Közösség

Bloggerekből véleményvezérek

4712

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ma már szinte bárki építhet médiabirodalmat, nem kell hozzá más, csak internet hozzáférés, tehetség, na meg egy jó nagy adag szerencse. A web.2 térhódítása mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy egyszerű felhasználóból váljon világhírű véleményvezérré. Rajtunk áll, hogy megcsináljuk-e a szerencsénket az online térben vagy csak csendesen szemléljük a hihetetlen sikernek örvendő bloggereket. Hogy kik ők? Íme a a dobogósok.

1. Perez Hilton

Muszáj egy személyes történettel kezdenem, mert igen sokat elárul az említett fiatalember népszerűségéről. Épp a diplomamunkámat védtem, (amit egyébként a bulvár térhódításáról írtam) amikor elérkeztem ahhoz a diához, amin Perez Hilton, polgári nevén Mario Lavandeira mosolygott délcegen. A vizsgáztató bizottság tizedmásodperc alatt sustorogni kezdett, hogy vajon ki lehet ez a zöld hajú, enyhén szólva bizarr külsejű pasi, míg államvizsgázó társaim ismerősen mosolyogtak: Ő az, Perez Hilton. Ebből már nem nehéz leszűrni, hogy bár bizottság neves tanárokat tömörített, tőlük valahogy mégis távol áll az online bulvár ezen platformja. Naná, hiszen Perez szabados írásmódjával, idióta stílusával és bicskanyitogató beszólásaival nem épp az újságíró szakma nagy öregeit célozza meg. Na, de akkor kiket? Azt a napi nyolc millió felhasználót, akik időről időre visszatérnek a mindig naprakész oldalra. A másságát nyíltan vállaló latin-amerikai srác néhány év alatt elérte, hogy a legnagyobb hírességek és a legmenőbb designerek keressék a társaságát, és ezzel felkapaszkodott a legbefolyásosabb bloggerek listájának első helyére.

2. Michael Arrington

A harminckilenc éves tech-blogger az egyik legbefolyásosabb blog megalapítója. Lehet, hogy a high-tech iránt kevésbé fogékonyak számára nem cseng ismerősen a név, de annyi biztos, hogy akit kicsit is foglalkoztat a kütyük innovációja ő bőszen lesi az oldalt. A közgazdász végzettségű pasas viszonylag korán felismerte, hogy a technikai fejlődés sosem látott méreteket öltött, így érdemes internetes naplón keresztül pörgetni az infókat. Naprakész postjaival elérte, hogy azok, akik érdeklődnek az internet és a technológia iránt, biztosan visszalátogattak hozzá. Hogy hol tart ma? A legutóbbi felmérés szerint a Tech Crunch 3 337 000 RSS feed-del büszkélkedhet, sőt havonta tizenkétezer dollárt zsebel be, pusztán a reklámozóktól.

3. Kevin Rose

Listánk harmadik helyén szintén egy ifjú titán áll a maga harminckét évével: Kevin Rose a híres neves digg.com megalapítója. A srác nem kis kurázsival rendelkezik, hiszen úgy tett szert óriási befolyásra, hogy gyakorlatilag nem csinált semmit, csak egy felületet, ahol a felhasználók megoszthatják egymással a legfrissebb, legszórakoztatóbb linkeket. Bár a srácot kivágták az egyetemről, ahol műszaki tanulmányokat folytatott, mégsem fordult el a technológiától. Az oldal elindításához jelzáloggal terhelte a házát, majd hatezer dollár induló tőkéből kezdte el a "diggelést". Bár a párkapcsolata ráment az online térhódításra, ma már bőven szerencsés embernek mondhatja magát, hiszen tévéshow-kban szerepel és egyre nevesebb befektetőket gyűjt az oldalához. Úgy tűnik, hogy a pénzcsatorna a közeljövőben nem apad ki, hiszen a digg.com harmincötmillió felhasználót tudhat magának, és ez a szám egyre csak növekszik. A kölyökképű pasas szerényen pózolt a 2006-os Business Week címlapján, amin ez állt: Hogyan szerzett tizennyolc hónap alatt hatvan millió dollárt ez a srác? Hát így: felismerte a piaci rést, amit aztán jól be is tömött.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások