Szépség

Angyal leszel vagy démon?

4634

Bár a szezonális kollekciók bemutatása után legtöbbször a kifutókon felvonult összeállításokkal foglalkozunk, ez nem jelenti azt, hogy a világ legjobb sminkesei által készített make up-ok kevésbé lennének fontosak, mint a divattervezők kreációi. A ruhákhoz hasonlóan a sminktrendek is szezonálisan változnak, épp ezért egy csokorba gyűjtöttük a 2009-es Ready to wear kollekciók legszebb és legjellemzőbb make up-jait.

Natúr szépség

Úgy tűnik, a smink nélküli hatás sosem megy ki a divatból, hiszen az idei szezonban is visszatérő elem a teljesen natúrra pingált arc. Első benyomásként úgy tűnik, hogy a modellek nem viselnek semmiféle make up-ot - ez persze nem igaz, hiszen a trend egyik fő jellemzője a tökéletesre alapozott arc. A hatás többféleképp variálhatjuk: a teljesen natúr megoldásnál semmit sem hangsúlyozunk, úgy, mint ahogy a Givenchy sminkesei is tették. Ha mégis szeretnénk, hogy a sminkünk ne keltsen teljesen egyszerű hatást, bátran játsszunk a föld színeivel, amiket érdemes a szemhéjon és az arccsonton alkalmazni, ahogy azt Rag & Bone modelljein láthatjuk. Ehhez a sminkhez szükséged lesz egy jól fedő alapozóra, amit a körültekintő felvitel után púderrel fixálsz. Figyelem, a púder mindig legyen átlátszó, hiszen ha jó minőségű alapozóval dolgozunk, már semmi szükségünk színezett púderre. Ez a végső réteg csupán a smink rögzítését szolgálja. Szemöldökünket formázzuk színtelen zselével, majd némi bronzos púder a szemhéjakra, enyhe barackos pír az arcra, végül egy réteg ajakápoló, és kész. A natúr smink úgy kölcsönöz üde külsőt, hogy közben nem tűnünk túlsminkeltnek, épp ezért nappalra tökéletes választás.

Klikk!

Bronzos csillogás

A bronzos smink csupán egy lépésnyire van a natúr külsőtől, hiszen ennek a technikának sem az a célja, hogy az arc több pontjára is hangsúlyt helyezzen. Az idei szezonban a mestersminkesek előszeretettel használtak bronzos csillogású szemhéjpúdereket, ami a kék szemű lányok esetében különösen okos megoldás, hiszen a bronzos barna remekül illik a kékes árnyalatú szemhez. Az összkép attól függően lesz hangsúlyos, hogy a szem melyik részén használjuk a természetes színeket: alapesetben csupán a szemhéjra kerül az árnyalat, a drámai hatás érdekében azonban érdemes az alsó pillák vonalába is felvinni némi festéket. Persze ez a megoldás is az alapozással kezdődik, sőt, lényeges, hogy a szemhéjunkat is körültekintően alapozzuk, hiszen így kevésbé pereg le róla a felvitt pigment. Pirosítónak barackos árnyalatot válasszunk, világos szem esetén pedig maradjunk a barna szempillaspirálnál. Ha a Prada modellekéhez hasonló, drasztikusabb bronzos szemet szeretnénk, vizes aplikátorral vigyük fel a festéket, de jobb ha ezt a megoldást csak este alkalmazzuk, hiszen a kapott összkép nem éppen nappali viselet. Az ajkakat továbbra sem hangsúlyozzuk, csupán némi ajakápolót használunk, mert hiába a tökéletesen bronzos szem, ha a szánk visszataszítóan cserepes.

Klikk!

Vörös és társai

A piros rúzs használatára bizony meg kell érni, hiszen nem elég tökéletesen felvinni a kiválasztott színt, a hatás attól függ, hogy tudjuk-e viselni. Az idei szezonban több tervező is visszatért az igazi femme fatale-ok kedvenc kellékéhez, a vörös rúzshoz, hiszen Armani, Gucci, Lanvin és a Christian Lacroix modelljei is ezt a színt viselték ajkaikon. A tűzpirostól kezdve a cseresznyés árnyalaton át egészen a bordóig terjed az idei ősz rúzs-skálája, így mindenki megtalálhatja a hozzá és az az alkalomhoz leginkább passzoló színt. Na igen, az alkalom - ez az, amiről sosem szabad megfeledkeznünk, mikor rányúlunk a vörös rúzsra, hiszen a feltűnő színt nappal nehéz úgy viselni, hogy ne tűnjünk kirívónak, idiótának vagy szimplán közönségesnek. Ha mégsem tudunk lemondani kedvenc pirosas árnyalatú rúzsunkról, akkor napközben válasszunk gyümölcsös, világosabb, lazább textúrájú terméket. Estére viszont bátran jöhet a mélyebb tónusú kence, persze csak akkor, ha már megtanultuk körültekintően felvinni azt. Első találkozásunk a vörös rúzzsal mindig szabályokkal teli, hiszen nem mindegy, hogy milyen alkalomra, milyen árnyalatot, milyen technikával és milyen smink mellé használunk. Az egyik legfontosabb alapszabály: ha a piros ajkak mellett döntünk, akkor a szemeinket nem hangsúlyozhatjuk! Úgy tűnik, hogy az idei szezon sminkmesterei alaposan szakítottak ezzel a szabállyal, hiszen a Gucci lányok szemeit bronzos árnyalatokkal, míg ajkaikat vöröses tónusokkal emelték ki. Ez a smink a bronzos és a vörös trendek fúziója, de hiába számít nagyon divatosnak, nem árt ha otthon próbálkozunk egy kicsit mielőtt éles bevetésre indulnánk. Természetesen a klasszikus vörös rúzs és fekete tus párosítás sem maradhat le a palettáról: ez a smink méltó kiegészítője a kis fekete ruhának, na meg persze a tűsarkúnak.

Klikk!

Démoni fekete

Ha választanunk kellene, hogy melyik az a sminkcucc, amiről semmilyen körülmények között sem mondanánk le, többségünk minden bizonnyal a szempillaspirál mellett voksolna. A dús fekete pillákat persze még lehet fokozni, méghozzá kellő mennyiségű szürkés árnyékolóval, szemceruzával és szemhéjtussal. Így tettek Marc Jacobs és Versace sminkesei is, akik gyönyörű füstös szemeket festettek a modelleknek. Ez az a technika, amit bátran ajánlhatunk kezdőknek is, hiszen nem baj ha maszatolunk, ha kicsúszunk a vonalból, sőt minél hektikusabb a satír, annál jobb. Hogy mire van szükségünk? Az alapkellékeken túl (alapozó, spirál, szemceruza) sötét árnyalatú szemhéjpúderre, de még jobb ha éjkék és ezüstös pigmentet választunk, hiszen e kettőnek az összehatása igazán lehengerlő, elég ha csak ránézünk Versace lányaira. A hatás attól függően lesz merész, hogy hova visszük fel a festéket, illetve hogy mekkora dózisban. Alapmegoldásként tegyünk némi világos csillámot a belső szemzugba, majd három különböző sötét árnyékolóval emeljük ki a szemünket: a szemhéj külső felére kerül a legsötétebb árnyalat, majd a belső szemzug felé haladva világosítunk. Ha szemhéjunk mozgó részében bátran dolgozzuk el a fekete pigmentet, a végeredményen magunk is meglepődünk majd: démoni tekintetű glam lady-k leszünk. Az igazi drámai hatáshoz a belső szemzugban is használhatunk sötét színeket, de ez esetben ne feledkezzünk meg rendszeresen ellenőrizni a sminket, hiszen ez az a terület, amin még a legjobb textúrájú festék is nehezen tapad meg. Könnyítésként használjunk szemhéjalapozót, majd erre árnyékoljunk, befejezésképp pedig natúr színű szájfénnyel tegyük vizes hatásúvá ajkainkat.

Klikk!

Extrém angyalok

Bár a báli szezon még nagyon messze van, Dior és John Galliano sminkesei mégis igazi farsangi make up-okat varázsoltak a modellek arcára. Jóllehet Galliano mindig is az extrém ruháiról volt híres, így érthetőek ezek a rendhagyó sminkek, amiknek elkészítéséhez nem árt, ha gyakorlottak vagyunk az arcfestés terén. Na meg az sem mellékes, hogy milyen kellékek állnak rendelkezésünkre. Ezen sminknek az extrémen hosszú műszempilla az alapja, ehhez társul a feltűnő színű szemhéjpúder és persze a csücsörire kanyarintott száj. A kellően drámai összképhez itt is elengedhetetlen a tökéletesre alapozott arcbőr, sőt, a szánkat se felejtsük ki az előkészítésből, hiszen a láthatatlanra maszkolt szájból megannyi formát kreálhatunk. Extrém hatás ide vagy oda, fontos, hogy a pirosító és a szemhéjpúder színei harmonizáljanak egymással: földszínű szemhéjpúderhez narancsos árnyalatú, míg a matt színű szemhéjhoz rózsás pofi illik.

Klikk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások