Étel+Ital

Tejfölt a körözöttbe?

4523

Számtalan olyan étel van, amelyet ahányan vagyunk, megközelítőleg annyiféleképpen készítünk el. Biztos veletek is megesett már, hogy egy adott ételről beszéltetek, de viszonylag korán kiderült, hogy a receptje személyenként változik. Olyan finomságok elkészítési módjait gyűjtöttük össze, amikre jócskán érvényes: Ahány ház, annyi szokás.

Lecsó

A kímélő variáció természetesen az, hogy hagymát leheletvékony karikákra vágjuk, kicsit megfuttatjuk forró olívaolajon, közben kiszedjük a paprika csutkáját: fogjuk a tv paprikát, benyomjuk a szárát és kihúzzuk, tök egyszerű. Ezek után karikákra vágjuk, körülbelül fél centisekre, majd beledobjuk a hagyma mellé, hadd párolódjon, aztán félbevágjuk a paradicsomokat, majd bedobjuk a többiekhez, letakarjuk és saját levében megfőzzük. Se cukrot, se sót, semmiféle fűszer nem szükséges hozzá, a la nature a legjobb! Amikor már puha a paprika és sűrű a szaft, akkor készen van. Két személyre a porciók a következőképpen néznek ki: egy közepes fej vöröshagyma, négy-öt tv paprika és kettő paradicsom. Ha túlzásba visszük a paradicsomot, nagyon édes lesz, ezzel nem árt vigyázni.

A másik, és talán elterjedtebb elkészítési mód hasonlóan indul, de sok helyen már magát a hagymát is zsíron pirítják, hogy jobb legyen az íze vagy esetleg szalonnán. Ezek után jöhet bele a karikára vágott kolbász, ezt kicsit hagyjuk megmelegedni az edényben. Innentől mehet rá a paprika, ha ez megfonnyadt, követheti a paradicsom. Sót nem igényel a kolbász miatt, de innentől jön az extrázás. Ha kész az alap, üthetünk rá tojást, s ezzel összerottyanthatjuk, de keverhetünk bele főtt rizst is, esetleg tarhonyát. Egyes tájegységeken elterjedt a tejfölös lecsó is, ami elsőre szokatlannak tűnik, de rá lehet szokni, próbáltuk.

Körözött

A körözött többféleképpen is szeretni való! A legegyszerűbb és legszegényesebb a tehéntúró, tejföl, vöröshagyma, só, őrölt paprika kombó. A túrót összetörjük (25 dkg), egy tejfölt (2 decis) hozzáöntünk, egy kis kanál só és ugyanennyi paprika megy bele, valamint egy kicsi hagyma fél feje, amit sajtreszelőn át teszünk bele. Itt jön a sírós rész, ami ugye a szükséges rossz. Ha különlegesebbre vágyunk, akkor a tehéntúrót cseréljük juhtúróra, a vöröshagymát pedig újhagymára.

A pirospaprikás körözött így néz ki: tehéntúrót és tejfölt összekeverünk egy tálban, közben megsózzuk, enyhén borsozzuk és végül hozzá adjuk az őrölt pirospaprikát. Ha szeretnénk fokozni a hatást, apró kockákra vágott snidlinggel felturbózhatjuk. Alapos hűtés után a legfinomabb.

Kisebb vita alakult ki közöttünk egyébként, hisz van, akinek a kőrözött ellentmondást nem tűrően így néz ki: juhtúró, vaj összekever. Bele rengeteg vöröshagyma, pirospaprikából is jócskán, no meg persze köménymagból. Mivel a massza ekkor elég kemény és sűrű, kis mustárral hígítjuk, és ekkor jön a trükk, hisz löttyintünk rá némi sört is. Aki a kőrözöttet ilyennek ismeri, tudja, hogy a fenti variációk inkább a tejfölös túró névre pályázhatnak csupán.

Rakott krumpli

Ahány ház, annyi szokás, ezt leginkább a rakott krumplira lehet rásütni. Íme az egyik verzió: a főtt burgonyát karikára vágjuk, a főtt tojást szintén, a kolbászt dettó, egymásra pakoljuk, mindegyikből egy-egy sort, a végén leöntjük tejföllel és irány a sütő. Aki nem kedveli a főtt krumpli ízét, az megkerülheti így: a megfőzött krumplit kockára vágjuk, utána megpirítjuk fűszeres olajban, eztán megy tepsibe. A krumplira jöhetnek a paradicsomkarikák, a reszelt füstölt sajt, rengeteg tejföl és a kolbász. A tetejét megszórjuk trappistával, eztán mehet a sütőbe, negyed óra alatt kész is. A variációk száma persze végtelen: van, aki a tejfölbe reszelt sajtot kever, hogy ízesebb legyen a végtermék, s van, aki a rétegek e hármas szentségét felrúgva hagymát, karfiolt, s egyéb zöldségeket kever a kompozícióba.

Borsófőzelék

Apróra vágjuk a fokhagymát és a petrezselymet, összevágunk egy-két szem újburgonyát, ha nincs, akkor csak egy régit, felforrósítunk egy kis olajat, beledobjuk a fokhagymát, némi petrezselymet, a burit és pirítjuk, de nem sokáig, mert ha a fűszernövények nagyon megpirulnak, keserűek lesznek. Ezek után beleboríthatjuk a borsószemeket, kicsit kevergetjük, aztán ráöntünk egy kis vizet, lefedjük és pároljuk. Ha a borsó puha, akkor fogunk egy tejfölt, ráöntjük és kész. Vagyis nem, mert még a tejföl előtt érdemes kihalászni a krumplikat és villával összetörni, majd jól elkeverni a tejföllel. Ha híg, akkor csipetnyi lisztet keverhetünk hozzá gyorsban, hogy ne legyen csomós. Elvileg nem lesz híg, mert a krumpliból kijön a keményítő. Krumpli nélkül is sokan készítik, ekkor csak a végén keverünk hozzá némi tejfölt vagy joghurtot, és ha úgy véljük pici lisztet vagy keményítőt. No meg petrezselymet bőséggel. Ez a változat azoknak ideális, akik írtóznak a fehér masszában úszkáló magányos bogyók látványától.

Ne feledkezzünk meg a hagyományos, rántással készült borsófőzelékről sem: serpenyőben felolvasztjuk a margarint, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót és pirospaprikát. Ezt addig kevergetjük, míg sűrű állagú rántást nem kapunk, majd lassan hozzáöntjük a főzőtejszínt, aztán rádobáljuk a petrezselymet. Végül mindezt összekeverjük az előzetesen egy kevés vízben felmelegített borsóhoz, majd jól összeforraljuk.

Padlizsánkrém

A Mi ez? Padlizsán című cikkünkben a padlizsánkrém majonézes receptjét olvashattátok, amibe padlizsán, néhány evőkanál majonéz, só, bors és fokhagyma kell. De sok helyen nem majonézzel készítik ezt az isteni kenyérre kenhető finomságot, hanem joghurttal. Például így: a padlizsánt felszeleteljük és jól besózzuk, majd egy nagy tálba tesszük, amiben húsz percig pihen, hogy kiengedje a keserű levét. Ha ezzel végeztünk, olajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd hozzá adjuk az előzőleg már megmosott és felkockázott padlizsánt. Fedő alatt jól összepároljuk, úgy, hogy a padlizsán teljesen megpuhult. Ezek után levesszük a tűzről és összeturmixoljuk. Szerencsésebb botmixert használni, de a hagyományos turmixgép is megteszi, de ebben érdemes kis adagokban eldolgozni a padlizsánt. Turmixolás közben adjunk hozzá fokhagymát és mennyiségtől függően, joghurtot. Ha kész, kóstoljuk meg, de legtöbbször nem igényel után fűszerezést. Lezárható dobozba vele és mehet is a hűtőbe. Hidegen, pirítóssal tálaljuk.

Bableves

Itt is két - azaz valószínűleg több száz - iskola fut egymás mellett. Az egyikben apró babszemecskék vannak, rántással készül, és szegényes rokonával a menzán találkozhattunk. Füstölthús kockák figyelnek benne, sárga- és fehérrépa darabok, és ezzel nagyjából össze is állt a hozzávalók listája. A másik hatalmas szemekkel, úgynevezett lóbabokkal dolgozik, rántást hírből sem ismer, ám annál több zöldséget fogad magába a répától a zellerig. Füstölt hús és kolbász is úszkál benne bőven, fűszere rengeteg, majoranna, a tárkony, és elengedhetetlen kelléke a löttyintésnyi ecet. Tálaláskor tejfölt keverünk bele. Felülmúlhatatlan.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások