Étel+Ital

Juli borozik

4664

Ha ősz akkor szőlő, ha szőlő, akkor bor. Én inkább boros vagyok, mint sörös, vagy rövidet fogyasztó, szóval rajongok a jó borokért. Mivel híres borvidéken nőttem fel, és az őseim tükék voltak, ez talán nem is olyan meglepő. A vidék ahonnan származom, ma már a híres Villányi borút szerves része - a Mecsek lankái is közéjük tartozik -, valamint a tüke kifejezés azt takarja, hogy felmenőimnek volt saját szőlője, szőlőtőkéje a Mecseken. Hivatalosan: "Tükének nevezték hajdan Pécs környékén a szőlőtőkét. A kifejezés azonban Pécsett ennél többet és mást is jelent. Pécsi tüke az, akinek kötődése van a városhoz - kötődés lehet, ha valaki itt született, pécsiek az ősei, vagy akit ideköt a munkája, tevékenysége." Tehát kicsit lazább már a meghatározás, mint korábban, de mindenképpen hatással volt származásom a bor megkedvelésére.

Mi ez? Bor

Bort gyümölcsből lehet készíteni, nem csak szőlőből, hanem például almából, meggyből is, sőt mézből is készülnek borok. Az első kancsó bor Mezopotámiában került az asztalra, innen indult világhódító útjára, legkésőbb Ausztráliába - amely már szintén hírhedt bortermelő országgá lett - és Új-Zélandra került. Bort viszonylag egyszerű készíteni: a leszüretelt szőlőszemeket összetörjük, kipréseljük a levét, ezt élesztőgombák társaságában megerjesztjük, leszűrjük, és kész. Persze az igazán jó borok, hosszú-hosszú éveken át nemesednek.

Asztalnál

A borfogyasztásnak meg kell adni a módját! Soha nem iszom műanyagpohárból tisztán bort, akkor legyen inkább fröccs, aminél még a sör sem jobb frissítő a nyári melegben. Ha már sör, akkor egészen közeli tapasztalatomat hadd osszam meg: míg a bortól való berúgásnak sosem lesz róka komázás a vége, a sör eléggé sárkányossá tudja tenni azt a bizonyos rókát! A borozásnak meg kell adni a módját, az már-már szertartás. 

Vörös és fehér

A rosé szóba sem jöhet, sőt sokáig elképzelhetetlennek tartottam a fehér bort is a számban. A bor nekem sokáig a vöröset jelentette, mivel Szekszárdtól Villányig ez a fajta szőlő, ami dívik. Aztán Budapestre költözve, közelebb kerülve a Tokaji borvidékhez, azért örömömet leltem jó párszor a fehér borok zamataival a számban. Vaskos könyvet lehetne teleírni, ha minden információt, kulturális kötődést, fajtát, típust, készítési és érlelési módszert szeretnék leírni a borról. Ezzel nem is próbálkozom! Megtették helyettem mások, ki jobban, ki kevésbé értő módon. Mindenesetre egy rövid áttekintést adok, hátha friss információkra akadtok soraim között. Persze az elsődleges célom, hogy rábírjalak benneteket, szeressétek a borokat!

Ha szerelem van

Rengeteg olyan szépirodalmi alkotás készült, melyben a bor, mint vágykeltő volt jelen. Nem is kérdés, ha igazán nagy szerelemről van szó, akkor vörösbor van a pohárban. Száraz Pinot Noir. Burgundi vörös. Mifelénk, mármint Pécstől még délebbre, nagyon jó fajta szőlő terem ebből a fajtából, sőt életemben először Pinot Noir-t ittam. Talán ezért is volt elképzelhetetlen számomra sokáig a fehérbor jósága.

Tehát fehér

Végül az életemben a szerelemhez köthető a fehér bor is. Akkoriban kezdtem megbarátkozni vele, amikor legutóbb szerelembe estem, egy nagyon édes, nagyon sűrű és telt Tokaji szamorodni vett le a lábamról. Desszertbor a legjavából. Nem is tudom, hogy ittam-e azóta olyan fehérbort, ami azt az első érzést überelni tudta volna.

Bortúra

Elindulhatunk északnak vagy épp délnek, Magyarországon egy valami biztosan nem hiányzik, a jó bor. Szerencsére a termővidékek olyan bájjal vannak megáldva, hogy igazi feltöltődést jelenthet az embernek, ha ellátogat mondjuk a Villányi-hegységbe, Tokajba, környékére vagy épp a Soproni borvidékre. Soha nem felejtem el azt a szeptember végi hétvégét, amikor tök véletlenül összefutottam a városi buszon (Pécsett) egy éppen csak félismerős baráti társasággal, akik épp a vasútállomásra indultak, hogy eljussanak Villányba, ott borozzanak, majd hazamenjenek. Egyetlen szavukba telt csak - "Jössz?" - és minden aznapi tervemet sutba dobtam, irány Villány! Balzsamos napmeleg, még zöld fű, de már színes falevelek és szőlő, bor, egyszerű emberek.

Gasztronómia

Köztudott, hogy a királyi lakomákra a koronát a bor teszi fel. Józan paraszti ésszel a következőt gondoljuk: vörös húsokhoz vörös borok, szárnyasokhoz a gyümölcsös, fehérek, desszerthez a muskotályos. Hogy is van ez kicsit szofisztikáltabban? Fontos, hogy ebben ne tévedjünk! Bort választani az ételhez izgalmas feladat, bizony könnyű mellé nyúlni. Lássuk, mely ételeket koronáznak meg a különféle borok! Kék oportó: szárnyas és marhasültekhez, borjúpaprikáshoz, halászléhez, a Kadarka a borjú- és bárányhúsokhoz, halászléhez, gulyáshoz, paprikásokhoz, makarónihoz, spagettihez illik. Kékfrankos: sült disznó- és marhahúsokhoz, paprikásokhoz, vadpecsenyékhez, márvány sajthoz. A Cabarnet Franc: vadételekhez, belsőségekkel készült ételekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz. A gyönyörű nevű Cabernet Sauvignon a frissen sütött marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, gombás ételekhez, kemény és kék penészes sajtokhoz kiváló. Remekül illik a Merlot a meleg sonkához, pácolt liba-kacsa ételekhez, füstölt nyelvhez, és az ementáli sajthoz. A rosék és sillerek csoportját kínáljuk főtt-párolt sertéshúsokhoz, hideg sültekhez, felvágottakhoz, zöldség- és krémlevesekhez, kecskesajthoz. Chardonnay-t a szárnyas sültekhez, malacsülthöz, sült- vagy rántott halakhoz, Pannon sajthoz. Barrique bora jól illeszthető a füstölt sajtokhoz is. Hárslevelűt igyunk a tartalmas levesek mellé, szárnyas vadak és borjúhúsok után, pástétomokhoz, gyümölcsös desszertekhez is kóstolgathatjuk. Az Olaszrizling szendvicsekhez, hideg sültekhez, kocsonyához, halászléhez, borjúból készült ételekhez, camembert és brie típusú sajtokhoz lehet remek. A Rajnai rizling kiváló aperitifnek, tartalmas levesekhez, töltött káposztához, pörköltekhez, hideg sültekhez, trappista, óvári, camembert sajtokhoz. Maradt a Traimini, amit fehér húsú szárnyasokhoz, libamájhoz, sült halakhoz, gyümölcsös körítésű sertés- és borjúételekhez, desszertekhez fogyasszunk. Ha szeretnétek rájönni, hogy mi a titok a ételek kísérőjének a kiválasztásakor, akkor ajánlom, olvassatok utána bármelyik szakmailag is elismert oldalon!

Hanyas vagy?

Amennyiben borozunk, akkor fontos az évjárat, hiszen nem minden évben van egyenlő mennyiségű csapadék, ugyanolyan intenzitású napsütés, és szerencsére természeti átkok sem minden évben sújtják a bortermelő vidékeket. A Villányi borvidéken nagyon jó évjárat volt:1981, 1987, 1988, 1991, 1992, 1994, 1996, 1998, ha ezekből az évekből választunk bort félig nyert ügyünk van, viszont vannak ennél jobb évek a borokra nézve! Kitűnő évjáratként jelzik a következőket: 1983, 1986, 1993, 1995, 1997, 1999 és a 2000 évjáratok borait a Villányi borvidéken.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások