Közösség

Készítsünk játékot!

4656

Bár sajnos messze vagyok még  az anyaságtól, így igazán nincs okom arra, hogy már most azon törjem a fejem, miként fogom csemetéinket lekötni, ha unatkozni kezdenének… Viszont imádok játszani, s szeretném megőrizni, majd később hasznosítani gyerekkorom kedvenc unaloműzőit. Hisz annyi saját kezűleg is elkészíthető játék lehetőség van a tv helyett! Ezekből gyűjtöttem egy csokorra valót.

Szerettétek a bábszínházat kicsi korotokban? Milyen könnyű otthon is előadást rendezni a családnak a gyerekekkel! Papírból elkészíteni a színpadot, a hátteret, a kellékeket, de akár a szereplőket is, akiket hurkapálcára lehet felragasztani… vagy zokniból elkészíteni őket, gombszemet, szájat varrni rájuk és már mehet is fel a függöny!

Nagymamámnál a negyedik emeleten melegen sütötte a folyosó kövét a nap, imádtunk azon mezítláb mászkálni. Hát még felmosni, pacsálni a vizet forró nyári délutánokon. Így jött egy nap az ötlet, pecázzunk! Mint a vándor vidámparkokban. A horgászbot hurkapálcából, cérnából és gémkapocsból készült, a halacskák pedig papírból. Igaz, hogy csak egy napig lehetett őket horgászni, de másnap új halakat készíthettünk.

A különféle autós, mesefigurás kártyák megtalálhatóak minden gyerek kedvencei közt. (Mi legutóbb villamososat vettünk:-) Rajzolhatnak, vagdoshatnak szülői felügyelet mellett a kisebbek is. Lehet velük memóriajátékot játszani, de akár a hagyományos, „melyik adat nagyobb?” is lekötheti a gyerkőcöket, ha ilyesmit is ráírunk.

Társasjátékot készíteni sem nehéz, mégis, mennyivel különlegesebb a saját gyártású a boltban kaphatónál? Annyiféle szabályt és pályát taláhatnak ki a gyerekek, amennyit csak akarnak, kocka és bábu úgyis mindig van otthon. Ha mégsem, hát azt is készíthetünk házilag, akár…

... só-liszt gyurmából! Abban aztán bármelyik gyerek kiélheti kreativitását. Szerettem zöldségest játszani, nincs is jobb, mint saját kézzel gyúrt körtét eladni! Akkoriban nem bíbelődtem pingálással, pedig ételfestékkel sokkal eredetibbé varázsolhatóak lennének a portékák…

A dobozok végtelen lehetőséget rejtenek magukban. Nagyon jól elszórakoztam azon, mikor még hatalmasak voltak a mobiltelefonok, hogy én is készítettem magamnak: 2 dl-es gyümölcsleves dobozt becsomagoltam fehér papírba, és kijelzőt meg gombokat rajzoltam rá. Szívószál volt az antennája, sőt, még lehajtható flip-et is kapott… A Milka szívecskés csokidobozból remek laptop-ot lehetett készíteni, a műanyag tálcán, mint a valódi klaviatúrán kopogtattam ujjaim. Na és a játék autóknak milyen tágas garázst lehet akár tejesdobozból varázsolni! És a magasabb, nem túl széles üdítős dobozokból tornyot, felhőkarcolót felhúzni a kisautók városába…

Szerintem mindannyian „építettünk” sátrat, bunkert az asztalra vetett pokrócból, ahová jelszó nélkül tilos volt a belépés. Én közben mindig kis házikóról álmodoztam. Manapság nagyon sokfélét lehet vásárolni, de én mégis inkább hatalmas kartondobozból vágnék ki ajtót, ablakot és festeném össze a kicsikkel, hogy aztán odabent kedvükre elrejtőzhessenek. Itt az ősz, az iroda előtti gesztenyefák hamarosan hullatni kezdik termésüket. Emlékeztek még, milyen jó móka volt gesztenyét fúrni-faragni, hurkapálcával emberkét készíteni belőle? Színes leveleket gyűjteni és képet készíteni belőlük?

Nektek milyen kedves játék emléketek van gyerekkorotokból, melyet a saját bogyókáitokkal újra élhettek (majd)?


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások