Közösség

Bringára Csajok!

4535

Csajok, figyelem! Létezik egy kedves kis kerékpáros vállalkozás, a túrák szervezésével foglalatoskodó Pedál Csapatunk hétvégenként rendszeresen bringázik a barátokkal, de sajnos a fiúk mindig nagy fölényben vannak, ezért arra gondolunk hogy bringatúra ajánló sorozatot indítunk a cotcot-on,hogy kedvet csináljak nektek, csajoknak a hazai látnivalók és a magyar táj kerékpáros felfedezéséhez.

A túraajánlók kapcsán nyílt hétvégéket hirdetünk, s ezeken minimál túradíjjal csatlakozhattok a Pedál csapatához. A díj általában a csomagszállító autó költségét és némi elemózsiát fedez majd, a szállást mi csak ajánljuk, de ti választjátok és foglaljátok - a további programok opcionálisak. Természetesen nem csak csajokat várunk szeretettel, bárki csatlakozhat, jöhetnek a gyerekek, apu, anyu, pasi, nagyi, hiszen a kerékpározás kortalan, és újra sikk!

Remélem, sokan felbátorodtok majd, hogy önállóan járjátok be az útvonalat. Szuper lenne, ha ezekből a túrákból élménybeszámolók is születnének, tovább erősítve a Bringára Csajok mozgalmat! Ezen a hétvégén a Fertő-tó körül tekergünk. Tudom, hogy az időpont közeli, de úgy gondoltam, mindig a spontán bulik a legjobbak. Jöjjön tehát az útvonal, a hétvégi túra részleteit pedig a honlapunkon találjátok.

Kerékpártúra útvonal

A túra nehézsége könnyű.

1.nap Sopron - Fertőrákos

Reggel 10.00 órakor találkozunk Sopron vasútállomásán. Miután bepakoltuk csomagjainkat a kísérőkocsiba, a várkerületen átbiciklizve Fertőrákos felé vesszük az irányt. Egy hosszú lejtőn érjük el a Püspöki Kőfejtőként emlegetett egykori római mészkőbányát, mely 2001 óta az Unesco Világörökségének része. Innen szőlők között vezet tovább utunk, míg el nem érjük Balf faluját, ahol a savanyúvizet kínáló kút pavilonjában töltődünk fel. Enyhén, de folyamatosan lejtő úton, apró falvak érintésével túrázunk egészen Fertődig, hogy felkeressük a „magyar Versailles”-ként is ismert Esterházy kastélyt. Joseph Haydnnak köszönhetően a fényüző szórakoztatás mellett, a kor zenei életében is jelentős szerepet töltött be az Esterházy udvar. Ausztria felé vesszük az kerékpározunk, az országhatárt Pamhagennél lépjük át. Végtelen pusztán, sós, szikes tavak mentén, sátorformájú nádkévék, nádtetejű pásztorkunyhók és gémeskutak között kerekezünk, ha szerencsénk van, útközben kócsagokat és vadlúdcsapatokat is láthatunk. Alkonyatkor Höllét elhagyva kilátóból, majd a tópart mellett haladva élvezhetjük az panorámát. Hamarosan elérjük Podersdorfot, ahol felkeresünk egy még mai is működő szélmalmot., majd elfoglaljuk szállásunkat a kempingben.

2. nap Podersdorf – Neusiedl am See – Rust – Fertőrákos - Sopron

A falut elhagyva egy darabig aszfalton tekerünk, majd Weiden előtt egy kb. 5 kilométeres szakaszon finom murvás földúton haladunk. A földút melletti kilátóból érdemes körbenézni: láthatók a szlovák szélkerekek, a száraz réten bálákba rakott szalma és a Fertő-tó. Már csak pár kilométer Neusiedl am See a Fertő-tó „fővárosa”. Dél felé fordulunk, és aprócska falvakon keresztül szőlőtőkék közt kerekezünk. Ismét eltávolodunk a tótól, a sűrű nádas sajnos takarja a kilátást a vízre, de kárpótol bennünket a méltán világhíres bor, melyet helyi borosgazdáktól szerezhetünk be. Purbachban letérünk a kerékpárútról, és felkeressük a Török-kaputól induló pincesort. Újból nekivágunk, enyhén lejtő, viszonylag látványosságmentes szakasz következik, melyen felüdülést jelent a kis falvakban meg-megállni egy-egy pohár frissítő erejéig. Rustba érve a főtérre gurulunk, ahol érdemes megnézni a kisváros 16-18. században épült – számos gólyafészekkel tarkított - házait. Nemsokára újból átlépjük a határt és megérkezünk Fertőrákosra, majd Ausztria felé kanyarodva az egykori vasfüggöny helyén kialakított bicikliútra térünk rá. Egészen a Páneurópai Piknik Emlékhelyig kerekezünk. 1989 augusztus 19-én ezen a helyen kezdődött az az osztrák-magyar szalonnasütéssel egybekötött barátkozás, mely a keletnémetek megjelenésével és a határőrök emberséges hozzáállásával a határ kinyitásához és a vasfüggöny lehullásához vezetett. Sopronkőhida érintésével tekerünk be ismét Sopronba, ahol a vasútállomáson ér véget túránk.

Ha a Pedál csapatával szeretnél kerékpározni a túra útvonalán, kattints a további infokért.

Részvételi díj: 4.500 Ft + ÁFA, amely tartalmazza a túravezetést és a csomagszállítást, valamint hideg pikniket szombat és vasárnap délután, de az utazást, a szállást és a további étkezést nem tartalmazza. A szállás a podersdorfi kempingben lesz, ahol van lehetőség lakókocsi bérlésére is, erről az alábbi telefonszámon tudtok érdeklődni: + 43/361-226-300. Figyelem, a kemping díjak euróban fizetendők! Aki esetleg már pénteken Sopronba szeretne érkezni, az itt válogathat szállások közül.

Kempingdíjak:
sátor: 4,8 euro
éj/fő: 7 euro
szemétdíj/sátor: 1 euro
áram: 1,8 euro
Online információk itt.

Belépő díjak:
Fertőszéplak – tájházak: 600 Ft/fő
Fertőd – Esterházy kastély: 1500 Ft/fő
Fertőrákos – Kőfejtő: 500 Ft/fő

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások