Test

Ne nassolj, köss!

4649

Nagymamám lényéhez hozzátartozott a kötőtűk ütemes koccanása, mint ahogy a gombolyagos zacskó látványa és a számomra értelmezhetetlen rendszer szerint ujjakra csavart fonalak kuszasága is. Kötött és kötött és kötött. Vagy rejtvényt fejtett. Érdekes egyébként, hogy a nyugdíjasok, úgy értem a tényleg, és nem papíron nyugdíjasok, egész nap csak ütik el az időt mindenféle, valójában teljesen felesleges tevékenységgel. Nevezett nagymamám például a kötés és a rejtvények mellett többnyire pasziánszozott vagy olvasott. Özvegy volt, így férjét sem szekálhatta, s a patikába se járt naponta traccspartira. Olyan furcsa ez, nem? Hogy csak morzsolod az időt az ujjaid között közelítve az utolsó perchez.

Na, de kanyarodjunk vissza vidámabb vizekre, s kezdjünk el kötni. Persze csak akkor, ha mániákus nassolók vagyunk. Az Eating and Weight Disorders magazinban ugyanis érdekes tanulmány jelent meg azon cselekvésekről, amik pótolhatják a kényszeres evés nyújtotta örömöket, és ezek között szerepel ez a nagymamás ténykedés is. A ritmikus mozgás és az ütemes koccanások kellemesen elringatják az embert, s ez állítólag ugyanolyan hatással bír elménkre, mint a rágás.

Kísérletet is végeztek olyan emberek bevonásával, akik a nassolást és az ebből fakadó súlygyarapodást, s általában az ételhez és a testükhöz való viszonyt az átlagnál tragikusabbnak élik meg. A teszt során megtanították őket a kötés fortélyaira, majd azt kérték tőlük, gyakoroljanak rendszeresen. Az alanyok egytől egyig pozitív változásokról számoltak be, mint például arról, hogy általában nyugodtabbak, kevésbé feszültek, s nem stresszelik magukat a kajálás témával. Kiváltképp akkor nem, amikor kötnek. Ami nehéz is, hisz ha szemünket és agyunkat egy ilyen monoton, ám mégis összetett tevékenységgel kötjük le, nem nagyon marad szabad kapacitásunk az önmarcangolásra. Mindezek mellett a kötés még sikerélményt is ad, ha elkészülünk egy-egy darabbal.

Tény, hogy nem megszokott látvány egy fiatal lány kötőtűkkel a kezében - bár egy barátnőm a könyvtárban rendszeresen kötögetett -, de nem is muszáj ezt a pótcselekvést választanunk, ha le akarunk szokni a nassolásról. A szakik azt javasolják, hogy bármilyen vizuális ingerekkel dolgozó elfoglaltság - kirakós, festegetés, számítógépes játék - segít elűzni a kényszerevést.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások