóka. Sokszor nem az a legszegényebb, akinek düledező viskója már messziről sugározza a hiányt… Paradox módon mára a legszegényebbek laknak a legdrágábban fenntartható lakásokban.” – olvasható a kiadványban, melynek készítői 100 színes fotóval, objektív információkkal és személyes történetek közvetítésével, újszerű megközelítésben ábrázolják a legszegényebbek életét. Amikor szegényekről esik szó, legtöbbször sokk, sajnálkozás, tehetetlenség és elzárkózás következik. Pedig mint más területeken, itt is lehet humorral, jó példákkal találkozni.

„Fontos, hogy a szegényekre ne problémagócként, hanem hozzánk hasonló emberekként tekintsünk, és tájékozódjunk helyzetük, igényeik, lehetőségeik felől. Ha tudomást veszünk a körülöttünk élő éhezőkről, idősekről, fogyatékosokról, rabokról, hajléktalanokról – már tettünk valamit.” – állítja Hajós András, a kiadvány ötletgazdája.

A kiadvány bemutatójára és a hozzá kapcsolódó kiállítás megnyitójára szeptember 19-én kerül sor a Gödör Klubban. 19-től a „100 legszegényebb” könyvesboltokban, lapkereskedésekben egyaránt megvásárolható, valamint a www.100legszegenyebb.hu weblapon is megrendelhető.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások