Közösség

Retiküljükben a média

4553

A televízió és a média óriási befolyásáról már annyit írtak, hogy felesleges okoskodásba kezdeni, hiszen újat már nemigen tudunk mondani. Izgalmas viszont azt vizsgálni, hogy az amerikai médiaiparban kik azok a nők, akiknek szava olykor többet nyom a latban, mint az amerikai elnök véleménye. Tessék felkészülni, súlyos pénzekről és sikersztorikról szóló összeállításunk következik.

1. Oprah Winfrey

A talkshow császárnő, bár már nem birtokolja a becses első helyet, a Forbes top százas hírességeket felvonultató listáján, az amerikai média kétségkívül az ő zsebében van. Saját nevével fémjelzett showműsora 1986-ban debütált, és azóta is töretlen sikernek örvend. Oprah tervei szerint a műsor 2011-ig lesz látható a képernyőn, viszont attól nem kell tartanunk, hogy a dollármilliárdos nő teljesen kivonulna a köztudatból. Tévés szereplésén túl foglalkozott színészettel, sőt még Oscar jelöléssel is büszkélkedhet. Az elmúlt években bőkezű adományaitól volt hangos a sajtó világszerte, hiszen mind a cunami, mint a Katrina hurrikán áldozatain segített. Bár mi európaiak vajmi keveset érzékelünk az Oprah-jelenségből, annyit viszont biztosan tudunk, hogy ő az az afroamerikai, aki a világon elsőként vált dollármilliárdossá. Ez nem meglepő, tekintve hogy a tévézésen túl van saját magazinja, amit nem túl kreatívan Oprah magazinnak hívnak, plusz a Discovery csatornával kooperálva saját életmód magazinja is készül. Projektek ide vagy oda, Oprah gyaníthatóan már elérte a gazdagság azon fokát, mikor nem kell semmit tennie ahhoz, hogy napról-napra gyarapodjon vagyona. Befolyásosságához a Vanity Fair csak ennyit fűzött hozzá: "Oprah Winfrey vitathatatlanul nagyobb hatással van a kultúrára, mint a mindenkori amerikai elnök, bármelyik politikus vagy vallási vezető, talán csak a pápa mérvadóbb nála." Hatalmát persze a lehető legtöbb platformon kamatoztatja, kiemelkedő a feketék egyenjogúságáért folytatott harca. Ugye azon már senki nem lepődik meg, hogy Oprah volt az Obama-kampány egyik emblematikus figurája?

2. Diane Sawyer

Amíg nekünk többnyire csak bugyuta reggeli műsoraink vannak, amikben botcsinálta celebek tetszelegnek szakértői szerepben, addig a tenger másik oldalán a Good morning America című reggeli showműsor akkor sikernek örvend, hogy háziasszonyát egészen a második helyre repítette a médiacsászárnők listáján. Diane Sawyert busásan megfizetik a mindennapos korán kelésért, hiszen éves fizetése tizenkettő-tizenöt millió dollár között mozog. Ennyi pénzért bármelyikőnk elbohóckodna, a sötét karikákat és a kialvatlanság egyéb jegyeit úgyis eltüntetik a profi sminkesek. Diane persze nem véletlenül került ilyen pozícióba, hiszen végigjárta az újságírás ranglétráját: pályáját egy vidéki tévénél kezdte időjárásjelentőként, majd Nixon elnök mellett dolgozott, azonban a Watergate botrány után átigazolt a CBS-hez, ahol erősen megvetette a lábát az amerikai médaiparban. Diane profizmusát mi sem bizonyítja jobban, mint az az igen hosszú lista, ami az interjúalanyait tartalmazza. Az alanyok között szerepel George W. Bush, Bill és Hillary Clinton, Ahmadinejad iráni elnök, Saddan Hussein, Fidel Castro, a szórakoztatóipar szcénájából pedig Whitney Huston, Michael Jackson, Britney Spears, Mel Gibson és persze sokan mások.

3. Barbara Walters

A lista harmadik helyezettje Diane Sawyerhez hasonlóan meghatározó szerepet tölt be az amerikai újságírók körében. Életpályájuk több ponton is megegyezik, hiszen Barbara szintén a szakma alján kezdte, majd 1961-ben csatlakozott a CBS csapatához. Korainak tűnik az időpont? Pedig nem az, tekintve, hogy Barbara már hetven éves, mégis úgy tűnik, hogy állócsillag marad az amerikai televíziózás egén. Ami Oprahnak az Oprah Show, az Barbarának a The view névre keresztelt talkshow, ami afféle háttérműsor, sőt az átlagnál jóval több politikai tartalommal bír. Az elhíresült Lewinsky botrány után Barbara mikrofonvégre kapta az egykori fehérházi gyakornokot, és kendőzetlenül megkérdezte, hogy a gyerekeinek elmeséli-e majd a történteket. "Anyu néhányszor hibázott"- hangzott a válasz. "Igen, és ez a válasz lesz az évszázad elhallgatása"- riposztozott Barbara. Ebből a rövid történetből is kiderül, hogy a veterán újságíró leginkább szókimondóságának köszönheti a hírnevét, no meg persze a tehetségének, hiszen nem kis teljesítmény több mint negyven éve a csúcson lenni.

4. Ellen DeGeneres

Nincs könnyű dolgunk, ha egy szóban szeretnénk jellemezni Ellen televíziós tevékenységét, hiszen egyszerre humorista, színésznő és talkshow műsorvezető. Ismerős lehet a 2007-es Oscar díjátadóról, amin nem kisebb szerepben, mint házigazdaként vett részt. Felesleges részletezni, hogy a legnevesebb filmes díjátadó mekkora jelentőséggel bír, épp ezért nem véletlen, hogy konzervatív oldalról többen is tartottak a szabadszájú, nyíltan leszbikus tévés szereplésétől. Az este azonban nem torkollott botrányba, sőt Ellen minden stand up komédiás tudását bevetette, hogy szórakoztassa a Kodak színházban összegyűlt meghívottakat és a több millió tévénézőt. 1997-ben az Oprah Showban beszélt először homoszexualitásáról, akkoriban Anne Hache színésznővel élt párkapcsolatban. Saját műsora, az Ellen Degeneres Show többször is Emmy díjat kapott, sőt Ellen kanapéján szerepelni mondhatni presztízs kérdés a hírességek körében. Tavaly kötött házasságot Portia De Rossi színésznővel, akivel 2004 óta alkotnak egy párt. A jótékonykodáson túl megrögzötten harcol a melegek egyenjogúságért, amit az ominózus Oscar gálán is megpendített: "Micsoda csodálatos éjszaka, sok a különbözőség a teremben egy olyan évben, amikor nagyon sok negatívumot mondtak az emberek faji és szexuális hovatartozásról, a vallásaikról. De én ezt itt kimondom:gondold el, ha nem lennének feketék, zsidók és melegek, nem lennének Oscarok, vagy bárki, akit Oscarnak neveztek el."

5. Tyra Banks

Na, őt biztosan ismeritek, hiszen szintén egy olyan nőről beszélünk, aki több síkon is lefektette sikere alapjait: modell, műsorvezető, színész- és énekesnő. Kezdjük az elején, vagyis Tyra modell karrierjénél: már pályája elején Naomi Campbell utódjaként emlegették, ami nem meglepő, tekintve, hogy az huszonéves lány olyan divatházak kampányaiban szerepelt, mint a Dior, az Yves Saint Laurent vagy a Dolce&Gabbana, sőt elérte a modell karrier non plus ultráját is, hiszen több ízben volt Victoria's Secret angyal. Pontosan egy ilyen bemutatón láttuk utoljára kifutón, méghozzá 2005-ben, hiszen ez volt az az év, mikor a magas homlokáról elhíresült modell bejelentette, kiszáll a divatiparból és önálló műsorkészítésbe kezd. Igen, jól gondoljátok, ez után született meg a nálunk is több szériát megélt, Topmodell leszek és a Tyra Show, amit célzottan a fiatal nőknek gyártanak. Több filmben is saját magát játszotta, de a legjelentősebb domborítása a Sakáltanya című moziban volt, mikor több csajszi társaságában, csuromvizesen vonaglott egy bárpulton. Érdekesség, hogy bár többször is felkérték, szerepeljen a Playboy címlapján, mindahányszor nemet mondott, így a kíváncsi szemek kénytelenek beérni a plakátokon mosolygó Tyrával.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások