Közösség

Kredit, index, liter vodka húzóra

4561

Néhány hete kihirdették az idei felvételi ponthatárokat. Felsőoktatási intézményenként változtak az ominózus pontszámok, idén is voltak slágerszakok, túljelentkezések, na meg pánikoló kamaszok, akik rettegtek, hogy mi lesz, ha nem sikerül a felvételi. Persze ezen is lehet agonizálni, de a helyzetünk akkor sem könnyebb, ha sikerrel besorolást nyertünk az áhított egyetemre vagy főiskolára. Felsőoktatási szűzességünk elveszítéséről szóló írásunk következik. Gólyáknak kinyomtatni és zsebben hordani kötelező.

Elhelyezés koedukált szobákban

Kisiskolásként vagy gimisként bele sem gondolunk mekkora mázlink van, hiszen tanáraink személy szerint ismernek minket, mindig akad egy lelkes oktató, aki segít megoldani ügyes-bajos dolgainkat, és persze ott vannak szüleink is, akik jobb esetben mindenben támogatnak minket. A hivatalos felnőttkor beköszöntével egyre csak szabadulnánk a kötöttségektől, hiszen bimbózó önállóságuk olyannyira felkorbácsolt, hogy néha már szinte fáj, hogy még mindig otthon lakunk, még mindig anyu főz ránk és még mindig nem lehetünk teljesen szabadok. Az egyetem kiváló lehetőséget biztosít az elszakadásra, hiszen legális keretekre hivatkozva szedhetjük a sátorfánkat és inthetünk búcsút könnyes szemű felmenőinknek, hiszen csak ránk vár a nagyvilág. Viszonylag hamar kiderül, hogy a világ jóval nagyobb, mint gondoltuk, hogy a tej néhány hét után elég érdekes szaggal árasztja el a hűtőt, hogy van az a fajta penész, ami befogja a műanyag ételhordót, hogy a kreditrendszer bonyolultabb, mint az integrálás, hogy  kimerítő végiginni szigorúan négy napot gólyatáborozás címszóval. A gimis gólyatáborral ellentétben az egyetemi gólyaavatás ugyanis nyíltan az ivásról, a felelőtlen összekavarásokról, és úgy összességében az önpusztításról szól. Tizennyolc évesen épp ezek azok a tulajdonságok, amik végül komplett kommunákat verbuválnak az egykori KISZ üdülők területére, négy röpke napra.

Első jótanács: készülj fel a legrosszabbra, így nem ér váratlanul semmi. Erős kijelentés azt mondani, hogy a felsőbb évesek célzottan a gólyák megalázására mennek rá, de valljuk be, hogy ez is benne van a pakliban. Bizonyára ti is láttatok már gólyatábor memoárokat, amikben lánykák álltak falatnyi bugyikban, takargatva azt, aminek nem kellene látszódnia több száz ember előtt. Gátlásoldónak ott az alkohol, arra pedig kér építeni, hogy te nem iszol, mert olyan nincs. Manapság egyre jellemzőbb, hogy szeszipari cégek támogatják az efféle rendezvényeket, így folyik a rövid hányásig, aggodalomra semmi ok. Lányként van még egy rizikós pont, méghozzá a felsőbb éves srácok lepattintása vagy nem lepattintása. Nem erőszakoskodásra gondolok, csupán a jól ismert nyomulásra, amit persze válogatott eszközökkel bárki le tud szerelni. Ha esetleg közös zuhanyzásra, vagy faháznézőbe invitálnak, szintén nem kell meglepődni, hiszen képzeljük magunkat a "nagyok" helyébe: megjött a friss húst szállító transzport, naná, hogy rögvest elkezdik a kések élesítését. Ismerkedni persze nemcsak felsőbb évesekkel lehet, sőt... A tábor szervezői legtöbbször bíznak a közös alvás csapatépítő hatásában, így nem ritka, hogy a lelkes ifjúságot koedukált szobákban helyezik el. Igen, ez az a szituáció, amikor nem kis logisztikázást igényel egy-egy átöltözés, hiszen a ház férfi lakói mindig akkor toppannak be, amikor nem kellene. Okos döntés, ha a fesztiválszezon végeztével sem vetkőzzük le a hippis lazaságot, hiszen a szeptember eleji gólyatáborban még igen nagy hasznát vehetjük.

Ön besorolást nyert: ELTE szociológia ANA

Ó igen, az értesítő sms szövege ez, amit minden bizonnyal a legtöbb egyetemista hosszú ideig őrizget majd a telefonjában. Nem árt tiszta fejjel kezdeni az első félévet, hiszen megpróbáltatások egész hadával állunk szemben - kezdjük a beiratkozással. Míg azelőtt lazán eljátszhattuk, hogy nincs nálunk a személyi vagy a TB kártya, addig a beiratkozásról emiatt simán kivágnak, plusz nem árt, ha megjelenünk a kiírt időpontban, hiszen a legtöbb intézményben nincs pótbeirakozás, vagy ha mégis van, akkor perkálnunk kell a feledékenységünkért. Mindenképp legyen nálunk: személyi, TB kártya, lakcím kártya, a bankszámlaszámunk, két igazolványkép és minden kitöltött formanyomtatvány, amit előzőleg kiküldött a suli. Na igen, a bankszámlaszám. Ez az egyik kötelező procedúra, amin át kell esni, hiszen egy valamirevaló egyetemistának van bankkártyája, több okból is: ha igényeltél diákhitelt, erre a számlára érkezik majd a pénz, plusz az egyes juttatásokat (szociális támogatás, ösztöndíj) is ide utalja majd a suli.

A duhaj évek alatt jó szolgálatot tehet a kis plasztik darab, hiszen ha okos vagy, mindig hagysz rajta némi aranytartalékot, így biztosan nem égsz le sosem. Én egy embert sem ismerek, akinek egyszer is sikerült volna komolyabb összeget tartalékolni az egyetemista évek alatt, de próbálkozni azért lehet. Itt az ideje, hogy vásárolj egy határidőnaplót, ugyanis jó pár dátum akad majd, amiket nem árt feljegyezni, például azt, hogy mikor veheted át a diákigazolványodat vagy épp mikor kell leadni az indexet. Bizony ám, ez már nem a gimi, ahol osztályfőnöki órán kiosztották a frissen érvényesített kártyákat, itt magadnak kell megszenvedned a darab műanyagért. Ha kezedben a diák, végre elhiheted, hogy sikerült: felvettek, egyetemista vagy főiskolás vagy, és ezt be is tudod bizonyítani. Ez szép és jó, csak épp oly sok dolog van, amiről még fogalmad sincs, így vegyük sorjában, hogy mik is azok a kifejezések és rövidítések, amikkel előbb-utóbb találkozol majd.

ETR: Egységes Tanulmányi Rendszer, ami azt szolgálja, hogy online tájékozódhass a tantárgyaidról, a pénzügyeidről és felvehesd az óráidat. A rendszerbe EHA kóddal és jelszóval tudsz belépni, ezeket érdemes hosszú időre memorizálni.

Tantárgyfelvétel: ez az a rítus, amire jobb néhány liter kávéval felkészülni, mivel még nem találták ki azt a rendszert, ami nem fagy le rögtön, mikor a több ezer hallgató egyszerre megrohamozza. Jön az idegbaj, mikor nem tudsz belépni, ha már bent vagy, akkor azért lesz kiborulás, mert annál az oktatónál már tuti nincs hely, akinél fel szeretted volna venni az adott tárgyat. Valójában semmi nem változott azokhoz az időkhöz képest, mikor ugyanez a hiszti ment, csak nem a neten keresztül, hanem a tanárok ajtói előtt harcolva és éjszakázva.

Index: más szóval leckekönyv. Ebben a kis fekete noteszben dokumentálják a jegyeidet, a kreditátlagodat és ez az a kellék, ami nélkül nem mehetsz vizsgázni. Ha mázlid van, iskolád már elektronikus leckekönyvvel dolgozik, ami azért jó hír, mert így megóvod magad a féléves jegybeírás idegőrlő procedúrájától.

Kredit: tanulmányi mértékegység, ami kifejezi, hogy a hallgató mennyi időt fordított a tananyag elsajátítására. Egy kredit harminc munkaórával egyenlő, értelemszerűen a magas kreditszámú tárgyak mindig fontosabbak, így ezekből nem ér megbukni. Az egyetem öt, illetve a főiskola négy éve dióhéjban arról szól, hogy próbálunk ide-oda sakkozni a kreditekkel, hogy még a záróvizsga előtt begyűjtsük az abszolutóriumhoz szükséges minimum kreditszámot.

Abszolutórium: az utolsó mérföldkő, vagyis a záróvizsga. Csak át kell esni rajta, hogy megértsd, nem olyan nagy ördöngősség, idáig azonban hosszú és rögös az út.

TO: Tanulmányi Osztály, vagyis az a szentély, ahová azért térsz be, hogy megoldd a problémáidat, legtöbbször mégis több gonddal távozol, mint amennyivel érkeztél. A TO-s nénikkel érdemes nagyon jóban lenni, hiszen rengeteg ügyes-bajos elintéznivalód akad majd, amikhez szükség lesz a segítségükre.

HÖK: Hallgatói Önkormányzat, azaz az a szervezet, ami a hallgatók érdekeit képviseli. A TO-s néniken túl erősen javasolt begyűjteni néhány ismerőst a HÖK-ösök köréből is, hiszen nem árt, ha vannak bennfentes barátaid. Ha érzel magadban kellő lendületet és energiát, te is csatlakozhatsz a csapathoz, hiszen így közel kerülsz a tűzhöz, továbbá kimondva-kimondatlanul, a HÖK-ösök tábora mindig egy elit kör.

Szemeszter: tanulmányi félév, aminek két típusa van: őszi és tavaszi.

Vizsgaidőszak: a rettegett szó, az a periódus, amikor számot kell adnod a tudásodról, írásban vagy szóban.

Kollokvium: írásbeli vizsga.

Szeminárium: gyakorlati tantárgy, amit kis csoportokban oktatnak. Kicsit hasonlít a műhelymunkához, hiszen itt van lehetőség beszélgetni, bővebben elemezni írásműveket, esetleg filmeket, plusz remek lehetőség a vitára. Érdemes ezeken az órákon teljes lélekjelenléttel részt venni, hiszen az év végi jegynél sokat nyom a latba az órai szereplésed.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások