Lélek

Beteges randik

4528

Milliószor érintettük már a témát, miszerint kommunikációs cstornáink átkozottul megváltoztak, s az átkozottat szeretjük is hangsúlyozni. Szidjuk a csetet, az sms-t és a közösségi oldalakat, amiért személytelenné, hamissá, gyorssá, meggondolatlanná és sokszor az indokoltnál közvetlenebbé tette az emberi párbeszédeket, ha ezeket még lehet annak nevezni.

Tessék, most bizonyítékot is találtunk, mennyire így van ez, hogy sok jó oldala mellett a nők randiképességét teljesen tönkretette ez a fenenagy barátkozósdi. A Modern Female Dating Anxiety, azaz a modern női randi idegesség, röviden MFDA egy szerzőpáros által megalkotott fogalom. Ryan Cassady, foglalkozását tekintve life coach (életvezetési tanácsadó) és felesége, nevezett Jessica (szexterapeuta, pszichológus) egy egész könyvet szenteltek a nők és a félresikerült randik bonyolult kérdéskörének. Nézzük, mit is gondolnak minderről.

Úgy vélik, az elmúlt egy évtizedben mind több nő tapasztalja a tenyerek izzadását, a nehéz, felszínes légzést, az indokolatlan idegességet, s ezekkel egyidőben a megszállottság jeleit magán, miközben egy randevún vesz részt. Az okok hátterében pedig a fent emlegetett technikai vívmányok állnak. Ezek miatt a szerzők úgy vélik elkényelmesedtünk, hozzászoktunk az azonnali visszacsatoláshoz, az azonnali válasz és megerősítés lehetőségéhez, s ezek hiányában kicsúszik lábunk alól a talaj.

Magyarán a kommunikációs szupersztrádákon megzavarodott nők randihelyzetbe keveredve elbizonytalanodnak, önbizalmuk szertefoszlik, képtelenek mit kezdeni a helyzettel, hogy a hagyományos udvarlási szokások eltűnni látszanak, s aggódva lesik, bűvölik telefonjukat, nem értve, vajon miért nem hív az a tetszetős hím. Mondjuk ezt mindig is tettük, nem? A probléma tulajdonképpen nem más, minthogy a férfi-női ismerkedés hagyományos rituáléja megbomlott, a türelmes, izgalmas időszakokat igyekszünk kihagyni, ám ez a nőket felettébb frusztrálja - véli a Cassady házaspár.

Hogy megtudd, szenvedsz-e randiparában, a következő kérdésekre kell választ adnod, lehetőleg negatívat. Vigyázz, ha bármelyikre is igennel válaszolsz, akkor szenvedsz vagy szenvedtél már valaha az MFDA-tól...

Kényelmetlenül érzed magad, netán szorongsz egy-egy randevú előtt?

Folyamatosan azon gondolkozol, vajon mit érez, mit forgat a fejében a másik?

Zavarnak a kétértelmű helyzetek?

Képes vagy közel érezni magad olyan emberhez, akit alig ismersz és csak párszor találkoztatok?

Amikor randira készülődsz, megemelkedik a pulzusod, izzad a tenyered, remeg a gyomrod?

Aggaszt, hogy talá sosem találod meg a nagy Ő-t?

Voltál már annyira izgatott egy randitól, hogy azt gondoltad, inkább el sem mész?

Tetszett már valaha valaki annyira, hogy teljesen bolondot csináltál magadból előtte:

Tessék?

De hisz ezek egy átlagos, normális randevú alapkellékei, nem? Mikor még se internet nem volt, se mobiltelefon, pontosan ugyanígy éreztünk egy-egy találka előtt, nem? Mindenesetre gratulálunk, szép próbálkozás, hogy újabb dollármilliókat húzzunk le a párra vadászó önbizalomhiányos magányos nőkről. S hogy miért a nőkről? Erre is választ adnak bevezetőjükben: az MFDA mellett az MMDA is létezik, csak férfiak nem olvasnak randisegédleteket, ezért nekik nem írtak könyvet. Egyébként hasonlóan hasznos szakirodalmakkal tömött sorokban találkozhatunk: Miért nem talál rám Mr. Tökéletes? Vagy ez: Szerelem 90 nap alatt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások