Test

Használjuk kreatívan a méhlepényt!

4620

Tudjuk, hogy az állatok nagy része szülés után alaposan belakmározik a méhlepényből, s hallottuk bizonyára már azt is, hogy olykor-olykor emberek is erre adják a fejüket. Ha máshonnan nem, hát pár évvel ezelőtt szembesülhettünk a ténnyel, mikor Tom Cruise a világ nyilvánossága előtt esküdözött, ő bizony nem csak a placentát, de a köldökzsinórt is felfalja majdan. Később ugyan visszakozott, de a témát a címlapokra küldte, jó magas labdát adva ezzel minden borzadni és gusztustalanozni vágyónak.

Frissen sütve vagy kapszulában

Persze a pfújoláson kívül lehet pro és kontra vitatkozni a témáról. Elmondhatjuk például, hogy a méhlepény elfogyasztása különféle pozitív hatásokkal bír a női szervezetre - így családilag fogyasztani fölösleges. Ezek között említik magas tápanyagtartalmát, s azon anyagok sokaságát, amik segítenek a méh tisztulásában és összehúzódásában, a tejtermelés beindulásában, s emlegetik sokszor a benne található oxitocint is, ami a szülés utáni lelkiállapoton, az esetlegesen kialakuló depressziós hullámokon oldhat. Az ellenzők ilyenkor elmondják, valóban sok minden igaz a fenti állítások közül, de az állatokkal ellentétben az emberek többnyire megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot képesek magukhoz venni a szülés környékén, így értelmét veszíti a placentára mint tápanyagforrásra tekinteni.

http://l.yimg.com/a/i/us/shine/parenting/placenta1.jpg

Mindazonáltal betegek bizonyára nem leszünk tőle, mivel saját testünk termékét fogyasztjuk, így ha fontosnak érezzük, s a szokatlan látvány és állag nem tántorít el bennünket, akár el is fogyaszthatjuk azt. Nem kell sokáig böngészni a neten, hogy ízletes recepteket is találjunk a feldolgozásra, s a hivatalos megfogalmazások szerint kannibalizmusnak sem minősül a tevékenység. Aki feltételezett jótékony hatásait a szülés után azonban nem egyszer, hanem hosszasan szeretné élvezni, kitűnő megoldásra lelhet abban a csomagban, aminek segítségével a feleslegessé vált méhlepényt kapszulákká transzformálhatja. A csomag ára hetvenöt dollár, és minden szükséges kelléket és instrukciót tartalmaz, még a napsugárzástól védő tárolóedényt is.

Kertészeknek

Ennél azért jóval elterjedtebb a méhlepény egyéb felhasználási módja, ami a nálunk is gyakori faültetési szokást veszi alapul, csak a baba érkezésének tiszteletére ültetett csemete alá a placentát is elhelyezik. Széles körben gyakorolják ezt Ausztráliában, Új-Zélandon, Hawaiion vagy éppen Malajziában, sokszor a kórház maga teszi fel a kérdést a nőnek, óhajtja-e hazaszállítmányozni a funkcióját vesztett szervet. Maori nyelven egy ember otthonát ugyanaz a szó jelöli, mint magát a méhlepényt, ezzel is jelezvén, az ember ott van otthon, ahol az egykor őt tápláló szervből egy másik élőlény hajtott ki. A méhlepényt sok helyen nem szívesen adják oda az embernek, ha ilyen igényünk van, azt feltétlenül jeleznünk kell, s a rosszalló pillantásokra is jó, ha felkészülünk.

Önkifejezőknek

A méhlepényt elfogadó és annak misztikusságát megőrizni kívánók arra is rájöttek, nem csak a fenti lehetőségek rejlenek ebben a különleges képződményben. Ismert az úgynevezett placenta art is, ami nem takar mást, mint a méhlepény segítségével készült kreatív alkotásokat, festményeket. A lepény lenyomatát mindenki egyéni formában bontakoztatja ki saját kézügyességével és módszereivel, a képekben egy közös van: legfontosabb kellékük és legmeghatározóbb vizuális elemük maga a méhlepény és annak papíron/vásznon hagyott nyoma.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások